På Knut dansas julen ut

 

 

Tjugondag Knut, nu dansas julen ut.
Minstingen frågade oss för ett par veckor sedan vad Julgransplundring var för något?
Jag blev lite förvånad, trodde hon visste, men vet barn i Sverige vad egentligen det är?

Plötsligt kände jag mig gammal, men... bara en sekund eller två ;)
Personligen så var julgransplundring förknippat med att äntligen, ÄNTLIGEN få knapra på det där lockande pepparkakshuset som stod på bordet i vardagsrummet.

 

Julgransplundring var också julspel i kyrkan på Sollerön (aldrig fick jag vara Maria, alltid en av herdarna)

Sedan blev det dans kring granen i kommunalhuset. Det var små grodor och musikanter och eneris snår (inte som Västgötarna envisas med att sjunga enebärabuske) och avslutningsvis hade alltid Gösta Schmidt sin julraket innan gottepåsen delades ut. Gottepåsen var vit med svarta blomslingor på och mitt på påsen en medaljong i lila med svarta siluetter tryckt mitt inuti. (Som ni förstår tyckte jag nog att den vackra påsen var finare än innehållet)

Detta med danslekar är faktiskt ett kulturarv vi har. Ett kulturarv som vi är förpliktigade (tycker jag alltså) att föra vidare till våra barn och barnbarn. Det som är lite roligt i det hela är att idag står det i förskolans läroplan att detta är något vi ska (inte bör) föra vidare till barnen. Kulturarvet har blivit lagstadgat. ;)

Pratade med mina barns farmor häromdagen och blev lite överaskad. Så länge jag kan minnas så hade hon tröttnat på julen vid Annandagen och ville slänga ut den men i förrgår sa hon:

- Ska nog trotsa alla iår. Det blir så färglöst när julen är slut så den får sitta uppe två veckor efter Knut.

Hoppas hon håller på det ;)

Fast personligen håller jag på Knutdagen, iår även en dag extra eftersom yngsta dotter ska få reda på vad Julgransplundring innebär. Hon inklusive 13 kompisar kommer att dansa ut julgranen, kalasa på polkagriskäpparna, chokladtomtarna och sist men inte minst krascha hennes egen händiga tillverkade pepparkakshus.


 

Skånska lunchpepparkakor

ca 50 stycken

 

1,75 dl socker

2,25 dl sirap

0,75 dl ingefära

1 tsk kanel

75 gram smör

2 små ägg

½ dl mjölk

1 tsk hjorthornsalt

1 tsk bakpulver

ca 1 liter vetemjöl

 

Koka upp socker och sirap.

Tillsätt kryddor och smör

Vispa upp ägg i mjölken och rör ner i den heta blandningen

låt massan svalna

Tillsätt mjöl blandat med hjorthornsalt och bakpulver

Lägg degen i en bunke och täck över med plastfolie, låt stå i 3 dygn

Forma till stora runda bullar och lägg på bakplåtsklädd plåt, platta till dem något

Grädda i ca 15 minuter mitt i ugnen i 200 grader.