Födelsedagar och julklappspapper



När jag var liten fick jag önska vad jag ville ha på bordet på min födelsedag. En önskedröm för en kräsen unge och en mardröm för mina syskon.
Jag älskade slätvälling till frukost, gammaldags, len välling med kardemummasmak och en klick smör som smälte uppe på. Detta föll inte i god jord hos mina syskon, inte heller min favorittårta som var gjord på Keso. Däremot var det väl accepterat från syskonen att jag gillade risgrynspudding med mammas blåbärssylt eller älgstek som pappa la på ekplanka och som åts med härlig gratinerad duchesspotatis till.

En gång före jul skulle min bror och jag vara ensam hemma eftersom mor och far skulle åka bort över helgen. Vi skulle för första gången få baka pepparkakor utan att ha mammas ögon på oss. Gissa om jag åt pepparkaksdeg? Mängder av deg försvann i min gottehungriga mage.
Middagen fixade storebror. Ugnstekt falukorv med massor av riven ost på och till efterrätt min favorit, ananas under toscatäcke.
På natten började jag må illa. Jag kräktes och kräktes och kände bara den där ananas smaken i munnen. Att det berodde på pepparkaksdegen ville jag inte riktigt förstå, det var bara ananasen jag kände.
Att jag idag inte äter ananas kan ni då kanske förstå men pepparkaksdeg, tja, det slinker ner en hel del bitar i min mage fortfarande men dock inte i sådana kopiösa mängder. Man säger ju att man lär sig av sina misstag.


Jag fyller år i mellandagarna. Tråkigt när man var liten. Tyckte alltid att jag fick mycket mindre paket, så var nog inte fallet men när man sitter där på julafton och paketen delas ut och tomten plötsligt tar upp ett stoooort paket, skrockar och säger:
- Det här får vi nog vänta med några dagar, ha, ha.
Det var tråkigt. Julklappsinslagna födelsedagspresenter! Nej, det är något jag är noga med att inte göra.
Min yngsta dotter fyller år under trettonhelgen och får aldrig julklappspapper på sina paket.



Kesotårta ca 18 bitar

2 ägg 1 ½ dl socker 1 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning
7 blad gelatin
3 dl vispgrädde
3 äggulor
1 dl socker
½ citron 1 tsk vaniljsocker
500 gram keso

florsocker att pudra på tårtan

Sätt ugnen på 175 grader
Smörj och bröa en form

Vispa ägg och socker
Tillsätt mjöl och bakpulver
Häll smeten i formen och grädda ca 30 minuter längst ner i ugnen
Låt kakan svalna

Lägg gelatinbladen i blöt
Vispa grädden
Rör äggulor och socker
Tillsätt rivet citronskal samt saften från citronen
Blanda i vaniljsockret, keson och grädden
Smält de urkramade gelatinbladen
När den svalnat något häll i den i fyllningen

Dela tårtbotten och lägg halva tillbaks i formen
Häll i fyllningen i formen och täck den sedan med den andra tårtbottendelen

Låt stå i kylen minst 4 timmar