Vinterpicnic och födelsedag

Min dotter fyller år i början av januari. När vi för några år sedan frågade henne vad hon ville ha i födelsedagspresent så blev svaret:
-Jag vill äta tårta vid havet.

Okej, när födelsedagen kom packade vi ryggsäckar med varm choklad och tårta och gav oss iväg.
Vi åkte ner till Barsebäckshamn. Nu gissar jag att ni ser framför er kärnkraftverket som ligger där som fyrkantiga betongblock och höga skorstenar. Visst finns de där men där finns också härlig kustnatur och pittoreska gamla fiskarlängor.
Dagen bjöd på strålande solsken men vinden ven runt omkring oss och öronen blev snabbt röda som stoppljus.
Tillslut hittade vi lä bakom en gammal betongbunker, kvarleva sedan 2:a världskriget, och där slog vi läger.
Hon fick sin tårta, visserligen med halvfrusen grädde men med varm choklad till så gjorde det inte så mycket.
Sedan dess har hon fått sin födelsedagslunch serverad utomhus på sin födelsedag, Trettondagen.
                               

Äta ute, det är jag verkligen uppväxt med. Med föräldrar som friluftsmänniskor och med naturen kring knuten så var det bara så på helgerna att vi begav oss ut.
Mackor packades i smörpapper som var dekorerade av oss barn så vi skulle veta vems smörgåspaket som var vems. För ve och fasa om man skulle råka få någon av syskonens kaviarmacka eller ännu värre.... leverpastej!

På vintrarna var det skidturer på fjället. I pappas anoraksficka låg det mutor i form av russin och blockchoklad. Vi stannade till vid en fjällbäck och gjorde upp eld. Den sotiga kaffepannan åkte fram, saft värmdes och hälldes i våra kåsor och smörgåsarna inmundigades.

 foto Lars Öberg

En gång när jag var så där en 6 år var vi på väg upp till fjället tillsammans med min morbror och hans familj. Min bror och vår kusin stack iväg före och jag ville inte vara sämre så jag försökte hänga med.
Det gick som det gick, de var betydligt äldre och plötligt står jag där på fjället utan att se en kotte.
Jag ropade men fick inget svar.

Jag har inget minne av att jag blev rädd. Jag kommer ihåg hur snabbt kall och frusen jag blev, men samtidigt kom jag ihåg att pappa en gång sagt till oss att om vi blev ensamma skulle vi stanna där vi var. Så där stod jag i en, vad jag tyckte, evighet.
-Om ingen kommer åker jag tillbaks i samma spår, kommer jag ihåg att jag tänkte.
Men precis då ser jag något vitt med svarta prickar som plöjer genom snön. Det var vår hund Trulle. Han börjar skälla när han ser mig och strax därefter dyker pappas vita anorak upp bakom en snövall.
Händelsen gav mig respekt för fjället och naturen så liten som jag var samtidigt som jag aldrig glömmer pappas ord.
-Blir du ensam, stanna där du är.

Skidturerna har blivit många med åren och luncherna lite mer matiga även om en vanlig limpmacka med ost smakar gudomligt gott efter en tur i skogen eller på sjön.


När jag fått egna barn fick jag förmånen att ha extraföräldrar som bodde i ett torp i Tivedsskogen.
Dit åkte man för att koppla av när vardagen blev för mycket. En helg där i torpet var som att ha semester i en vecka.
En gång klev vi ur bilen och kände doften av våfflor i luften, vi klev in i den lilla röda stugan men där fanns inte en själ. Vi gick ut igen och hörde då röster bortifrån gärdet.
Vi gick ditåt och våffeldoften blev starkare och starkare. När vi kom närmare ser vi hur det ryker ur en skorsten, på gärdet står en gammal vedspis och där står Krister och gräddar våfflor.

 

Bredvid står grannens gamla skoter parkerad med en pulka fastknuten bakom.
Gissa om det blev en oförglömlig eftermiddag för oss. Pulkaåkning bakom skotern och härligt frasiga varma våfflor från den vedeldade spisen.





Snö har det funnits gott om från norr till söder iår. Kylan har gjort att utflykterna minimerats men nu blir dagarna bara ljusare och ljusare, kylan börjar sakta bedarra och termosar kan tas fram för att fyllas med rykande goda soppor att ätas under en vinterpicnic.


Jordnötssoppa
4personer

3 scharlottenlökar
½ purjolök
1 msk smör
1 msk tomatpuré
2 krm cayennepeppar
3 dl + 5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl jordnötssmör
2 dl kokosmjölk
2 msk pressad citron

Skala och hacka löken, strimla purjolöken.

