Häxor monster och julmust



Halloween har gjort sitt intåg över hela världen, det tror jag inte ni har lyckats undvika.

I ärlighetens namn har jag varit lite "anti-" denna företeelse men, har man barn som växer upp med detta fenomen så får man ju böja sig.

Men hur har det varit här i landet då?
Vi har ju våra påsk kärringar som tågar omkring med sina kaffekannor, och i Västergötland råkade jag ut för något som jag vare sig före eller efter har varit med om.

Jag gick på en skola beläget i ett slott. Natten innan lucia satt vi i allrummet efter middagen och en av tjejerna bad mig gå upp i slottstornet och hämta en bok hon glömt där.
Snäll som jag var går jag uppför den stora ektrappan och vidare upp mot tornet. Det var mörkt med lite lyktor tända här och var, rätt mysigt faktiskt men ju högre upp i tornet fick jag bara en känsla av att något inte var som det skulle.
Skakade av min mörker rädsla och vandrar vidare till tornrummet, tar boken, vänder mig om för att gå ner igen och möts då av två skäckinjagande varelser som är på väg upp i tornet.
Att jag inte ramlade ihop i en hög förstår jag inte än i dag, men skrek, ja DET gjorde jag.

Maskerna åkte av och två skolkompisar döljer sig där bakom. Vad jag inte visste var att man i denna del av Västergötland fortfarande "lussade" genom att klä ut sig och gå runt mellan gårdarna för att skrämmas natten till lucia.



När mina stora barn växte upp brukade vi ha Halloween fest på gården utanför vårat hus. Brasa i trädgården, spindelnät i träden, korvgrillning och godis.

Att jag dessutom vitsminkad, svartklädd och gömd i någon vrå av vår stora trädgård lyckades skrämma slag på barnens kompisar, det bjuder jag på.

Det som varit roligast är att göra vanlig mat lite ovanlig. Röd spagetti, dödskallar utskurna i skivad falukorv och fladdermustårta med "blod" i och min personliga favorit, pumpapaj.



Amerikansk pumpapaj

Pajdeg
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
125 gram margarin
5 - 7 msk kallt vatten

Fyllning
3 dl kokt pumpa
2 ½ dl socker
½ tsk salt
1 ½ tsk kanel
1 tsk ingefära
½ tsk muskotnöt
½ tsk malda nejlikor
4 ägg
5 dl mjölk

Blanda ihop pajdegen, kavla ut den och klä en pajform.

Mixa den kokta pumpan och kryddorna till en jämn smet.
Tillsätt ägg och mjölk, häll i pajformen

Grädda i 200 grader i cirka 50 minuter



En annan tradition så här runt Allhelgona är att julmusten börjar säljas i affärerna.

Visste ni att bara en person känner till alla ingredienser i musten? Jag gissar att den personen säkerligen också är hemlig!

Musten kom till Sverige tack vare Harry Roberts som studerat kemi i Tyskland i början av förra seklet. Han startade Roberts AB i Örebro 1910. Under förbudstiden lanserades musten som alternativ till öl, den gick då under namnet Munchen-öl.

Så runt Allhelgona helgen brukar vi ha premiär för julmustkyckling. Det låter helt vansinningt men har blivit barnens favorit och är väldigt gott.
Bjud på den och låt gästerna försöka gissa ingredienserna, ingen har lyckats hos oss hittills iallafall.
Julmustkyckling

4 kyckling fileer (ca 500 gram)
smör
2 dl creme fraiche
2 dl julmust
1 hönsbuljongtärning
1 tsk malen ingefära
1 tsk rosmarin
1 msk kinesisk soja

Bryn kycklingen i smör på båda sidor

Blanda övriga ingredienser i en gryta.
Koka upp

Lägg i de brynta kycklingfileerna och låt koka i julmustsåsen ca 10 minuter

Servera med ex. klyftpotatis
Hoppas ni alla haft en riktigt go helg!


10 November

Nu är han hämtad.....
Vem då? undrar ni utanför Skåne län? Jo Gåsen!



Detta är en skånsk tradition som jag verkligen tagit till mitt hjärta. Fast... egentligen från början så var det en utmaning eller kanske ett skämt.

