Kulla på rymmen

Med ena foten i skogen, andra på åkrarna och med maten någonstans mittemellan.

Where ever you lay your hat....

Kategori: Tänkt om mat



För en tid sedan sa min äldsta dotter:
- Mor, jag gjorde nog pappa lite förvirrad när jag skulle förklara mina lovplaner. Jag sa, först åker jag hem till mamma sedan hem till Mariestad på lördag för att sedan åka hem helgen efter.

Var är hem?

Eftersom jag bott och flackat omkring under mina snart 50 år så gillar jag den frasen, Where ever you lay your hat, that's your home.
Precis som min dotter har jag många "hem" . Hem till Idre, hem till Sollerön, hem till syrran, hem till Morsan och Christer och hem till Skåne.
För det är ju inte bara där du är uppvuxen som alltid känns som hemma, det är ju också där du trivs och har ett speciellt band till, inte nödvändigtvis en släkting men så gott som alltid en person som betyder mycket för dig.

Nu stundar oktoberlovet och då stundar två sådana speciella ställen, något som blivit tradition för oss. Hem till syrran och hem till morsan.



När du är "hemma" kan du komma och gå som du vill, gå och lägga dig när du vill (utan att be om ursäkt), gå naken genom huset om du vill, om du är hungrig kan du öppna skafferiluckorna utan att be om lov om du vill, du kan prata om du vill och tiga om du vill, gå upp ur sängen och koka det efterlängtade kaffet på morgonen om du vill och utan att vänta på att "värdparet" ska vakna. ;)

Så till sist, två recept tillägnade två av mina "hem":


 
Till Momo
Saffrans och jordärtskocksoppa

1 nypa saffran
250 gram jordärtskocka
2 msk pressad citronsaft
1 msk olivolja
1 finhackad gul lök
1 liter grönsaksbuljong
3 tsk malen spiskummin
500 gram Asterix potatis
2 tsk pressad citronsaft

Lägg saffran i en skål med 2 msk kokande vatten och låt stå.

Skala jordärtskockorna och skiva dem tunt
lägg skivorna i en skål med vatten och citronsaft så att de inte blir missfärgade

Hetta upp oljan i en stor tjockbottnad gryta
lägg i lök och bryn i ca 3 minuter.
Tillsätt spiskummin till löken och bryn ytterligare ½ minut

Koka upp buljongen i en annan gryta

Blanda  sedan i de avrunna jordärtskockorna, potatisen, saffransblandningen, buljongen och den extra citronsaften.
Koka upp coh sjud sedan i ca 20 minuter
Mixa med stavmixer eller i matberedare, salta, peppra




Kajsas chili chocolate cake

2 ägg
3 dl socker
 1 ½ dl vetemjöl
5 msk kakao
150 gram smält smör
1 tsk vaniljsocker
1 tsk mald chili
1 tsk kanel
2 msk starkt kaffe

Ugenen 150 grader.

Vispa ihop ägg och socker

Tillsätt övriga ingredienser

häll smeten i smord form grädda 50 minuter.

/kakan SKA vara kladdig inuti. :)


 

Knycka äpplen och Äppelknyckarbyxor

Kategori: Tänkt om mat



När jag flyttade från Idre till Sollerön som 8 åring öppnades en helt ny värld.
Inte bara ett nytt språk, som sannerligen inte alltid var lätt att förstå.
-Va da um rätt i ä fattät?

Sollerön har en annan växtzon jämfört med fastlandet runt omkring. Efter uppväxten i Idre med rabarber som
enda frukt i trädgården (och det ÄR ju inte ens en frukt utan en grönsak) så kom jag till Paradiset.
Äppel- och Päronträd. Dessutom i massor!!
Solleröns vägar är kantade av äppelträd. Alléer som går mellan byarna på ön. Äppelträden var gamla och många började dö, en stor insats gjordes och idag är alléerna "restaurerade" av frivilliga äppelsponsorer, privata som företag.



