Kakor och kakmonster

Det lackar mot jul, på söndag stundar första advent. En vecka till adventskalendern, villket är sju dagar för många enligt 5åringen i huset.
31 dagar till julafton, min absoluta favorit bland våra högtider.

 foto Lars Öberg

När jag var liten var jag ett kakmonster, kunde leta upp mammas gömda kakburkar om de så fanns i den stora frysboxen längst inne i garaget eller i dynamitlådan ute på förstutrappan.

Julen var lika med kakor för mig. Det var inte konstigt att när kakfatet ställdes fram min far brukade säga:
-Främmande först om dom hinner!

Sedan fanns Tant Svea. Hon var som en sorts extrafarmor för mig eftersom jag hade långt till min egen.
I slutet på 60-talet sändes Kullamannen på TV. Alla följde denna serie, dock inte jag, så fort jag hörde signaturmelodin sprang jag och gömde mig.
Den sändes i flera delar och efter ett par veckor vart jag trött på min familjs totala ointresse för mig under denna stund på dagen så jag gick hem till Tant Svea.
Knackade på och blev instäppt men, dom tittade på.... Kullamannen.
Gick då en trappa upp till deras grannar men, dom tittade på... Kullamannen.
Besviken satte jag mig på trappavsatsen och klämde fram en tår, besviken över alla dumma vuxna.
Då öppnas dörren på nedre botten och ut kommer Svea
-Programmet är snart slut, du får gärna vänta här om du vill.
I händerna bär hon en glas saft och en tallrik med min absoluta favoriter, Jitterbuggar.
Ingen kunde baka Jitterbuggar som hon, men nu efter år av träning och uppsnappade tips och trix har jag lyckats komma nära barndomens Jitterbuggar och de finns alltid på kakfatet till jul.

 foto Karin Diser

Mina barns farmor lärde mig baka Finska vita pepparkakor. Dessa kakor har ingenting med pepparkakskryddor att göra, men det blir otroligt goda kakor. Lätta att baka även för den minsta och roliga att dekorera om man vill använda barnens Pippi Långstump- och Nalle Puh formar.
Degen blir mjuk och smidig som Play-doh deg och framför allt så behöver man ju inte kolla om telingarna stoppar degen i munnen.

 Här bakas dock vanliga pepparkakor :)


Efter julottan varje år blev vi skickade isäng för att sova en stund till. Detta var något jag inte kunde men passade på att frossa i julklappsböckerna istället.
Då, precis då, när man krånglat ur sig folkdräkten, krypit ner i sängen, tänt sänglampan och tagit upp den efterlängtade boken brukade pappa komma in med en bricka.
På brickan stod en sockerdricka med sugrör och ett fat fullt med.... julkakor!
Ett kakmonsters drömfrukost.

Idag bakar jag gärna kakor till jul men äter dom inte gärna. Det har jag en bunt barn som så gärna offrar sig till. Upptäckte härom julen att ett nytt kakmonster tagit min plats och är precis lika duktig på att hitta kakburkarna som jag var. ;)
Som de sedan säger:
-Men mamma, de är lika goda frysta!!



Jitterbuggar 25 stycken

150 g smör eller margarin
3/4 dl socker
3 ½ dl vetemjöl

Maräng:
2 äggvitor + ett par droppar ättiksprit
1 ½ dl socker

Gör så här:
Hacka samman fett, socker och mjöl till en deg.
Lägg den att vila kallt i ½ - 1 timme

Mät upp äggvitorna till marängen i en bunke och låt den stå framme så att vitorna får rumstemperatur.

Kavla mördegen mellan två smörpapper så att den blir 28 *35 cm.

Droppa i ättikspriten i äggvitorna och vispa till hårt skum
Tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa tills den är styv och blank.

Bred marängsmeten jämt över mördegen.

Rulla ihop allt som en rulltårta med hjälp av smörpapperet.
Låt rullen ligga kvar i papperet och lägg allt i frysen i en timme.

Sätt ugnen på 175 grader

Ta fram rullen och skär med vass kniv i 1cm tjock skivor, doppa kniven i kallt vatten emellanåt.

Lägg på plåt, grädda tills de börjar få färg ca 15 minuter.


Vita pepparkakor

250 gram smör
250 gram socker
2 ½  ägg (har alltid undrat över den där halvan) ;)

Rör smör och socker pösigt, blanda sedan i ett ägg i taget

½ kg vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 krm bakpulver

Blandas ihop till smidig deg.

Ska barn baka brukar jag blanda i lite extra mjöl så att degen blir smidgare för dem.
Även mjöl på bakbordet behövs då.

Gräddas 200 grader 10 - 15 minuter


 


Pappa, fläskpannkaka och lite punsch

Det är fars dag idag!