Jag som kulla kommer inflyttad till Skåne, min man är skåning från början och så börjar diskutionen om Mårtensmiddag.
Själv har jag ingen aaaning om vad det innebär, jo... svartsoppa och lite roliga glirningar om att ösa en gås.
Så, kontentan av det hela blev att jag, född och uppvuxen i Dalarna samt min allra bästa vän, också född och uppvuxen i Dalarna, dock med skånsk pappa, fick utmaningen att tillreda en Mårensmiddag.

Om vi tog utmaningen?.... självklart! 


Dagens tradition hänger samman med ett helgon man firar den 11 november.
Helgonet hette Martinius eller senare Martinav Tours. Han var en romersk soldat från Ungern som hade konverterat till kristendom. I staden Tours ville ortsborna göra honom till biskop men det hade minsann inte han lust med.
För att komma ifrån ortsborna gömde sig Martin sig bland gässen. Men har ni någon gång varit i närheten av gäss så vet ni att det blir ett förfärligt kacklande,  detta kacklade avslöjade honom och han blev ändå biskop.
Martin beslöt så som biskop att straffa gässen för att de avslöjade honom och sedan den dagen den 11 november 371 så äter man gås.
Allt enligt traditionen.

 foto wikimedia

Hur gick det nu med vår gåsamiddag.

Ingen av oss hade tillrett en gås, båda hade hört "skrönor" om att ösa gås. Det skulle tydligen var så mycket fett i en gås att man konstant fick stå och ösa fettet från långpannan under så att det inte skulle svämma över.
-Ha, sa vi, och klippte ur gåsareceptet ur Skånska Dagbladet och satte igång.

Vi följde receptet noga. Fyllde den med allehanda tillbehör, men upptäckte plötsligt att det dök upp morötter och palsternackor i receptet, vart kom dom ifrån? De fanns inte bland ingredienserna, de bara dök upp.
Okej då, tänkte vi, satte in gåsen i ugen och drog under tiden iväg till Röstånga för att inköpa morötter på Lanthandeln.
För.... ösa gåsen, HA!

Väl hemkomna rykte det misstänkt från ugen, ösa gås.... inte mera HA! det var bara att ösa...
Det var ingen skröna, det var bara att ösa....



Middagen blev godkänd och med det föddes en tradition.


Receptet finns på min köksvägg bland alla favoriter, det är fläckigt av gåsflott och lite stänk av whiskey, det är fyllt med kommentarer och vi använder det varje år.



Vi har lärt oss att man ska sy ihop gåsen efter att ha stoppat den full med godsaker, vi har lärt oss att den måste ösas samt att morötter och palsternackor ska vara med.



Nu ser vi med glädje fram till den 13 november eftersom den 10:e i år är på en onsdag.
Barnen räknar ner dagarna för speciellt en "snäcka" längtar efter sin storebror, längtar efter sin "special guardian angel" och längtar efter att få gnaga på benen.
För som hon sa idag på gåsa-farmen.
-Dom är goa mamma!


Stekt gås med rödkål och sås

1 gås ca 5 kilo
 6 matäpplen
150 grm katrinplommon
1 tsk timjan
salt och peppar

Skär äpplen i bitar och blanda med katrinplommon samt timjan

Salta och peppra gåsen, även inuti.

Fyll gåsen med äppelblandningen

Sätt ugnen på 175 grader och stek gåsen på sidan i 30 minuter.
Vänd gåsen och stek 30 minuter på andra sidan.
Lägg sedan gåsen så den ligger på ryggen och stek i cirka 1.5 timme.
Ös gåsen med stekflottet med jämna mellanrum

Sista kvarten häjs temperaturen till 225 grader så skinnet blir knaprigt.

Såsen

4 dl gåsfond
1 dl kallt gåsflott
½ dl äppelmos
1 msk svartvinbärsgele
salt och peppar
maizena
morötter och palsternackor

Bena ur gåsen och krossa skrovet.
Bryn palsternacka och morot skuret i tärningar, tillsammans ca 1 liter
Lägg därefter i gåsskrovet och fyll upp med vatten så det täcker
Lägg sedan i 2 lagerblad, 1 tsk svartpeppar och 1 tsk timjan.
koka en timme sila sedan och skumma av fettet.
reducera därefter buljongen till 4 dl.
Koka upp fonden med äppelmos och svartvinbärsgele.
red av med maizena och mixa i gåsflottet med en mixerstav.
Smaksätt med salt och peppar.

