Kulla på rymmen

Med ena foten i skogen, andra på åkrarna och med maten någonstans mittemellan.

Kapris og en kall øl

Kategori: Tänkt om mat

Kapris är en flerårig buske som växer vilt på stenig mark i länderna runt Medelhavet. Den odlas också bland annat i Spanien, Marocko och Turkiet. De mogna blomknopparna används som krydda. De läggs i vinäger och då framträder kaprissyran som ger knopparna den speciella smaken. Salladskapris eller jättekapris är stora kapris, som vanligen säljs marinerade i olja och kryddor. De används i sallader eller i gryträtter. Salladskapris har mildare smak än de små.
(källa Wikipedia)

Jag har lärt mig uppskatta kapris med åren. Höjdpunkten kom när jag och min syster var på tur Öresundrunt förra året.

Vi stannade i Köpenhamn för att besöka Carlsberg. Jag hade varit där förut och mindes med glädje rundvandringen runt fabriken.
Speciellt minns jag den gången då vi mitt i vintern gjorde en tur runt fabriken. Det var inte många som stod och väntade på att få en tur. Tjejen i receptionen undrade om vi ville vänta på den Svenska guidningen som var en timme senare eller om vi kunde tänka oss att höra turen på Danska.
Vi valde det sistnämnda och så började turen ledd av en lång, tatuerad, leende dansk kille.

Det var två till med på rundvandringen, det visade sig vara en gammal trotjänare för företaget som numer var pensionerad samt hans barnbarn i 25 års åldern.
Tack vare detta fick vi en fantastisk inblick i företaget. Guiden och pensionären vart ett ypperligt team för att leda vår tur runt fabriken.
Vi fick många anektoder med oss på vägen och guidningen blev lång, så lång att den Svenska gruppen började närma sig.

Har ni någongång varit på en av dessa guidade turer så vet ni att det avslutas med att man blir välkomnad till ett bord fyllt med drycker från fabriken.
Så också denna gången men vår siseron tog snabbt bort alla Budweiser och hämtade extra Sort Gold istället. ;)
-Nu ska ni få se på något roligt, sa han plötsigt.
Det Svenska företags sällskapet hade kommit in i rummet. Lysstna ögon drog sig mot ölbordet när de kom in och blev guidade bland de många tavlorna som hängde på väggarna.
-Titta nu när de blir välkomnade till borden, elefantölen hägrar och försvinner först.
Mycket riktigt. Gästerna hann inte ens sätta sig förrän ivriga händer slogs om de åtråvärda procenthöga flaskorna.

Vi skrattade gott åt deras "slagsmål" medans vår guide tog ut ytterligare Budweiser för att byta ut mot Sort Gold.



Idag går man på en egen rundtur runt en del av fabriken. Inte lika charmigt men lärorikt och bra upplagt. Dock är det en häftig avslutning på denna rundtur.
När du kommer till restaurangen finns där ett rum med doftprover. Du får en folder och en penna och går sedan för att pricka av vilka dofter du föredrar bland alla provrör.
Gräddkola, mandlar, honung. korn. kaffe, svavel o.s.v



Sedan tar du protokollet och lämnar det i baren. Bartendern studerar protokollet och ger dig så två öl som passar just dig.
Till detta beställde vi in en tallrik med korv och.... kapris.


Vidare gick så färden via Louisiana. Åker du förbi så stanna. Är du inte intresserad av modern konst, stanna ändå.


Läget är fantastiskt, likson utställningarna och inte tala om.... Maten!



Kapris ja....

Min syster skickade mig ett recept på hur man gör Svensk kapris.

Aktuellt i dessa tider när inte flädern är mogen än utan hänger där vackert grön i stora tunga klasar. Det är enkelt men... lite pilligt.

 

 




Kapris på fläder

ca ½ liter repade gröna fläderbär

Ättikslag:
3/4 dl ättika
3 dl vatten
2 tsk salt
2 msk socker

Koka upp ättikslagen och slå den över fläderbären.
Låt svalna, täck och låt stå ett dygn.

Koka upp bär och lag och låt sjuda i 10 minuter.
Ös upp på rena varma burkar.
Skruva på lock och förvara sedan svalt.


