Fredagsmys eller Melloparty

Du har jobbveckan bakom dig. Dags att ta helg, du vill äta gott men orkar inte lägga ner för mycket tid och energi på det. Då.... då blir det fredagsmys!
Fredagsmys för mig är oftast fingermat eller en lättlagad god middag som med fördel kan tänkas ätas framför TV:n. Inga trerätters här inte!
 
 
Begreppet "fredagsmys" dök upp på 1990-talet. 2006 kom ordet med i Svenska Akademins ordlista. Men redan på 60-70-talet dök begreppet "fredagsgott" eller "lördagsgott" upp. En lättare måltid som intogs senare på kvällen och kunde intas framför TV:n. 
I veckotidningar dök det upp receptförslag för dessa "gott-rätter". Nu blev det populärt att gratinera, koka kronärtskocka, äta ost och kex eller pilla av skalet på kastanjer framåt kvällen.
 
 
Ursprunget till "fredagsmys-uttrycket" då? Enligt Charlotte Hagström, forskare i etnologi vid Lunds universitet, återfinns det första belägget för fredagsmys i en artikel publicerad i Göteborgs-Posten den 30 juni 1994. ”Fredagsmys framför tv:n är en tradition hos Familjen Brinkenberg i Sävedalen.”
Joakim Brinkenberg, som ofta blir påmind om artikeln av arbetskamraterna. Han minns att det var familjen själv och inte reportern som använde ordet fredagsmys.
- källa Aftonbladet Sylvia Balac
 
Fredagsmys OLW
 
Själv då? Ja 70-talets varma mackor, pizza på sconesdeg (är det ens gott egentligen?!) kastanjer och skockor men "fredagsmyset"? Nej det dök nog upp först när mina äldsta barn var några år. 
Då var det tacos som gällde eller hemgjord pizza som de själva dekorerade med den toppingen de ville ha. Bakad potatis... det fick jag ha för mig själv.
 
Tacos det åt jag första gången 1988 i USA. Väl hemma letade vi med ljus och lykta efter dylikt men icke sa nicke. Det fanns en restaurang i Stockholm, Taco Bar som hade öppnat 1983, det var det enda.  
Det var bara att leta och fråga mina amerikanska släktingar om recept. Recept kom och tillagades.Tortillabröd gräddades, köttfärs stektes med kryddor och framför allt min favorit.... Molesåsen!
När vi åt TexMex första gången i USA fick vi denna såsen till enchiladas. 
- Gissa vad det är för krydda? sa min pappas kusin som vi bodde hos.
Alltså... jag känner så väl igen den men det gick inte att förstå. Varför? Ja, inte var vi vana av att använda 80 % choklad eller kakao i maten på 80-talet!
 
Old el Paso var de första att lansera tacos till försäljning i Sverige. Försäljningen ville först inte riktigt ta fart. 1991 kom även Santa Marias texmex-produkter ut på marknaden
Det skulle dock ännu dröja till 2000-talet innan tacos hade blivit en etablerad del av svenskarnas vardag. I dag sägs det att svenskarna, tillsammans med norrmännen, äter mest tacos i Europa.
Källa: Tidningen Land
 
 
 
Mellopartyt då? I mitt föräldrahem såg man INTE på melodifestivalen. Kommer ihåg att jag på nåder faktiskt fick se Eurovision 1974 efter tjat. Var ett stort ABBA fan och kunde ju bara inte missa detta.
 
 foto Wikipedia
 
 
Det var faktiskt först när jag hamnade hemma hos mina stora barns farmor och farfar i Kvarnsveden som jag verkligen hamnade i melodifestivalyran.
Här bullades det upp med diverse gottigheter, min svägerskas fantastiska pizza, gömda räkor eller varma mackor med salami och kantarellstuvning. Barn och barnbarn och en och annan granne trängdes i soffan för att hejja fram sina favoriter.
Det slutade allt som oftast att "di äldre" röstade och hejjade fram dansband efter dansband medan vi i yngre gardet röstade på de där "skräniga" låtarna.
Mycket ordväxling och kärvänligt gnabbande om låtstilar men framför allt en oerhört härlig gemenskap ung som gammal.
 
 
Idag? Tja, det var räkrulle som fredagsmys till "På spåret" och lite mer avancerad fingermat ikväll till Mello med Hjortburgare med gruyere och savoykålsallad.
 
Ha en härlig helg!

