Bok-letning i skogen



Fick ett brev på posten häromdagen av min far. Alltid lika roligt för man vet aldrig vad det innehåller.
Denna gången var det ett uppdrag:

  • En stycke flaska vodka finns lämnad i er matkällare.
  • Utomhus håller löven på att slå ut.
  • Hos er växer bokskog.
  • I Dalarna är det långt mellan bokarna, dock ej mellan böckerna                                                      (sorry!! kunde inte låta bli) ;)
    Recept medföljer.


Okej, då var det bara att sätta igång, enkelt, tyckte jag..... Ut i skogen bara.
Då uppstår första problemet.
Jag är Dalkulla, i Dalarna växer inte bokträd.
Visst jag känner igen boken på löven men..... där finns ju inga löv än!
Jag kan känna igen massor med träd jag är van vid genom att titta på barken eller hur dom växer men hur i hela friden ska jag känna igen ett bokträd?
Tog mig en funderare..... javisst, jag vet ju hur det ser ut där bokskogen växer. Det är ett område som är lika vackert under alla årstider, det blir ett sådant speciellt ljus där. Så.... jag åker dit.
Då uppstår problem nummer två.
Bokskogen jag tänkte på låg.... i vår nationalpark!
Suck, jag tror inte skogvaktarna blir så glada åt att jag går omkring på Söderåsen och plockar bokskott till snaps åt min far (han är visserligen en pensionerad skogvaktare men ändå).
Åkte hem, gick ner i trädgården för att titta på allt som börjar spira i rabatten, tittar på häcken som växer runt hela huset..... häcken ja....
Vi har en tre meter hög häck runt hela huset...... en Bok-häck.  ;)


Bok snaps

Plocka knoppar som inte slagit ut från bokträdet.
Häll dem i en flaska eller burk.
Häll över vodka så de täcks.
Låt stå i minst 3 månader.
Sila av genom kaffefilter.
Nu har du en bra estrakt.
När du serverar fördelar du 1 del bok-estrakt + 6-8 delar vodka.


Ha en riktigt härlig valborgshelg!

                                           Valborgsmässoafton i Höganäs

Pannkakor

Jag har aldrig riktigt förstått mig på det där med pannkakor....

I mitt yrke kan jag dra fördel av detta då jag arbetar med barn.
Hur kan det gå till? undrar ni säkert nu.
Jo, när jag som vuxen kan säger till dem att jag inte gillar pannkakor (något som telingarna till 98% gillar) så startas en dialog om mat, vad man gillar och inte gillar. Att det är okej att inte tycka om allt men att man kan smaka ändå. Att vi behöver energin (precis som bensinen i en bil) för att orka med dagen. Vilken mat som ger mer "bensin" än annan mat.

Mycket roligt kan vi få höra vid matbordet om barnens matkultur. ;)
-Mamma kan inte laga mat.
-Jag gillar bäst när pappa ska laga middag för då får vi pizza i låda.
-Pappa kan laga pannkakor men det kan inte min mamma.
-Min mamma sa nå't man inte får säga när hon stekte fiskpinnar igår.
Eller som en liten flicka sa på en förskola här i Skåne när förskolläraren tillsammans med ett annat barn diskuterade att ha "time-out" hemma om man gjort något dumt.
Flickan fick så frågan om de hade time-out hemma i hennes familj.
-Ja ibland, men gillar inte Thai-mad (måste läsas på skånska)

Personligen är jag lite av en dikator i köket. Men jag tillåter att barnen är med (om de vill och frågar) och det är inte bara för att skala potatis som är så tråååååkigt (se min dotters inlägg) ;)


   Cooking with style


Hur var det nu med pannkakorna! mer än att jag inte gillar det och heller inte är så bra på att laga det.
Jo... om man fixar till dem lite grann så blir det något annat ;)

Min pappa jobbade rätt mycket när jag var liten. Men vid några tillfällen var han han hemma med mig när jag var sjuk, då gjorde han chokladpannkakor!!
Mycket enkelt egentligen, vanlig pannkaks smet, riv i blockchoklad, stek pannkakorna och servera till glass.
Mäktigt men gott.


