Bröllopsdag utan spettekaga och hjälpreda i mössan



I helgen som gick var vi på Norrvikens trädgårdar i Båstad.
Firade bröllopsdag tillsammans med våra bröllopsvittnen och två av våra barn.

Rekomenderar varmt en trip dit!
http://www.norrvikenstradgardar.se/

Regnet vrääääkte ner när vi kom dit men efter ett tag lättade molnen och vi fick en fantastiskt härlig dag.

Vi möttes av en mängd små trädgårdar på väg upp emot huset. Vad sägs till exempel om detta café?




Lunchen åt vi i växthusets restaurang ERA 10:3/Norrvikens trädgårdar

http://www.era10-3.com/



En gul gazpacho soppa som var så helt fenomenalt god att jag faktiskt bad om receptet.

Att be en kock om recept är jag faktiskt dålig på men... varför inte? Han kan ju bara säga ja eller nej eller hur??
Lovade mig själv att bli bättre på det.
Receptet hamnar på min köksvägg bland de andra favoriterna, dessutom tillsammans med bilden dottern tog i sin jakt på Hjälpredan........



Kocken Fredrik kom nämligen ut personligen med receptet och min älskade lilla 5-åring tordes till slut fråga honom om hon kunde få titta i hans kockmössa. :)
Han fattade direkt och.....det fick hon....

-Hjälpredan har jag lämnat i köket, sa han med en blinkning till henne.

Ni som nu INTE sett Disneys Råttatouille..... se den!
http://www.youtube.com/watch?v=c3sBBRxDAqk&feature=related


Johanna försöker kika in på kocken Fredrik om hjälpredan är där :)


Huvudrätten var rimmad lax med dillstuvad potatis.
Så gott och egentligen så enkelt.

Detta är kocken Pelle Johanssons recept (recept.nu):

Rimmad lax med dillstuvad potatis 4 personer

(tar 2 dagar att göra)

1 1 kg laxfilé
0.5 0.5 dl socker
1 1 dl salt
krossad vitpeppar
hackad dill (med stjälkar och allt)

Dillstuvad potatis:
100 100 g smör
1 1 dl vetemjöl
6 6 dl gräddmjölk
8 8 st kalla kokta potatisar
1 1 knippe hackad dill

Blanda socker, salt, vitpeppar och hackad dill och gnid in laxfilén med blandningen. Ställ in i kylen och rimma i cirka två dygn.

Dillstuvad potatis:
Smält smör och tillsätt mjöl. Späd med mjölk under vispning till en slät sås. Låt koka i 3-5 minuter.Skiva potatisen och hacka dillen under tiden. Blanda sedan i potatisskivorna samt hackad dill i såsen. Smaka av med salt och peppar.

(Men på Norrviken fick vi dillstuvad färskpotatis)


Bröllopsmiddag ja....

När vi gifte oss fick min man äntligen igenom att få Spettekaka som bröllopstårta. Sedan har det blivit tradition att vi äter det till Midsommar, varesig det är bröllopsdag eller inte. ;)
Vi vill ha den med mycket jordgubbar till.

Det var kanske det herrarna Glans och Schyffert saknade i jakten på det Skånska?! ;)

http://www.youtube.com/watch?v=5EQNkJ-iy6s&feature=related

Ha en riktigt go Midsommar allihopa!!




Nu HAR hon tagit studenten :)


Nu är studenten avklarad. Mitt äldsta barn har tagit studenten!
Vilken underlig känsla.
Lite... jaha...
Lite... jisses...
Mycket.... va roligt!!!!

