Äta ute eller äta ute?

Jag tror nästan att jag kan tro.... på sommaren alltså.
 
Solen har lyst på oss i flera dagar (mellan störtskurarna), det känns nästan som om den är här nu även om min semester dröjer ett par veckor till.
Så nu gäller det att ta ut det goda ur livet.
 
Som att spela spel eller kort efter maten.
Chicago, Plump och 7an har blivit favoriter hos dottern och så M.I.G. - Det goda livet.
 
Frågor om Mat, dryck, sång, hälsa och Vett och Etikett.
12-åringen hänger med och slåss om första platsen trots sin ringa ålder. Fast när hon får 3 drinkfrågor på raken och snapsvisa på det då var det inte roligt.
Men.... mycket roligt onyttigt/nyttigt vetande lägger man på minnet.
Vet ni varför det heter Confetti?
Jo, det var korianderfrön i sockerlag som kastades på brudparet i Italien och kallades just för confetti.
Och vet ni om det står frack som klädsel på inbjudningskortet, får man då dyka upp i folkdräkt?
 
Njuta av livet, en kopp kaffe på bron.
Bron ja.... alla i södra delen av Sverige kliar sig i huvudet och fattar inte vilken bro jag går till eller om vi har en egen bro i trädgården.
Bron kommer från Farstubron, alltså trappan in till huset och där.... där är det allt gott att sitta på morgonen innan det är dags att gå till bussen.
Eller varför inte ta sig ut någonstans och ha en liten picnic. Naturen och staden har massor av fina platser där man kan inmundiga sin lunch eller middag.
Som i midsomras i Helsingborg.....
 
 Nä det var väl att överdriva, men det är i Helsingborg och det är picnic men detta är krångligt att transportera och inte direkt att rekomendera som picnicmat.
 
Nej, enkelt att ta med.....
piroger
toast
pannkakor
en macka och en öl
 
Eller som favoriten här hemma just nu, köttfärspaj. Som sonen brukar säga:
- Mamma det är dom fläckiga recepten som är godast. 
 
 
 
Köttfärpaj 4 - 6 port
 
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
3 msk vatten
 
Fyllning
500g nötfärs
100 g bacon i strimlor
1 finhackad gul lök
3 finhackade röda paprikor
1 - 2 tsk salt
2 tsk mejram
2 tsk basilika
2 msk rödvins vinäger
2 dl vatten
1 1/2 dl creme fraiche
 
Mixa ihop degen och lägg i kylskåpet medan du gör fyllningen
 
Fräs bacon i en panna
Tillsätt nötfärsen och bryn tills den fått fin färg
Lägg i lök och låt steka med en stund.
 
Tillsätt övriga ingredienser utom creme fraiche
Låt sjuda i ca 5 minuter
Tillsätt creme fraiche och häll köttfärsröran i en pajform
 
Kavla ut degen ca 2 mm tjock
Sporra remsor och lägg som ett galler över fyllningen
Pensla eventuellt med ägg (inte nödvändigt men den blir vackrare)
 
Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 225 grader i ca 30 minuter

Så nu blir det att ta tillvara på de fina kvällarna varma dagarna och ljumma kvällarna.
Men erkänn att det är allt mysigt att sitta under tak utomhus med ljusslingorna tända och levande ljus på bordet fleecepläden över axlarna och regnet smattrar på paviljongtaket.
.... sen, om två veckor ska jag upp till lugnet.