Pasty, pie och clotted cream

 
 
Under jul och nyår lyser man upp hamnen i Mousehole. Varje dag klockan fem på eftermiddagen tänds lamporna och ett ooohhhh hörs från alla de besökare som står längs kanterna och tittar.
 
 
Vi anlände Cornwall två dagar innan jul. Landade på flygplatsen i Newquay (Newqui som de säger). 
Ankomsthallen.... ja ett rött litet skjul. Man klev in genom dörren och där var bagageutlämningen. Några killar stod och lastade in våra väskor genom ett hål i väggen till bagagebandet.
Fort gick det och sedan genom nästa dörr och vi var ute där vår taxichaufför väntade. Hon berättade att det ofta kom turister och frågade var bagaget var eftersom de trodde det skulle vara betydligt längre att gå.
 
Kom till den lilla byn Mousehole (Mousl) lite för tidigt för att få tillgång till vårt hus så vi gick in på första bästa restaurang Orange Cafe Bar
Byn är visserligen liten men restauranger finns det otroligt gott om. Döm om vår förvåning (och dotterns glädje) var allt vegetariskt eller veganskt. Fantastiskt fint och gott. Mina förutfattade meningar om england och plantbaserad mat föll pladask och den skulle (visade det sig) fortsätta falla.
 
Julkortet vid pianot Maria med Stargazypie
 
Så fick vi nycklarna och drog våra väskor uppför trappan till huset vi hyrt under veckan. När vi väl installerat oss gick vi runt hörnet av huset för att fixa lite kvällsmat. Vi hade läst oss till att det endast fanns en liten affär där man kunde få lite basvaror men på en söndag....nix.
Runt hörnet hade vi nämligen Mousehole Deli & Kitchen 
 
 
 Här var det Take away genom fönstret mot hamnen, köer och några platser vid deli disken eller bords reservation en trappa upp. Vin, sprit, öl och cider framför allt "Cornish", från Cornwall och ett fantastiskt hantverk när det gällde mat. Urgullig personal och absolut ingen stress trots mängder med folk som väntade.
Även här fanns vegetariska och veganska alternativ vilket vi fick erfara morgonen efter då vi beställde frukost där.
 
Veggie breakfast ( plant based) Falafels, Beetroot Pudding, Beans, Tomato, Mushroom, Greens, Toast and if you want, add an egg.
 
Juldagarna stundade och vi fick lov att proviantera. Från Moushole gick minibussar in till Penzance
 
I mitt huvud förknippades staden med operetten Pirates of Penzance. Hur mycket som utspelade sig där vet jag inte men det jag kom ihåg var att den stackart karln fick lov att på grund av att han är född den 29 februari måste han tjänstgöra hos piraterna i evigheter eftersom han först efter sin 21 födelsedag får lämna dom och gifta sig med sin älskade.
 
Nu inhandlades allt vi skulle kunna behöva för att ordna ett vegetariskt julbort (och lite till). Som tur är har jag ju bästa läraren (min äldsta dotter) som lärde mig om allt vi kunde göra och om de råvaror vi behövde. 
Linda Mc Cartney och hennes vegetariska mat kände jag ju till men det mest otroliga nya för mig var Juicy Marbles
Juicy Marbles är en växbaserad file som kan användas som vilken file som helst. Steka, grilla, i grytor. Den är dyr men vilken filebit är inte det?
Texturen är perfekt, det blir en fin stekyta och den är jättegod! 
 
 
Jag ville dricka Afternoon tea när jag ändå var i England men där gick vi bet i vår lilla by. December månad är inte direkt den stora turistmånaden i Mousehole trots ljusfestivalen. Vi fick därför nöja oss med Cornish tea and scones på 2 Fore Street som låg lite längre ner på gatan vid hamnen och det var inte illa det heller. En jättefin restaurang med väldigt fin mat.
 
Här ser serveras så Cornish tea, scones, jordgubsmarmelad och cornish clotted cream som har en skyddad ursprungsbeteckning och får endast innehålla opastoriserad mjölk från Cornwall vilket innebär en fetthalt på minst 55 %.
Sen var det ju det där... Vid ankomsten till Cornwall var det första vi såg en stor skylt som sa:
 Jam first the Cornish way, så nu gällde det att göra rätt.
 
foto istockphoto.com
 
 
Clotted cream till scones
recept Fredrik Nylen
 
 
5 dl vispgrädde
 
  1. Sätt ugnen på 80 grader.
  2. Häll grädden i botten av en form som är ca 15x25 cm.
  3. Ställ formen mitt i ugnen och baka i 12 timmar. (Du läste rätt, 12 timmar!)
  4. Ta försiktigt ut formen utan att röra eller blanda om grädden. Det ska ha bildats ett smörtäcke ovanpå. Plasta formen och ställ i kylen i 12 timmar.
  5. Nu är den reda att bres på dina scones! Den håller ca 4–5 dagar i kylskåp

Rödbetspuckar 6 stycken

425 gram rödbetor 

425 gram skalad potatis

1 liten gul lök, finhackad

½ dl potatisstärkelse eller majsstärkelse

3 dl vetemjöl

Havssalt och peppar efter smak

Vegetabilisk olja

 

Riv rödbetor och potatis i en skål. Blanda i tärnad lök och potatisstärkelse.

Låt blandningen stå i 1-2 minuter och rör sedan ner vetemjölet. Smaka av med salt och peppar efter smak och ställ sedan åt sidan i 5-10 minuter.

Förvärm en stor stekpanna över medelvärme. Tillsätt tillräckligt med olja för att generöst täcka botten och rulla sedan rödbetsblandningen till en bollar och platta till lätt med handen. 

Stek ca 4 minuter på varje sida.


 

 
Cornish Pasty  6 stycken
 

1 lök, skalad och finhackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

2 msk vegetabilisk olja

1 liten butternut, skalad och skuren i 1 cm tärningar

2 msk vitvinsvinäger

1 ½ dl grönsaksbuljong

2 msk tomatpuré

1 msk farinsocker

100 g kokta linser

100 g spenat

1 ägg, vispat

900 g smördeg


Fräs lök och vitlök försiktigt med oljan tills den mjuknat.

Tillsätt butternut, vinäger i pannan och öka värmen tills vinägern sipprar bort.

Sänk värmen, tillsätt buljong, tomatpuré och socker och rör om. 

Låt blandningen sjuda försiktigt på låg värme tills butternuten är kokt. Tillsätt en skvätt vatten om det behövs om det blir för torrt.

När butternuten är kokt, tillsätt linser och spenat och rör om. Ta kastrullen från värmen och låt den svalna.

Värm ugnen 200°C/fläkt 180°C.

Rulla ut smördegen och skär ut 6 former.

Fördela fyllningen jämnt, lämna en marginal runt kanterna.

Pensla degen runt kanten med uppvispat ägg, dra försiktigt upp båda sidorna så att de möts i toppen, nyp sedan ihop dem för att täta. 

Lyft upp på en bakplåtspapper och pensla med resterande ägg för att glasera.

Grädda pirogerna i ugnen i 15 minuter eller tills de är gyllene och knapriga.