Jag hade ju fått ynnesten av henne att tillsammans med min bästaste vän fixa maten.
JÄTTEROLIGT!!
När jag dessutom fick möjligheten att hyra rum, låna kök och lokal på vandrarhemmet i staden så var det ju bara fantastiskt. :)
(Tack Carina, du är en ängel trots allt mitt "klödd" med rum hit och rum dit)



Behöver ni rum i Mariestad:
http://www.vandrarhemmariestad.se/

Såååå... åter till studenten. :)
Buffé fick det bli. Vi hackade, skar, skivade, hyvlade, skalade, mixade (å tack och lov att min käre vän hade knivar jag menar KNIVAR med sig!!!)
Vi fyllde allt vad uppläggningsfat, skålar och former vi hade till allt plock men vet ni vad???
Studentskan var nöjd och DET var det viktigaste. :)


Vandrarhemmet ligger vid hamnen.
I ärlighetens namn har jag väl inte varit så där överförtjust i staden men....
Jag tror nog att de är på väg åt rätt håll.
Vi upptäckte nämligen där vi stod och hackade och donade i köket att i hamnen där fanns det numer några fiskbodar.
Där ja DÄR fanns det ypperligt suverän lunchmat!!!

Tre bodar stod det där nu (det ska tydligen bli fler), en med fisk (Naturligtvis, det ÄR en sjöstad), en med italienskinspirerad mat (Jättegoda sallader!!), och en med glass men.... hallååå... GB-glass!!??
Nu hör det till saken att Mariestad, denna lilla stad har bland landets godaste glass.

http://www.klingglass.se/

Kling, ett av livets goda ting

Jag är INTE förtjust i glass, sorbet OK men glass... tja... ibland.

MEN när jag flyttade till Mariestad 1988 så upptäckte jag denna glassfabrik.
Dom hade riktiga råvaror, och då menar jag i allt!!!
Deras "Rom russin-glass" kunde man nog bli fuller på ;)

Servicen var det heller inget fel på.
När ett par goda vänner till mig skulle gifta sig i Västerås fixade "gubben-Kling" deras ooootroligt goda glasstårtor packade i kolsyresnö så de skulle hålla hela vägen upp.


Vet ni föresten hur man vet att våren har kommit till Mariestad?
Jo... Klings glasskiosk på torget har öppnat.

Buffén då?
Jo, alla var sååå tacksamma över maten. :)
Men fortfarande... det var studenskans ord som vägde tyngst....


Gjorde en pasta sås som tog slut i ett nafs :)

Sås till pasta med chutney och curry.

1 röd söt paprika
1 burk majskorn
1 bit purjolök
3 dl turkisk yoghurt
1 dl majonäs
3 msk mango chutney
2 tsk curry
1 tsk salt
100 g cashewnötter

En gång för länge sedan berättade jag för mina "gottegrisar" till barn historien om när jag var på kör-resa i Österrike.

Vi var då bjudna efter den katolska mässan till prästen i byn på kyrk-kaffe.

När vi kommer in i prästgården och kliver in i matsalen finns där ett långbord (och då menar jag låååångbord)
med bakelser. Vi hugger in på denna fantastiska uppenbarelse och börjar tipsa varandra om vilka som är goda/ mindre goda men.....
Då upptäcker vi.....
Det finns bara en av varje sort!!!!

Förklaringen kommer :) Som tradition lämas ett bakverk av varje sort till prästgården av vad som ska serveras efter dop och bröllop. OBS! endast EN...
Vi besökte orten i juni, EFTER pingst. ;)

Vad har nu detta med min dotters student att göra?
JO, hon nappade liiiite på idén och fixade tilltugget till kaffet.
Muffins :)
Hennes recept på:
(kolla in hennes blogg....)

Cupcakes (ca 12st små)

100 g smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

ev. skalet från en citron.

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret och vispa samman detta med äggen och de övriga ingredienserna.
Fyll muffinsformar till 2/3 med smet och grädda i ugnen i ca. 10 minuter eller tills de blir gyllenbruna.
Ta ut dem, låt dem svalna i formarna ca. 5 minuter, plocka sedan upp dem och låt dem svalna på galler.

Gör toppingen under tiden de gräddas.

Frosting

2,3 dl strösocker
0,8 dl vatten
1/4 tsk pressad citron
2 äggvitor
1 tsk vaniljsocker

Vispa med elvisp tills smeten blir vit och fast. (Detta kan ta ett tag, tappa inte tålamodet!)
Färga gärna med karamellfärg.

