En fläskkotlett och en gammal kokbok

Det började med att jag skulle steka fläskkotletter till min familj.

Vad kan man göra av det?

Blickade upp på min recepthylla



(min man har sagt att nu bågnar den så mycket så: -INTE EN kokbok till!)

och blicken föll på farmors gamla kokböcker.
Hrm.... ska jag kanske laga hela middagen idag efter hennes recept?

God ide och boken God Mat togs ner.



Farmor var stor och blommig. Goa kramar, god mat, ett stort hjärta, hade humör och kanske är det därifrån jag blivit "diktator" i köket? ;)

Dessutom vinkade hon som Ria Wägner.


 Källa SVT

Ria Wägner, egentligen Maria Wägner, föddes 1914 och dog 1999, hon var författare, översättare och programledare. Under andra hälften av 1950-talet blev hon en av de första svenska TV-kändisarna. 1956 började hon sända programmet Hemma och fick så mycket beundrarpost att hon inte hann läsa den.
Hennes signum var att vinka med handryggen mot tittarna.

Källa Wikipedia

http://youtu.be/zgZ2PkdKW1o




Började bläddra i kokboken. Fastnade genast med blicken på de fantastiska bilderna på efterrätter. Eller vad säger ni om Afrikabåtarna och Annanas glassen?






Jag ärvde farmors kokböcker och här finns många fantastiska recept, många goda råd och många goa skratt.







 

Reklambilder finns titt som tätt i böckerna. Här reklam för FLIT, oumbärlig mot flugor, kackerlackor och väggohyra.
(Tanken slår mig genast över alla kastruller och grytor som står framme, FLIT ger nog lite extra krydda i maten med) ;) 

I alla farmors gamla kokböcker finns små noteringar i kanterna med farmors handstil. Recept och komihåglappar, ligger lite här och där instuckna mellan bladen.
På en av dem står det: "Posta brevet till Eva"
Då blir man lite varm i hjärtat.





Kvällens middag blev:

Sandwiches

Smörgåsar som skola inleda en finare middag, göras mycket små. De bruka i vanligaste fall vara två eller tre till antalet.




Stekt fläskkotlett med kantarellsås och potatis

Som regel bör den sky, som erhålles vid tillagningen av en stek vara tillräcklig för den sås som behövs för rätten, under förutsättning att steken är väl skött.

Svampsås 4 port

½ liter kantareller
salt, socker, vitpeppar
1 ½ msk smör
2 msk mjöl
4 dl grädde

Rensa svampen, skölj väl, låt den rinna av och skär den i små bitar.

Lägg svampen i torr gryta med lite salt, socker och vitpeppar.
Lägg på locket på grytan och låt svampen långsamt koka upp och därefter sakta koka 10 - 15 minuter (= torrförvällning)

Sätt till smöret och låt svampen fräsa tills smöret är klart.

Strö på mjölet och späd med grädden lite i sänder.

Låt såsen koka 10 minuter.

Sätt på mera kryddor om så behövs

Smaka noga av såsen

Om så önskas kan svampen förvällas i vatten innan den fräses i smöret. Använd då svampspadet till spädning av såsen



Ordet parfait betyder perfekt eller fulländad.
Parfait kan även liksom glass frysas i ett kylskåp

(att läsa hur sedan parifait ska frysas och formar ångas med kaffepanna, sockras och hur is och salt skola varvvis i en balja, packas och tyngas med sandsäckar, upptar ett helt kapitel. Jag säger bara det, tack och lov för kyl och frys!)




Choklad- och Apelsinparfait 5 personer

Apelsin parfait

½ dl flor- eller strösocker
1/4 dl vatten
2 äggulor
2dl tjock grädde
fint rivet apelsinskal (½ apelsin)
saft från 1 apelsin
lite röd eller gul karamellfärg


Koka upp socker och vatten i en tjockbottnad kastrull.
Lyft (grytan av elden) kastrullen från plattan och vispa ner en äggula i taget.
Låt krämen sjuda under fortsatt vispning tills den är tjock och pösig.

Vispa därefter krämen kall.

Vispa grädden med lite socker till skum. Rör försiktigt ned den i krämen.

Choklad parfait

75 gram mörk blockchoklad
½ dl flor- eller strösocker
½ dl vatten
2 äggulor
2 dl tjock grädde

Koka upp socker och vatten i en tjockbottnad kastrull, tillsätt chokladen och låt smälta.
Lyft kastrullen från plattan och vispa ner en äggula i taget.
Låt krämen sjuda under fortsatt vispning tills den är tjock och pösig.

Vispa därefter krämen kall.

Vispa grädden med lite socker till skum. Rör försiktigt ned den i krämen.

Varva choklad parfait och apelsin parfait i glas.
Ställ på kylning (kan även frysas till glass)

Kyla, snö och en eggnog




Utsikten från vårt vardagsrumsfönster är vackert men just nu just nu drar jag hellre blicken (och fötterna) mot eldstaden inne i vardagsrummet.




Det är kallt, bitande kyla tränger in genom allt tycks det nu. En filt, en bok och en brasa är det enda jag behöver idag.
Visst jag tycker det är jättemysigt att packa ryggsäcken med varm dryck, några smörgåsar och sittunderlag för att sedan bege sig exempelvis ner till havet.
Men just nu är det en råkyla som är allt annat än trevligt.