Funderar på matminnen med min far, det är rätt mycket.
Det är att få vakna upp en lördagsmorgon med doften av färska frallor från köket.
Det är att få kakfrukost på sängen på juldagsmorgonen.
Det är att få följa med i skogen där det kokades kaffe och varm choklad över öppen eld.
Det är att få njuta av hans experimenterande i köket under helgerna när han var ledig.
och det är att få fläskpannkaka och ärtsoppa med punsch på torsdagarna.

 foto Lars Öberg

Jag är uppvuxen med traditionen att det var pannkaka och soppa på torsdagar.
Vet ni varför man har den traditionen?

Under 1200 och 1300 talet var Sverige katolskt. Veckan avslutades på torsdag med att man åt ärtsoppa och därefter kom tre fastedagar.
Att man sedan åt ärtsoppa i det militära var inte konstigt. Torkade ärtor var lätta att transportera och att tillaga.

 foto Wikipedia

Erik den XIV då? Jo, man hittade stora rester av arsenik i hans kropp, han dog på en torsdag och.... på torsdagar åt man ärtsoppa.
Hur pannkakan sedan kom in i bilden har jag ingen aning om!

Men... personligen gillade jag inte pannkaka... och jag gillade inte soppa.....
Men, mamma gjorde ibland fläskpannkaka.
När jag var liten tyckte jag om att stå vid ugnsluckan och titta på dessa kratrar som bubblade upp och ner på plåten i ugnen.
Vi hade bestämda platser vid matbordet, själv satt jag bredvid pappa. På torsdagarna var jag extra glad över detta eftersom jag, förutom en massa annat, inte gillade fläsk.
Mina fläskbitar pillades kvickt ut ur pannkakan och över på pappas tallrik. Men om han inte var hemma då? Det var inga problem, vi hade alltid vår engelska setter Trulle liggandes under bordet.

En dag tröttnade mamma på mitt borttagande av fläskbitar och gjorde ugnspannkaka istället, men.... då åt jag det inte, för det smakade inte fläsk. ;)

Hur var det då med ärtsoppan?

 foto Karin Diser

När jag började skolan blev vi serverade lunch på högstadieskolan nere i byn. Om det var läskigt för en liten sjuåring? Nej, jag har faktiskt inget minne av det, däremot var det läskigt den dagen vi blev serverade ärtsoppa första gången.
Soppan han knappt komma ner förrän den var uppe igen! Det var läskigt!
Efter det blev jag befriad från denna soppa under många år. Jag gissar att min mor, som jobbade på skolan, hade ett finger med i spelet, men jag slapp undan trots mattanterna och vaktmästarens bistra blickar.

När jag så var 14 år upptäckte min far att jag älskade punsch. Snabbt kom han då med en utmaning:
- Den dagen du äter upp en hel tallrik ärtsoppa så ska du få punsch till.
Jag övade och övade. Efter långt om länge lyckades jag få i mig en tallrik utan större besvär och han höll sitt löfte, jag fick den åtråvärda punschen till.

När jag var hos min syster för ett tag sedan provade vi att göra en Indisk ärtsoppa. Ja, ni läste rätt, Indisk!
Ärtsoppan finns över hela världen i olika former.Pär Granlund är författare och har givit ut en bok om ärtsoppans historia med mängder av recept från hela världen.
Vi lagade så till ärtsoppan och åkte iväg för att träffa en kollega till min syster som bor ute i skogen. Vägen dit var inte den allra bästa så min syster föreslog att vi skulle parkera bilen och gå den sista biten.
Så, vi klev ur med soppgrytan i famnen och travade iväg.
Vägen blev mindre och mindre, vi passerade en vägbom och fortsatte upp mellan träden och djupa gruvhål.
-Nej, det här måste vara fel!
Min kära syster tar upp mobilen, men ni som varit i Bergslagen vet att i dessa malmrika områden så fungerar varken kompasser eller mobiler.
Hon hittade dock täckning och ringde, vi hade tagit vägen åt helt motsatt håll.
Det var bara att gå tillbaka, men medan vi gick där började vi skratta.
Det var jakttider och tänk vilka miner vi skulle ha mött om vi ramlat in på ett älgpass med en stor gryta med fortfarande varm ärtsoppa! Det hade varit en syn det!



Indisk ärtsoppa

500 gram gula ärter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 msk olja
1 tsk malen spiskummin
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1 liter vatten

Blötlägg ärtorna i minst 12 timmar
kläm av lösa ärtskal
Skala och hacka löken samt vitlöken
hetta upp oljan i en kastrull
fräs spiskummin, lök och vitlök
Rör ner ärtorna, salta och peppra
Häll i vattnet
Koka upp
Skumma av ärtskal
Sänk värmen och sjud under lock i ca 45 minuter eller tills ärterna är mjuka.

Om

Min profilbild

Eva

"Min mamma är snäll och jobbar med datorn och på dagiset. Ibland så lagar hon spagetti och det är min favorit. Jag tycker om min mamma för hon ger mig en massa god mat... fast jag gillar inte lök. Lök är starkt." - Johanna, 5 år.




RSS 2.0