Fräs all lök i smör.
Tillsätt tomatpure och cayennepeppar. Fräs i ett par minuter

Tillsätt 3 dl vatten och buljongtärningarna.
Låt sjuda under lock ca 10 minuter

Mixa soppan och tillsätt resten av vattnet.
Låt soppan koka upp igen.

Vispa i jordnötssmör och kokos mjölk.
Smaksätt med citronsaft


Morot och apelsinsoppa

500 gram morötter
4 potatisar
½ röd chili
1 msk olivolja
3 hönsbuljongtärningar
1 liter vatten
3 dl drickfärdig apelsinjuice
en skvätt grädde

Skala morötter och potatis
Skär i skivor.
Kärna ur chilin och strimla den

Fräs morot, potatis och chili i ca 3 minuter
Smula i buljongtärningarna och häll på vatten
Koka ca 10 minuter

Tillsätt apelsinjuice och mixa soppan slät.
Smaksätt ev. med lite salt och en svätt grädde

Ädelost soppa

 

1 gul lök

1 liter grönsaksbuljong

4 dl matlagningsyoghurt

2 msk vetemjöl

3 dl grädde

200 gram ädelost

svartpeppar

 

Skala och hacka löken lägg den i en kastrull och häll på buljongen.

Låt det sjuda i 5 – 7 minuter

Blanda vetemjöl och yoghurt

Vispa ner den i buljongen

Tillsätt ost och grädde och sjud tills osten smält.

Mixa till en slät soppa och smaka av.

Häll på termos och ta med ut i naturen.


                                 

Mackor, tänk vad det kan vara gott med en knäckemacka med ost som till och med blivit lite mjuk och seg efter en dag i ryggsäcken.
Hade du varit hemma i köket hade du nog aldrig klämt i dig den men när du varit ute och vandrat, åkt skidor eller skridskor, då är det underbart gott.

En gång hjälpte min bror och jag till i skogen en söndag. Vi hade dragit ris i några timmar och skulle så sätta oss för att dricka lite saft och äta mackor.

För en gångs skull så hade vi inte gjort några färdiga mackor utan mamma hade plockat ut bröd och ost ur frysen som tinat under dagen.
Ja, osten låg i frysen, ni läste rätt.
Ni som är uppvuxna med att åka till Norge för att handla mjöl, socker och ost vet att man köpte hela långa "klossar" med Norvegiaost eftersom dessa varor var så mycket billigare i vårt grannland.
Mamma hade kommit på att man kunde frysa osten i bitar och sedan tina upp den i en fuktig handduk. Visst vart den lite smulig men det gick riktigt bra att hyvla den ändå.

Hur som haver så skar min bror och jag oss några bitar bröd, smörade och hyvlade ost.
Eftersom den smulade så stoppade vi några flagor i munnen och upptäckte något......
Oj, vad vi la på ost på smörgåsarna. Flera lager, mumsade och njöt.
Ett par tre regäla ostmackor han vi nog med innan mamma tog för sig av osten och upptäckte.
Det var inte ost, det var mandelmassa.

Matiga mackor
8 stycken

OBS!  dess bröd görs kvällen innan och jäser i kylskåp eller matkällare

25 gram jäst
2 ½ dl vatten
1 msk olja
1 tsk salt
1 dl havregryn
1 dl vetekli
5 dl vetemjöl

Fyllning
8 skivor rökt skinka eller kalkon
16 skivor lagrad ost

Garnering
Solrosfrön, sesamfrön eller vallmofrön

Smula jästen i en bunke
Häll på lite vatten och rör till jästen läst upp sig.

Tillsätt resterande vatten, olja, salt, havregryn, vetekli och nästan allt mjöl

Arbeta degen smidig

Ta upp degen och dela den i 16 bitar
kavla ut bitarna till rundlar

Lägg på ost och skinka/kalkon på 8 av de utkavlade rundlarna
Lägg sedan på de resterande rundlarna som lock och tryck till kanterna ordentligt

Lägg frallorna på bakplåtspapper på en plåt.
Täck med ännu ett bakplåtspapper och plastfolie utanpå
Ställ plåten i kylskåpet/matkällaren över natten.

Godmorgon!
Sätt ugnen på 250 grader

Ta fram plåten du ställde undan kvällen innan och låt gäsa i rumstemperatur ca 15 minuter.
Pensla med ägg.
Stö över valria frön.

Grädda mitten i ugnen ca 12 minuter
Och till alla ni vänner som nu ligger i hårdträning för Kort- Tjej- eller Vasaloppet.
Det går lika bra med blåbärssoppa.
foto Lars Öberg