Kram kära syster. :)










1300 mg c-vitaminer och en dry Martini

Kategori: Tänkt om mat

I år får jag skörda mina första havtorn!



När jag var på bröllopsresa (även om jag inte visste att det var det) så campade vi i Kivik.
Där nere i hamnen sålde Haväng bland annat Havtornssylt.
Det var otroligt god.

Havtorn hade jag bara hört talas om under mina somrar i Finland. Ett fantastiskt bär som innehåller omega 3, 6, 7 och 9 samt viktiga vitaminer som A, B, C (40 ggr mer än i jordgubbar) vitamin E, samt mineraler, karotenoider, flavonoider och växtsteroler.

I Kivik började man för några år sedan satsa på odling av havtornsbuskar och det var här jag hittade mina buskar för tre år sedan. En hane Romeo och en hona Julia (för du behöver både och)
Äntligen så får jag skörda :)

I lördags plockade jag de första bären. Av de gjorde jag pannacotta.

Havtornspannacotta med bär och havreflarn
4 personer

200 g havtorn
4 dl grädde
1 gelantinblad
vaniljsocker efter smak eller en vaniljstång
60 gram socker

Koka havtorn med socker och sila genom finmaskig sil (jag använde en tesil)
Koka grädden med vaniljsocker eller vaniljstång.
Tillsätt gelantinet när grädden svalnat (fingervarmt)
Tillsätt havtorns saften.

Häll upp i glas och kyl i minst 4 timmar

Servera med frukt och havreflarn
Hur var det då med sylten?
foto wikipedia

Jo... vi bodde i Västergötland på den tiden, långt till havtornskusterna så burken blev "helig".
En liiten klick på mannagrynsgröten.
En liiiten klick på toasten.
och en stooor klick på camenberten.
Havtornssylt

225 g havtorn

1 dl socker

1 dl vatten


Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka på låg värme i 10-15 minuter.
Frys in i burkar
Hittade något annat i min trädgård med :)


Jag får skörda OLIVER!!

När min syster en gång fyllde år gav vi henne ett litet olivträd, i det hade vi hängt ett martiniglas.
En ultimat present tyckte vi. Hon skulle så småningom få skörda oliver, sitta där i sitt växthus under vinrankorna i höstmörkret med ljuslyktor tända, smutta på en Martini och skicka oss en tanke.

Nu har jag inget växthus, min vinranka når stax över knäna MEN jag har oliver.

Då tänker jag osökt på min favoritdeckare Johan Kristian Homan.
Han gillar Martini han.
En gång fick han frågan vid ett besök i New York (har jag för mig) hur man gör en riktigt torr Martini.
Det visste han:
- Man tar Vermouth, häller i ett martiniglas, sköljer glaset med vermouthen, häller ut överflödet och fyller på med Gin.
Men då sa hans vän:
-Nej, man fyller ett glas med Gin, skruvar av korken på Vermouth flaskan, luktar på vermouthen och dricker ginen. DÅ är det torr.

Så nu är det bara att vänta.....


Buena comida

Kategori: Tänkt om mat

foto flickr


I början på 80-talet fick jag förmånen att jobba i Spanien en sommar.
Bodde och hade mitt arbete på ett hotell i södra Spanien. Efter ett tag måste jag ju säga att maten vart rätt enahanda. Visserligen fick vi alltid soppa eller pasta att välja på till förrätt, huvudrätten varierade lite från dag till dag och till efterrätt fick vi glass, karamellpudding eller "fräsch frut" som den gode servitören alltid sa.