Rödkål

½ dl gåsflott
1 kg rödkål
1 rödlök
½ dl rödvinsvinäger
2 dl rött vin
3 hela kryddnejlikor
1 lagerblad
½ dl svartvinbärsgele
½ dl äppelmos
salt och peppar.

Skiva lök och rödkål i stora strimlor.
Stek löken lätt i fettet så att den mjuknar utan att få färg.
Tillsätt vinäger, rödvin, kryddor, gele och äppelmos.
Låt koka under lock cirka en halv timme under omrörning med jämna mellanrum.
Kokar vätska bort så späd med mer rött vin.
Smaka av med salt och peppar.

Skär upp ochservera gåsen med rödkålen, såsen , äppelmos, svartvinbärsgele, ugnsbakade äpplen fyllda med katrinplommon och småpotatisar som stekts i gåsflott eller kokt potatis.

Skånsk äppelkaka 4 personer

150 gram riven kavring
150 gram äppelmos
50 gram smör
2 syrliga äpplen
½ dl socker
malen kanel
 
Smörj en form ca 15*10 cm
Sätt ugnen på 175 grader
Stek den rivna kavringen lätt i resten av smöret.
Krydda med hälften av sockret och malen kanel
Skala äpplena. Dela dem i fyra delar och skär bort kärnhuset.
Skär klyftorna i halvcentimeter tjocka skivor
Lägg hälften av kavringen i formen, hälften av äppelmoset och därefter
häften a de skivade äpplena.
Lägg edan ytterligare ett varv med kavring, äppelmos och äpplen i formen.
Strö resterande socker ovanpå äpplena och grädda i 30 minuter.
Servera kakan ljummen pudrad med vaniljsocker och med vaniljsås till.
 
Vaniljsås
 
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 vaniljstång klyven i två delar
1 dl socker
4 äggulor
 
Vispa ½ dl grädde med äggulorna.
Koka resten av grädden med mjölk, socker och den kluvna vaniljsåtngen.
Blanda i gulorna och sjud försiktigt.
Ta bort vaniljstången och servera varm eller kall.


Vi rymde från cellen och hamnade bakom galler

Just hemkommen från en mini weekend med min man.
Vi skulle fira 10 år tillsammans med att bo på ett av Skånes alla gästgiverier.

Visste ni föresten att det skulle finnas ett gästgiveri per 20 kilometer här nere i början av 1700-talet. Avståndet mättes med snöre från ställe till ställe.
Tänk er själva, ofjädrade vagnar som skumpade omkring på vägarna, vilket resulterade i skavsår och blåmärken både här och där. Då krävdes det nog en del stopp för att sträcka på benen, få en bit mat och en säng att sova i.

Kung byxlös, unionsdrottningen Margerethe kuskade runt i både Danmark, Sverige och Norge. Hon krävde att det skulle finnas gästgiverier inom behörigt avstånd.
1729 beslutade Magnus Ladulås att stormän och soldater inte längre fick våldgästa gårdarna längs vägen. Härbärgen skulle finnas där de kunde äta, sova och vila sina hästar.
1740 fanns det 50 gästgiverier i Skåne. Idag finns fortfarande 22 stycken som har driften igång.

Så återigen till vår lilla weekend.

Vi tog oss en trip till Ystad, flanerade i de vackra kvartererna och drog oss bort mot Ottergrenska maltrian framåt lunch. Maltrian försörjde ortens lokala bryggerier med den viktiga råvaran - maltkornet.
Maltrian var faktiskt verksam ända fram till 1971.
Idag är Maltrian Restaurang Bryggeriet.

