USA, Mole och Hotter than Hell



1988 var jag i USA för att hälsa på släkten. Här stötte jag på Mexicansk mat, och då menar jag inte Tacos eller Tortillas.
Nej, här bjöds på Enchhiladas med Molesås, Nachoslådor på stranden, Guacamole och underbara kycklinggrytor, som den som är Hotter than Hell.

Vi hade börjat vår resa i New Jersey och fortsatte mot Californien. Min syssling hade ringt och sagt att vi skulle ta en flygplansbuss från LAX till Disneyland hotel eftersom det skulle vara enklare så.

Vi fick vårat bagage efter flygresan och gick ut till taxiparkeringen. Där körde taxibussar varv på varv med skyltar till vilket område de skulle åka.
En minibuss stod parkerad med skylt "Disneyland" i framrutan. Vi frågade chauffören som nickade, tog vårt bagage och öppnade dörren. Någon av oss sa något på svenska och chauffören sken upp och sa på sjungande danska.
-Er du fra Sverige?
Han hade jobba i många år i Köpenhamn och blev själaglad över att få prata Danska.
Passagerare började droppa in och till slut var det bara två platser kvar.
-Får jag ta en runda till för att se om jag kan fylla bussen? frågade ham.
Ingen av oss passagerare protesterade så han tog en runda till och plockade så upp ett par som tydligen varit på Hawaii. De var nämligen belarmade med blomsterkransar.
Kvällen började bli sen och alla var vi trötta. Det var rätt tyst i bussen men så vänder sig chauffören om och frågar mig något på danska, jag svarar på svenska varvid damen bredvid mig rycker till och säger:
-Är ni svenskar?
-Jaa.....
-Jag är svensk, eller rättare sagt mina föräldrar, var ifrån kommer ni.
Jag berättade att  vi kom från Dalarna och hon förklarade då att hennes föräldrar kom från Örnsköldsvik.
-Det gör mina med eller rättare sagt från en ort utanför som heter Domsjö.
Damen tittar länge på mig och säger:
-Vad lustigt, mina förlädrar kom från Domsjö
-Vad hette dom i efternamn? frågade jag och tänkte att eftersom hon var i pappas ålder så kanske mina föräldrar möjligtvis visste vilka dom var.
-Hägglund svarade hon.

Nu bör tilläggas att Hägglund är lika vanligt i Örnsköldvik med omnejd som Andersson i resten av Sverige.

-Lilly och Georg Hägglund, säger hon då.
Då, DÅ börjar min hjärna arbeta i rekordfart. Min älskade farmor hade en bror som emigrerade till USA. Hon älskade sin bror över allt annat och hon pratade väldigt ofta om honom. Han var gift med en... Lilly.
-Hrm, hade möjligtvis din pappa en syster som hette Willy`?!
-Yeah, Aunt Willy, and I have a cousin named Lars.

Hallå, här sitter jag och pratar med min pappas försvunna kusin i en flygplansbuss på väg till Disneyland hotel.
Vad är oddsen? Höga!
Man börjar tro på ödet, man börjar tro att är det meningen så är det.
Dom var bosatta i Anaheim, fick problem med skjutsen från flygplatsen eftersom dottern Vicky som skulle hämta dem fått ett uppdrag att guida ett gäng skandinaver runt i LosAngeles, så, de hade fått lov att ta taxibuss hem.



Året därpå träffades kusinerna igen hemma hos mina föräldrar på Sollerön. Då var det 60 år sedan de sist sågs.



I Anaheim upptäckte vi att det hörde till ovanligheterna att man lagade mat hemma. Middag, det åts på restaurang.

Första restaurangbesöket blev på en fiskrestaurang. Vi fick ordern om att beställa "havets läckerheter".
In kom en stor bricka med diverse fisk och skaldjur, det mesta kunde vi se eller direkt översätta av vår söta eminenta servitris. Det fanns, räkor, krabba, svärdfisk, tonfisk men så kom vi till codfish. Ingen av oss visste vad det var, servitrisen försökte tappert förklara hur den såg ut, men vi fattade inget. Allt slutade med att jag tog upp min parlör och slog upp ordet. Cod = Torsk.
-Aha you meen Torsk (tårsk)
-Toorsk!?
-Yes, in swedish it's Torsk.
Sedan såg hon till att lära alla gästerna den kvällen att det svenska ordet för cod var torsk. Så fort någon beställde in "codfish" sa hon:
-Ah, you want Torsk!



Mexicanska restauranger fanns det gått om. Allt från "Tackobell" till lyxigare restauranger.
Min syssling slog vad med mig att jag aldrig skulle kunna gissa huvudkryddan i Molesåsen och hon hade rätt. Aldrig hade jag kunnat gissa att det var kakao i såsen. Jag kände så väl igen smaken men kunde för mitt liv inte koppla ihop det med kakao.
Såsen, den var gudomlig, liksom Mangosalladen Jaliskosalladen vi fick till.

En eftermiddag blev vi satta i bilen och for på shoppingrunda, allt handlades genom fönsterrutan. Mjölk och bröd från driv-in supermarket, medicin från drive-in drugstore, pizzamiddagen till kvällen från drive-in pizzerian, det var bara drive-in bion som var stängd tyvärr.