Enchiladas med molesås 8 portioner
 
Tortillabröd
4 - 5 kycklingfileer tärnade (färdigstekta)
2 gula lökar
4 dl riven ost
400 gram hackad fetaost
100 gram nachips
1 sats molesås (se längre ner)
1 sats salsa de jitomate (se längre ner)
 
Hacka löken
Fyll en tortilla med kyckling, lök, ost, fårost, nachips samt lite mole och toatsås
Rulla till en fast rulle
Lägg i ugnssäker form
OBS det ska bli ost och såser över för de ska nu stös över hela härligheten
Gratinera i ca 20 minuter i 175 grader
 
Mole
 
70 gram flagad mandel
2 msk sesamfrön
1 gul lök
1 bit kanel
10 svartpepparkorn
3 kryddnejlikor
2 krm anisfrön
4 - 8 feferoni
4 - 5 vitlöksklyfor
2 dl russin
2 burkar krossade tomater a 400 gram
100 gram nachips
50 gram smör
1 liter hönsbuljong
100 gram 70% choklad
chilikflakes och salt efter smak
 
Rosta mandel och sesam i en panna
Hacka löken och fräs den glansig i smöret
Grovkrossa kryddorna
Hacka feferonin
Pressa vitlöken
Blanda allt och häll på hälften av buljongen. Låt koka i 5 min.
Kör allt i mixer till en slät massa
Häll tillbaks i kastrullen och tillsätt chokladen. Rör om tills det smällt
Häll på resten av buljongen
Småkoka under lock i 30 min på svag värme
Smaka av med chiliflakes och salt
 
Salsa de jitomate
 
1 gul lök
2 tsk olja
2 burkar krossade tomater
1 hönsbuljongtärning
2 tsk tomatpure
1 krm svartpeppar
1 krm strösocker
3 små färska chilifrukter eller 3 små feferoni
 
Skala och finhacka löken. Fräs den genomskinlig i oljan
Tillsätt resten och låt koka upp
Sänk värmen och sjud såsen i ca 15 min.
Ta upp chilin dela den och skrapa ur kärnorna, finacka och tillsätt efter önskad styrka

Räkrulle
 
1,5 dl vatten
1 dl mjölk
50 gram margarin
 
Kokas upp
 
1,5 dl mjöl
2 krm salt
3-4 ägg
 
Röres i till en jämn smet
Grädda i ugn 225 grader i 20 min
 
Fyllning:
2 msk margarin samt curry efter smak
3 msk vetemjöl
3 sl grädde
Fräs ihop
Blanda sedan i:
1 - 2 dl riven ost
räkor
dill, salt och vitpeppar
 
Lägg på ägg-kakan, rulla ihop och gratinera 200 grader i 10 min

 
Hjortburgare med savojkålsslaw med brynt smörmajo
Receptmakare Margit Richtert
4 personer
 
Hjortfärsburgare:
  • 600 g hjortfärs
  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar
  • 200 g bacon
  • 100 g gruyere
  • hamburgerbröd
  1. Forma burgare av hjortfärsen. Stek dem 4 minuter på varje sida tillsammans med bacon. Strö över flingsalt och peppra på och lägg på gruyere och bacon mot slutet.
 
Savojkålslaw med brynt smörmajo:
  • 75 g smör
  • 7 dl finskuren tätt packad savojkål
  • 2 dl förvällda trattkantareller
  • 1/2 dl portvin
  • 1 äggula
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 dl neutral olja
  • 1 näve finskuren färsk timjan
  • salt
 
  1. Lägg smöret i en liten kastrull och hetta upp det på låg värme. Det kommer smälta och inom en timme kommer det vara ljust nötbrunt och doftande och det initiala skummet kommer ha sjunkit ned till botten. Sila smöret försiktigt genom en trådsil och släng den grumsiga bottensatsen.
  2. Gör majonnäsen. Äggula, dijonsenap, vinäger. Rör ned oljan först droppvis, sedan i större klunkar. Avsluta med det brynta, avsvalnade smöret.
  3. Lägg den strimlade savojkålen i ett durkslag och häll över en liter kokande vatten. Upprepa. Krama sedan ur så mycket vätska du kan.
  4. Stek trattkantarellerna i smör tills det börjar gnissla om dem och häll på portvinet. Låt det koka in ordentligt.
  5. Blanda savojkål, svamp, timjan och brynt smör-majonnäs. Smaka av med salt.
Rosta bröden i en stekpanna. Margit Richert gör en lingonketchup till men själv använde jag Hallongårdens ketchup. Bred ut ketchup på botten, lägg på burgare och servera med salladen och pommes (i orginalreceptet mandelpotatispommes)