När cupcakesen svalnat kan du dekorera dem med toppingen och eventuella andra detaljer som silversockerkulor, strössel, kristyr och marsipandetaljer.

Det var verkligen ett nöje att få möjlighet att ordna detta för min "lilla" tjej (som numer är huvudet högre)
Tack goa unge för att du var så glad, tack för att du verkligen uppskattade vad vi gjorde och du....
LYCKA TILL I LIVET!!!!
(å vi finns alla här när du behöver oss)

Vad jag ville bli när jag blev stor.... tankar kring studenten

Sitter nu på tåg igen.... :)
Min äldsta tar studenten och jag har just lämnat Göteborg efter ett en minuters byte mellan tågen.

Lovade henne att fixa maten en dag för lääänge sedan. Stolt mamma som får uppdraget men... det är ju långt dit tyckte jag.... DÅ!!!

Nu är det så dax, inte särskilt planerat.....än.
Problemet har mest varit:
* VAR ska man vara när man inte bor på samma ort som henne?
* VAR ska man laga maten? (en rätt väsentlig fråga faktiskt)
* VAR ska maten förvaras i väntan på gästerna?
* VAD ska jag laga?... hrm....det har liksom kommit i sista hand.

Men nu sitter jag här på tåget och spånar. Huvudragen är klara men... det där lilla extra... man vill ju gärna ge henne det. :)

Som till exempel:

foto www.flickr.com
Melon och Fetaost sallad (4 pers)

100 g vattenmelon
125 g fetaost
½ huvud frisesallad
100 g ruccola sallad
½ kruka mynta
50 g rostade solrosfrön och pumpakärnor
havssalt

Skär vattenmelonen och fetan i kuber.
Riv salladen och blanda med mynta, vattenmelon och fetaost.

Blanda ihop:
½ dl olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk pressad apelsin
1 msk pressad citron
½ tsk dijonsenap
salt och svartpeppar

Blanda i dressingen
Rosta pumpakärnor och solrosfrön nägra minuter, strö på lite havssalt innan du häller dem över salladen


Buffé..... det är tacksamt och gott.

Buffé drar faktiskt mina tankar till smörgåsbordet. Det fantastiska Svenska smörgåsbordet.
När jag växte upp åkte vi ibland till Leksand, till Moskogen. Där åt jag mitt första smörgåsbord. En fantastisk upplevelse för en kräsen 7 åring. Man fick ta vad man ville ha, välja och vraka bland dessa uppläggningsfat i massor som stod i två våningar likt en scen mitt på golvet.
Då fick jag min första idé om vad jag ville bli när jag blev stor....
Kallskänka.

Info:
En kallskänka är den person som förbereder och dekorerar de kalla rätterna, förr i tiden ansåg man att det var en kvinnas jobb eftersom de det då ansågs att kvinnor hade en bättre förmåga att lägg upp mat på ett vackert och dekorativt sätt och hade en större noggrannhet i sitt arbete.


Det var ju så fint, alla dessa fat med dekorationer, som tavlor gjorda av mat. Det ville jag göra när jag blev stor.

Så blev det nu inte men... jag roar mig när jag är ledig. :)
Men så åter till studenten. 

Nu har vi lokal där vi dessutom kan förbereda maten, Carina som driver vandrarhemmet har fixat kylskåp så.... nu är det bara maten som ska planeras (det hinner jag ikväll) och inhandlas (till det krävs en bil så jag får vänta tills i morgon när min co-chef kommer).


Med två kockar blir det en himla god soppa ;)

Jag kan bara sätta mig ner och njuta av att åka tåg, ta en fika på Mumma (se tidigare blogg) med min kära vän, träffa mina stora barn och sedan checka in på vandrarhemmet :)

http://www.vandrarhemmariestad.se/




Om

Min profilbild

Eva

"Min mamma är snäll och jobbar med datorn och på dagiset. Ibland så lagar hon spagetti och det är min favorit. Jag tycker om min mamma för hon ger mig en massa god mat... fast jag gillar inte lök. Lök är starkt." - Johanna, 5 år.




RSS 2.0