Handla mat ja, komma in i ett supermarket gjorde en dalkulla från skogen rätt förvirrad.
Tänk er bara 5-6 hyllrader bara med olika sorters flingor! Annu fler rader med sylt, jordnötssmör, sirap och marmelader. 100-tals sorters olika pålägg till smörgåsarna och toasts som aldrig skulle på plats i en ordinär svensk brödrost.



Så i helgen har det inträffat!
Vaddå?
Jo, det vart tortillas i fredags, hämtpizza igår så nu väntar väl sig barnen hamburgare till middag idag.
Men nej, någon måtta får det vara. Fast.... just nu sitter de på bio och käkar popcorn och dricker cocacola.
Hemma väntar en rykande het Italiensk tomatsoppa.

Jaliscosallad
4 portioner

1 salladshuvud
200 gram minimajs
1 mango
1 gullök
2 avocado + saften av ½ apelsin

Dressing
Saften av en ½ apelsin
2 msk olja
1 msk vatten
1 krm svartpeppar
½ krm cayennepeppar
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk salt

Skölj och strimla salladen
Blanda i minimajsen
Skala och skär mango och lök i skivor
Skala avocadon, ta ur kärnan, skär i klyftor och droppa över apelsinjuice
Blanda allt i en skål

Blanda dressingen och ringla den över salladen

Kyckling-Enchhiladas med Molesås och Salsa de jitomate
4 personer

8 vetetortillas
1 grillad kyckling eller 4 stekta eller kokta kycklingfileer, delade i bitar
1 gullök
2 dl riven ost
200g fetaost
50 gram nachochips

Lägg ut en tortilla

Fördela i mitten, kyckling, lök, ost, fårost, smulade nachos samt lite mole- och salsasås.

Rulla ihop till en rulle och lägg i en ugnssäker form.

Upprepa proceduren, men det ska bli ost, fårost och sås över
Strö över resten av osten och fårosten, klicka på resten av såserna.
Stryk ut allt med en sked över rullarna.

Gratinera ca 20 minuter i 175 grader

Molesås
40 gram flagad mandel
1 msk sesamfrön
½ gullök
1 bit kanel
5 svartpepparkorn
2 kryddnejlikor
1krm anisfrön
2 feferoni
2 vitlöksklyftor
1 dl russin
1 burk krossade tomater
50 gram nachochips
25 gram smör
½ liter hönsbuljong
50 gram MÖRK choklad
chilipeppar
salt

Rosta mandel och sesamfrön

Hacka lök och fräs glansig i en del av smöret

Grovkrossa kryddorna, Hacka pepparfrukterna, pressa vitlöken och blanda allt tillsammans med mandel och sesamfrön i en bunke.

Tillsätt, russin, tomatkross och smula ner nachochipsen.

Hetta upp resterande smör i en tjockbottnad gryta.

Tillsätt innehållet i bunken och hälften av buljongen. Koka i 5 minuter.

Kör det sedan i en mixer till en slät massa.

Häll tillbaks i kastrullen och tillsätt sedan chokladen. Rör om tills den smält och späd sedan på med resten av buljongen.

Låt sjuda under lock ca 30 minuter på svag värme. Rör om då och då.

Smaksätt med chilipeppar och en aning salt.


Salsa de jitomate
½ gul lök
1 tsk olja
1 burk krossade tomater
½ hönsbuljongtärning
1 tsk tomatpure
½ krm svartpeppar
½ krm strösocker
1 feferoni

Skala och finhacka löken. Fräs den genomskinlig i olja
Tillsätt resten av ingredienserna
Koka upp och sänk värmen, sjud såsen ca 15 minuter
Ta upp chilin, dela den, skrapa ur kärnorna, finhacka och tillsätt efter önskad styrka

Barbecued Chicken Hotter than Hell
8 - 12 personer

1 ½ kilo kyckling
½ dl margarin
1 msk lönnsirap
2 ½ dl hackad gul lök
4 finhackade vitlöksklyftor
1 1/4 liter ketchup
½ dl äppelcidervinäger
½ dl mörk sirap
½ dl worcestersås
½ dl öl
2 msk grovkorning senap
1 msk hickoryrök (personligen har jag använt hickorygrilloljan när jag inte fått tag på annat)
1 tsk chilipeppar
1 tsk svartpeppar
1 msk finhackad jalapenochili

Sätt ugnen på 200 grader

Smält matfettet med lönnsirapen i en stor gryta.

Tillsätt lök och vitlök och stek under omrörning i ca 3 minuter

Tillsätt ketchup, vinäger, sirap, worcestersås, öl, senap, flytande rök, chilipeppar, svartpeppar och hackad chili.
Rör om väl, lägg på lock och sjud i 30 minuter

Lägg kycklingdelarna/fileerna i en ugnsform Ställ in dem i ugnen i 30 - 40 minuter.

Vänd på bitarna och häll rikligt med sås över (ca 7 ½ dl) sänk värmen till 175 grader

Låt dem stå i 15 minuter, vänd sedan kycklingen igen, ös över sås och tillsätt resten av såsen.

Låt stå cirka 30 minuter i ugnen eller tills kycklingbitarna är lätt bruna och såsen glansig.

(Är ÄNNU godare dagen efter) ;)