Men det var inte bara äpplen och päron. Två gator från vårat hus fanns ett plommonträd. En sensommarkväll lurade min bror och hans kompis ut mig i mörkret för att vara vakt. För här skulle pallas plommon.
Vi smög oss iväg och jag fick ligga gömd i syrenhäcken nedanför huset med hjärtat bultande så jag trodde det skulle höras upp till boningshuset. Pojkarna fyllde påsar med plommon och kom efter en evighet (tyckte jag alltså) tillbaks till mitt gömställe.
Ingen upptäckte oss och vi begav oss hemåt. Bakom vårt hus satte vi oss och njöt av plommonen. Vi åt tills vi inte orkade längre och hade ändå en hel kasse kvar. Vad skulle vi göra?
Min bror kom på att jag hade en bra skänk i mitt rum där vi kunde gömma påsen och så fick det bli.
Men.... påsen glömdes bort och när mamma en vecka senare städade mitt rum började hon leta efter den konstiga
sötaktiga odören som fanns därinne.
Jag fick min utskällning och antagligen något straff av något slag, vilket jag förträngt. Men skvallra på sin storebror nä, det gjorde jag inte!
Detta var på den tiden då min födelsedag fortfarande hette "Menlösa barns dag" ;)

Palla frukt är väl inte något som barnen roar sig med idag gissar jag. Äppelknyckarbyxorna är för länge sedan borta.
Äppelknyckarbyxor undrar kanske några!?
Ja det är golfbyxor, fast ursprungligen var det baseballspelare som hade dessa byxor.
På mitten av 1800-talet använde ett baseballag i New York dessa byxor. De spreds sedan vidare till golfare, cyklister och skidåkare här i Europa på tidigt 1900-tal.
I Sverige kallades de ofta för äppelknyckarbyxor, eftersom det var lätt att gömma pallade äpplen i byxbenen.




Idag har jag närhet till Kiviks musteri. Kommer gäster på besök åker vi gärna dit. Promenera bland äppelträden, provsmaka sorter och botanisera bland deras andra växter.
Bilen fylls med juicer, must och familjens favorit "Varm och Kall".
Denna dryck kan som det låter drickas i ett stort glas med mycket krossad is som sprider imma på glaset en varm sommardag, eller så kan den värmas och hällas i ett Irish Coffee glas och avnjutas framför brasan en ruggig höstdag.
Drycken smakar äpple, vanilj och kanel. Gott gott.



I vår trädgård upptäckte vi första hösten en äppelträd som hade äpplen som såg lite annorlunda ut. De var avlånga, gula, syrliga men ack så goda.
Vi fick experthjälp som talade om att sorten kallas för Citronäpplen.
Det är tydligen Blekinges landskapsäpple. Melonäpple heter den också och har sitt ursprung i Tyskland.
Här har den odlats i 200 år. Den har en förmåga att klara sig från skorv.
God att torka och god att göra efterrätter på.



Njut nu av höstens skörd! och har grannen något alldeles extra vackert äpple på sitt träd......




Enkel äppeldricka

1 kg äpplen
1 liter vatten
5 gram citronsyra
1 gram bikarbonat
2 dl socker

Koka upp vatten och låt det kallna
Tvätta äpplena och skär dem tunnt (låt skal och kärnhus vara kvar)
Låt stå i 3 - 4 dygn
Häll upp saften genom ett durkslag
Sila eventuellt en gång till genom silduk
Rör ner socker efter smak och häll sedan på flaskor
Buffé äpplen

2 dl socker
2 dl vatten
3 dl rödvin
2 msk rödvinsvinäger
1 rödlök
3 äpplen

Koka upp socker och vatten så att det löses
Ställ att svalna

Blanda ihop rödvin, vinäger och den svala sockerlagen

Skala och hacka rödlöken

Skala och kärna ur äpplena, skiva dem

Rör ner rödlök och äppelbitar i rödvinsblandningen.

Låt stå i kylen ett dygn innan servering
Lingon Äppelkaka

ca 10 bitar

150 gram smör
2 dl råsocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk kanel
1 tsk bakpulver
2 stora äpplen
1 ½ dl lingon

Ugnen 175 grader

Rör socker och smör poröst
Tillsätt äggen ett i taget
Blanda i mjöl, kanel och bakpulver
Skala äpplena och riv dom grovt och blanda i smeten
Rör i 1 dl lingon i smeten
Häll i smord och bröad form (helst med löstagbar kant)
Strö över resterand lingon uppepå
Grädda i nedre delen av ugnen 45 minuter

Hä dug i budum

Kategori: Tänkt om mat



Hä dug i budum, det är ett uttryck jag haft med mig sedan min uppväxt på Sollerön.
Det duger till vardags.