Det var gott att komma in i värmen efter de kyliga vindarna utomhus. Vi slog oss ner och gick fram till salladsbuffén och där, DÄR mitt på bordet stod en stooor gryta med rykande het champinjonsoppa. Så helt perfekt denna gråmulna blåsiga dag!

www.restaurangbryggeriet.nu

Mätta och belåtna gav vi oss så iväg för att checka in på gästgiveriet.
Vi parkerade och letade oss fram till entrén. Det var mörkt, tyst och vi spanade runt för att se vart vi skulle ta vägen. Receptionen kunde vi inte se någonstans.
Runt hörnet kommer så en kille, vi frågade om incheckning och han stolpade iväg runt hörnet, genom flertalet rum och fram till en receptionsdisk.
Där var det lika tyst och tomt. Killen försvann in i nästa rum och kom tillbaks med kocken.
Han gav oss nyckel till rummet och visade oss vägen. Ut i kylan igen och in i byggnaden bredvid.
-Det här är gamla fängelset, sa kocken och log.
Vi går genom tomma korridorer, uppför en trappa och hamnar i en smal korridor med snedtak. Kocken låser upp till vårt rum, välkomnar oss och går ner till sitt kök igen.

Nyfiket kikar vi in i rummet.
Det första jag ser är den stora fuktfläcken på väggen.
Rummet är litet med snedtak, där finns en dubbelsäng, en stol, ett litet bord inga tavlor, inga dekorationer och jag tänker..... en cell!
Tja, det var ju ett gammal fängelse men då hade de ju kunnat spinna på det temat till fullo!! Nu kändes det mest som sämsta klassens vandrarhem.

Vi tittar på varandra och min man säger:
-Vill du bo här?
NEJ!!!!! maten må vara hur bra som helst men detta kändes verkligen inte bra.

Upp med mobilen, ringer nummer upplysningen, ber att få bli kopplad till Åhus gästgiveri.
-Har ni något rum ledigt? Med bad!

www.ahusgastis.com

Så vi drog norrut, parkerade utanför den gula stora byggnaden, tar våra väskor och går in.
Ljusen är tända, grisen står där i gången och ut kommer en tjej med ett stoooort leende på läpparna.
-Välkomna till Åhus.



Middagen var superb och jag tordes till och med själv, utan min man som ombud, be kocken om receptet på majs soppan. Något annat inträffade som jag endast stött på vid ett par tillfällen i mitt liv.
Vår eminenta servitris hukade sig ner när hon pratade med oss. Det ni!!
Förklaringen var att hon ville ha ögonkontakt, om det har att göra med att hennes mamma är förskollärare vet jag inte men.... :) hon vann många plus poäng!!



Så viktigt det är med bemötandet, så viktigt det är med att känna sig välkomnad, så viktigt att få den där varma atmosfären.
Det behöver inte vara perfekt, det som blir perfekt är känslan av glädje från de som arbetar där. Ögat för de små men inte märkvärdiga detaljerna som gör att du ler.

Brevtavla i foajen på Åhus gästgiveri


Vi fick en oförglömlig helg och tack kära älskade ungar där hemma som tog hand om en sjuk lillasyster på ett sätt så att vi slapp oroa oss.
Älskar er!

...men, hur var det där att vi åkte från cellen och hamnade bakom galler?
Jo, vi bodde högst upp på en gammal vind och våra fönster såg ut så här:



rummet såg ut så här ;)





När vi firade vår dag tänkte dottern överraska oss med efterrätt.
Detta resulterade i en totalt misslyckad efterrätt som blev så helt totalt rätt.

Chokladflarn med honungscremé 6 personer

Chokladflarn:
150 gram smält smör
3/4 dl kakao
3 ägg
3 dl socker
½ tsk bakpulver

Sprid ut smeten i ett jämnt tunt lager på bakplåtspapper i långpannan
Grädda i mitten av ugnen 175 grader i 15 - 20 minuter
Innan de svalnat skär upp dem i rutor/rundlar/hjärtan

Honungscréme

Blanda 1,5 dl grekisk yoghurt med honung efter smak
Vispa upp 2 äggvitor och en halv dl socker till skum.
Blanda ihop med honungssmeten och låt stå i kylen en stund.

Servera med bär



Om

Min profilbild

Eva

"Min mamma är snäll och jobbar med datorn och på dagiset. Ibland så lagar hon spagetti och det är min favorit. Jag tycker om min mamma för hon ger mig en massa god mat... fast jag gillar inte lök. Lök är starkt." - Johanna, 5 år.




RSS 2.0