Vi upptäckte dock en smörgåsbar i kvarteret bredvid, där åt jag toast för första gången och levde en hel del på dessa varma mackor med varierade pålägg och sallad till.
Att servitören på stället var något att vila ögonen på medan man åt var ju bara ett extra plus (eller var det kanske därför vi gick dit??).
Satt en morgon och beklagade mig över hotellmaten just på denna smörgåsbar varvid den brunögde skönheten snabbt passade på att bjuda ut den blonda blåögda svenskan (undertecknad alltså) på middag samma kväll.
Blev så upplockad av José framåt kvällningen och på hans gamla (men ack så charmiga) blå/vita vespa åkte vi upp mot bergen långt från turiststråken.
Vägen blev smalare och smalare, krokigare och krokigare men så dök en liten vit pitoresk by upp där efter landsvägen. Vi parkerade vespan vid byns krog och gick in i den ekmöblerade restaurangen. Jag fick matsedeln översatt (för här fanns minsann inte menyn på fyra språk som i turiststaden där jag jobbade) och så började väntan på maten. Vi väntade, och väntade och vääääntade. Började så smått bli otålig och fruktansvärt hungrig men jag ville ju inte vara oartig så jag säger på svenska:
-Nää nu vill jag ha mat!
Servitören som just passerar vårt bord vrider på huvudet ler med en okynnesglimt i ögonvrån och säger:
-Bara 5 minuter till.
Vad jag ville sjunka genom stolen och försvinna!
Det visade sig att servitören bodde i Sverige med hjälpte sina farföräldrar i restaurangen varje sommar.
Han fick sig ett gott skratt och jag fick mig till slut en fantastiskt god kycklingmiddag.

 foto wikipedia

När min arbetsperiod led mot sitt slut ville kocken på hotellet fjäska lite för mig och sa en dag:
-Eva, ikväll ska du få svensk mat, jag ska göra Pytt i Panna åt dig.
Såg verkligen fram emot det.
Middagen kom, serverades och där på min tallrik låg verkligen veckans rester. Det var en pytt i panna som innehöll allt och lite till.
Där fanns kyckling, potatis, ris, olika sorters grönsaker, skinka och.... fisk!
Jag åt (dock med mycket ketchup) log och tackade den spanske kocken så väldigt mycket, för han hade ju verkligen ansträngt sig och brytt sig om min längtan efter rejäl svensk husmanskost.

Här i Skåne har vi fördelen att ha grannar med anknytning till Spanien. Dom introducerade Tapas för oss.
Så gott, så lätt och det finns något som passar alla.
Ibland när de kommit hem från semestern sitter vi här och hoppas att de ska komma förbi med fantastiska korvar och otroligt goda oliver (vilket de gör :) Tack!!!!.
De har även varit här för att äta Tapas och.... jag har fått godkänt.




Här är några av våra favoritrecept:
Potatisklyftor med vitlöksdip

1 - 2 burkar inlagda potatisar
2 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt

Klyfta potatisarna (praktiska och mjuka så även min 5-åring fixar det momentet)
Lägg dem i en skål och tillsätt övriga ingredienser.
Blanda (HÄR gillar 5-åringen att rycka in och gärna erbjuda sina händer!)
Ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 225 grader

2 vitlökar (klyftas och skalas, lägges sedan i en ugnsfast form)
1 msk olivolja (ringlas över)

Grädda i ugnen 25 minuter, låt svalna

Blanda sedan:
5 msk naturell yoghurt
4 msk majonäs
paprika pulver
salt
...och sedan vitlöken när den svalnat så pass att du kan hantera och hacka den

Sätt in potatisarna i ugnen (tar ca 20 min) tills de fått färg.
Dippa och njut!
Fyllda körsbärstomater

Dela körsbärstomater i hälften och gröp ur kärnorna.

Mixa:
Kokta ägg och gröna oliver samt peppar

Fyll tomatskålarna
        

Och till sist hela familjens stora favorit. Igår hade jag bråttom och var trött så jag använde crabsticks istället.

Friterade räkor med korianderdip

Räkor stora eller små, crabsticks eller kräftstjärtar

Frityrsmet
1 ägg
1 ½ dl vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk cayennepeppar

olja till fritering

Doppa skaldjuren i frityrsmeten och fritera dem i olja så att de är gyllenbruna.

Korianderdip
1 knippe koriander grovhackad
3 pressade vitlöksklyftor
2 msk tomatpure
2 msk pressad citron
1 msk rivet citronskal
1 ½ msk socker
1 tsk mald spiskummin
5 msk olivolja

Har du en matberedare är denna exemplarisk att använda när du gör denna dip.
Lägg alla ingredienser utom oljan i matberedaren mixa och häll sedan oljan genom matarhålet och låt såsen mixas tills den är väl genomarbetad.