Det duger till vardags ja, när det gäller mat och då vardagsmat så finns det egentligen bara en viktig regel.
Sitt tillsammans i familjen när ni äter.

När jag jobbade på fritidshem för ett antal år sedan lät vi barnen laga mellanmål en gång i veckan. Vi fick frysta rester från skolköket (något som idag inte är tillåtet), de omvandlades till enkla mellanmål som till exempel varma mackor, pizza och omeletter.
Mycket matprat vart det i köket och vi upptäckte rätt snart att det endast var ett fåtal barn som åt lagad middag på kvällen tillsammans med resten av familjen. Det vanligaste var att de fick fil och smörgås vid TV:n trots att föräldrarna var hemma.
- De äter inte middag, fick vi till svar.

När jag häromveckan var med yngsta dottern till skolsköterskan så ställde hon en del frågor till min dotter. Bland annat:
- Äter du middag med din familj på kvällen?
Tummen upp för henne!!

Som ni vet älskar jag att laga mat, men visst kan det vara tråkigt ibland.
Att komma hem strax före klockan sex på kvällen och direkt gå in i köket för att laga middag. Trött efter en lång dag och dessutom ha hungriga familjemedlemmar omkring sig som svassar runt som hungriga katter.
Ja, katterna brukar också sno runt benen i väntan på sin mat. Det kan göra min stubin rätt kort.

Men middagen är den enda stunden som vi träffas allihop samtidigt och kan reflektera över dagen som varit.
Sedan försvinner de till sina rum, datorer och (förhoppningsvis) läxläsning.
Vi har som regel att alla runt bordet ska berätta om någonting som varit roligt idag. Alla måste hitta åtminstonde en sak som gjort en glad.
Det kan vara:
- Det var en kille som log åt mig när jag skyndade från tåget mot skolan.
- Jag träffade en sådan go tant idag som var över 90 år.
- Jag fick MVG på provet.
- Vi lekte i släntan idag och vi vart jättegeggiga, det var så roligt.
- Det bästa med idag var att få komma hem.

Så kan det låta runt vårt bord på kvällen, även om vi måste stoppa 6 åringen som helst berättar ALLT roligt. Allt från när hon klev på skolbussen till det roliga programmet hon såg på TV:n när hon kom hem.
Dessutom är det träning för den sistnämnda att vänta på sin tur och att lyssna och reflektera över vad andra säger.
Och är man 6 år då är det såååååå svårt och jobbigt. ;)

Förra veckan hade jag en sådan dag. Planering på jobbet, gjorde mina arbetstimmar och avslutade med utvecklingssamtal för minstingen. Klockan var nästan sex när vi kom hem.
- Vad blir det till middag?, hördes när jag satt ett steg innanför dörren.
Ja, det jag hade planerat skulle ta för lång tid så jag tog fram konservöppnaren, öppnade en burk tomater.
Denna konservburk blev tomatsoppa till middag på 15 minuter.

Det var defenitivt en soppa som med råge "Dug i budum".

 foto Karin Diser

Snabbaste tomatsoppan

4 portioner

1 gul lök
1 burk krossade tomater
2 msk olja
2 msk vetemjöl
2 msk tomatpuré
1 1/4 liter  vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl vispgrädde
½ tsk salt
½ tsk socker eller honung
1 krm svartpeppar

eventuellt:
kryddgrönt som timjan, basilika, oregano efter behag
kokt pasta kvar sedan middagen igår.

Skala hacka löken
Fräs den i olja i en kastrull, den ska inte brynas bara bli genomskinlig
Pudra över mjölet och rör om
Häll i burktomaterna och tomatpurén
Tillsätt vatten och buljongtärning
Koka under lock 10 minuter
Häll i grädde och smaka av soppan med salt, peppar och socker
Mixa eventuellt soppan med mixerstav.