Det är ju inte för inte som Grönländskan har mängder med ord för snö, men de är inte ensamma. Nord indianderna liksom samerna har en mängd ord för snö, se bara samiskan här nedan.

gálav

före där skidorna sjunker djupt i lös vintersnö

guolldo

snöstorm

habllek

lätt luftig dammsnö

jiegnga

is

muohta

snö

njáhtso

blöt snö

ridne

snö i träden

ruohkadagá

barblåsta fläckar på kalfjället, vindblotta

siebla

genomblöt snö om våren

sjålkkå

trampad, hård och slät snö

soavlle

sjövatten blandat med snö ovanpå isen

suohpa

snöbro över bäck på sommaren

ngásj

gammal grov lös snö, rinner som grovsalt

tjarvva

skare

tjiegar

område där renarna gräver i snön och äter

tsievve

hård snö som renarna inte gräver igenom

vahtsa

litegrann nysnö

åppås

orörd mjuk snö


Källa: Hesmasters Faktoider


Faktoid (av faktum och oid, "något som liknar") är föreställningar som hålls för sanna, men som i själva verket är felaktiga. En mjukare variant är om påståendet inte kan bevisas vara felaktigt, men saknar tillräcklig grund för att man ska kunna sluta sig till att det är ett faktum.

Källa: Wikipedia




Vissa i min närhet tycker jag är lite småkonstig när jag uttrycker mig om att det "luktar snö". Ofta har jag rätt. ;) Det är en speciell doft i luften innan det börjar snöa.
Inte vet jag om det beror på att jag är född i Sveriges södra fjällvärld, eller om det är för att jag är född en synnerligen kall vinternatt (till och med i Idre-mått mätt) ;)



Under uppväxten var nog det roligaste med snön att gå till "Klickten" på Sollerön och åka pulka, bygga snöborgar och den där iskalla vintern då det var enbart frost på marken men jättekallt.
Siljan frös och blev till en gigantisk skridskobana.
Vi packade ryggsäckar med matsäck och brasved och gav oss iväg. Skrinnade runt hela Sollerön vilket nog tog så gott som hela dagen men med en fantastisk upplevelse i bagaget och (tack och lov) bortglömda onda fötter och muskler dagen efter.



Det kallaste jag varit med om var nog en nyårsnatt i slutet på 70-talet.
Min barndomsvän Helén och hennes föräldrar brukade under några år komma hem till oss på nyårsafton när vi bodde på Sollerön.
Vi som då var tonåringar tyckte det var en bra idé att ta en promenad innan tolvslaget. Vi kunde ju kanske träffa på någon intressant person av motsatta könet, i annat fall så kunde vi ju alltid gå och tjejsnacka (eller tjejfnittra kanske) om alvarliga saker som.... pojkar...)
-Klä er ordentligt. Det är KALLT!, var uppmaningen från föräldrarna.

Dumdristiga var vi inte så Helly Hansen åkte på, raggsockor i de fodrade näbbstövlarna, päls, lovikavantar och Stenmarkmössor åkte på.
Det nöp rätt bra i kinderna upptäckte vi men vi gick upp på "Bockan" = buss stationen, kommunalhuset.
Inte en själ ute.
Vi gick en runda och begav oss hemåt så småningom för att få smaka på det mousserande vinet vid tolvslaget.

När vi kommer hem och går upp på farstubron så slänger jag ett öga på termometern på väggen.
Den ser konstig ut.
Går närmare och upptäcker att kvicksilvret gått ner till -41 grader och fortsatt ner i kulan under.
Hur kallt det var den natten vet jag inte men mer är -41 var det iallafall.

Nej idag kurar jag nog hellre ihop mig framför brasan istället för att en vinterpicnic-korg packas.
En god bok och en eggnog väntar mig nu så.... Ha det gott i kylan!



Morots och apelsinsoppa
4 personer

500 gram morötter
4 potatisar
1 röd chili
1 msk olivolja
3 grönsaksbuljongtärningar
1 liter vatten
3 dl apelsinjuice

Skala och skiva morötter och potatis
Lägg grönsakerna tillsammans med chilin i en gryta
Bryn i oljan ca 3 minuter

Smula i buljongtärningarna och häll i vattnet.
Låt koka ca 10 minuter.

Mixa med stavmixer till en slät massa.
Tillsätt apelsinjuicen
Koka upp på nytt

Gott soppbröd

10 stycken

25 gram jäst
½ tsk salt
1 tsk socker
5 dl grahamsmjöl/eller dinkelmjöl
2 dl vetemjöl

Ugnen 200 grader

Rör ut jästen i ljummet vatten
Tillsätt salt samt socker
Arbeta ner mjölsorterna och arbeta tills degen släpper bunkens kanter.
Dela i 10 bullar, rulla och lägg på plåt
Jäs 30 minuter
Grädda 20 minuter
Pensla med vatten och låt kallna på galler under duk

Phenomenal Party Eggnog
(ur Mat med Hetta, Jane Butel)

20 personer

12 äggulor
12 äggvitor
2 ½ dl socker
1 liter vanlig mjölk
2 ½ dl amerikansk whiskey
2 ½ dl ljus rom
1 liter vispgrädde
färskriven muskot efter smak

Vispa äggulor till en tjock smed med elvisp
Lägg sockret efterhand under fortsatt vispning.
Vispa in mjölken i små omgångar så att den blandas i ordentligt.
Vispa ner whiskeyn och rommen
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner den i smeten
Rörö ner den vispade grädden
Häll upp i en bålskål
Servera med riven muskot på.




Om

Min profilbild

Eva

"Min mamma är snäll och jobbar med datorn och på dagiset. Ibland så lagar hon spagetti och det är min favorit. Jag tycker om min mamma för hon ger mig en massa god mat... fast jag gillar inte lök. Lök är starkt." - Johanna, 5 år.




RSS 2.0