Advent, lingonkransar och kolsvarta fönster

Jag är traditionsbunden, det är bara att konstatera. 
Kommer barnen hem till oss denna helg vet de vad de får för adventsmiddag.
Gravlaxtoast, julmustkyckling och pepparkaksglass.
Framåt kvällen dukas det upp glögg, pepparkakor, pepparnötter och ädelost i baren framför öppnaspisen.
Jag tror faktiskt inte barnen tycker det är tråkigt eller enahanda.
och personligen.... jag bara njuter! 
 
 
När jag växte upp på Sollerön var 1:a advent sammanknippat med adventsbasaren.
På ön fanns då prästen Gösta Schmidt som tillsammans med sin fru Margareta startade upp en Kyrkans ungdomsförening.i prästgårdens gamla bagarstuga. Q:lan.
 
 Q:lans styrelse 1980 (undertecknad längst till höger)
 
Där höll vi ungdomar till på kvällar, spelade pingis och biljard, lyssnade på musik och läste Lilla Fridolf, VeckoRevyn eller tidningen MAD.
Fast under hösten var det jobb som gällde. Operation dagsverken (mycket barnpassning blev det), tunnbrödsbakning i någons bagarstuga på ön, godistillverkning i prästgårdens kök och lingonrisplockning.
Vi måste fullkomligt ha skövlat skogen runt soptippen på ön.
År efter år gav vi oss iväg för att fylla ICA- och EPA-kassar med lingonris under kyliga lördagsmorgnar på hösten. Kassarna växte till ett mindre berg som förvarades i något svalt garage för att sedan bindas ihop till julkransar på pingisbordet inne i "Q:lan".
 
 Korvförsäljning på Q:lans adventsbasar
 
Fösta advent var antagligen dessa kransar som gav oss det största tillskottet i kassan. Pengarna vi fick in gick till en resa någonstans i Europa under sportlovet för att hjälpa till på en sjömanskyrka.
 
Det var lärorika sportlov med mycket barnpassning och bullbak men vi fick även förtroendet att måla om sjömanskyrkan i Pireus och kyrkfönstren i Gdynia dem glömmer jag aldrig. Min bror hade varit där några år tidigare och putsat samma fönster och jag gissar att det inte var gjort dessemellan. Om man dessutom betänker alla öppna koltransporter som passerade sjömanskyrkan på gatan utanför så kan ni nog förstå att det tog tid att få dem rena.
 
 Lunch utanför sjömanskyrkan i Pireus
 
Nu är det även snö som täcker marken här i Skåneland och dottern har just konstaterat att hennes skidor blivit för små. Hon är en fena på skidor skånska som hon är så.... lite sitter väl i generna ;)
- Tur det är jul snart, konstaterade hon, man kan ju alltid få sig ett par nya skidor i julklapp.
 
 
Ha en underbar Advent allihop!
 

Camillas Pebbernødder:

ca 100 st

350g mjöl
1/2 tsk natron (bikarbonat)
150g mörk farin (socker)
1tsk: ingefäre, kanel, kardemomme, nellike, 
lite, lite vit peppar (själv tar jag ca ½tsk)
125g smör
1 (liten) ägg
3 mattsked flöde (grädde)

Bland dom törre saker - samla med ägg o grädde..

Trilles til stænger og formes til små kugler :-):-)

10 min 225 grader


Pepparkaksglass

Krossade pepparkakor efter tycke och smak.

3 äggulor
1 dl strösocker
1 burk kondenserad mjölk 
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde 

Sjud äggulor, socker och mjölk tills den blir krämig. Ställ att svalna

Vispa grädde och vaniljsocker. 

Blanda mjölkblandningen och grädden, tillsätt krossade pepparkakor ställ i frysen eller tillred i glassmaskin


 

 
 
 
 

Om

Min profilbild

Eva

"Min mamma är snäll och jobbar med datorn och på dagiset. Ibland så lagar hon spagetti och det är min favorit. Jag tycker om min mamma för hon ger mig en massa god mat... fast jag gillar inte lök. Lök är starkt." - Johanna, 5 år.




RSS 2.0