När jag var i USA för många år sedan höll jag på att bli knasig på deras frukostvanor.
Själv van att klämma i mig gröt/fil, mackor, juice, ägg och en massa kaffe på morgonen blir plötsligt serverad en kopp kaffe och en rostad brödskiva.
HRM!! hur ska man klara sig på det en hel förmiddag??
Men då hamnade vi hos en finsk-ättad familj som visste hur det skulle vara. Mackor, olika pålägg, youghurt och.... Amerikanska pannkakor. DET var pannkakor det. :)

När vi sedan kom till västkusten där mina svenska släktingar bor var det första min tremänning sa:
-Eva gör svenska pannkakor!!! 
Det var bara att sätta igång,  gjorde så gott jag kunde men det var defenitivt inte lätt. Hade ju aldrig ens gjort pannkakssmet. Ringde till och med mamma för recept!!!
Men hur jag än bar mig åt fick jag dem inte tunna.
Alltså....jag hällde i smet i stekpannan och efter bara några sekunder steg de automatiskt en 2- 3 cm!!!! Vad gör jag för fel????
Provade igen, men samma resultat. Hrm... det här kunde ju inte bara vara min oförmåga att steka pannkakor. När jag någongång försökt hemma i Sverige så hade resultatet varit omvänt, hur jag än gjorde där så blev smeten för lös.
Tog då upp mjölpåsen och studerade den närmare. Där var det!!! mjölet var redan blandat med bakpulver, i påsen!!!!




Amerikanska pannkakor

4 2/3 dl mjöl
1 tsk salt
1 msk socker
2 tsk bakpulver
2 ägg
3 ½ dl mjölk
2 msk smält smör eller margarin

Stek "plättar" i stek- eller plättpanna.
Servera med smör och lönnsirap.





I helgen var vi i Västergötland, bodde ute i skogen hos mina barns älskade "Momo" (obs! inte mormor, Momo, det är skillnad) ;)
Hon är den som gör de gudomliga morötterna (se tidigare inlägg)
På söndag innan vi skulle åka hem behövde vi ju äta lunch. Kom då på att jag i en kvällstidnings bilaga sett recept på annorlunda pannkakor.
Resultatet blev så gott så... jag vill dela med mig av receptet. :)


Spenatkakor med kräftstjärtar
4 personer

2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
2 dl mjölk
2 ägg
salt och peppar
50 g färsk hackad spenat
1 dl majskorn
mat- rapsolja
1 burk kräftstjärtar (eller räkor)
strimlad purjo

Vispa ihop mjöl, bakpulver, mjölk, ägg samt salt och peppar
Vispa till jämn smet
Rör i spenat och majs.
Klicka ut smeten och stek
Lägg upp en kaka på tallriken
Toppa med kräftstjärtar (eller räkor), purjolöksringar (eller annan hackad lök), samt cremefraiche smaksatt med vitlök.


Slutligen Våfflor....
Våfflor gillar jag :)
Våfflor med hjortronsylt :)

Tänk er då att man är där ute i skogen vid det lilla torpet i Västergötland och blir serverad våfflor tillverkade ute på gärdet vid stugan.

   Smaklig spis ;)


Morötter

Till helgen kommer jag att få träffa två av de käraste personer (utöver mina barn förstås) jag har här i världen :)

Då kom jag att tänka på morötter...... hrm
Inte på grund av utseendet, de är visserligen båda väldigt söta och färgstarka, regäla och fått böja sig emellanåt för hinder här i livet.
Nä det har naturligtvis med mat att göra. ;)

Den ena lagar en fatastisk morotsoppa och den andra gör currystekta morötter som gör att man glömmer bort resten av maten på bordet.

När jag växte upp i norra delarna av Dalarna fanns det inte så mycket som växte i trädgårdslandet. Det var mest rotfrukter men MORÖTTER!!!!..... Det var ju sött :)
Så gott det var att bara gå ut i landet, dra upp en morot, torka av jorden mot gräset några gånger och sedan äta. Lite knaster mellan tänderna vart det men det spelade ingen roll och hörde liksom till.
Min storasyster gick lös på mandelpotatisen när hon var liten. En gång skulle farmor vara snäll så hon gick och sköljde av en men snabbt gick min syster ut i landet, doppade potatisen i jorden och åt sedan nöjt.




Morotssoppa
10 personer

1 kg morötter
1 kg tomater
1 liter vatten
1 ½ tsk salt
4 vitlöksklyftor
3 msk tomatpure
peppar
1 tsk söndersmulade kryddor av lagerblad, timjan och rosmarin

Koka upp lite vatten i en kastrull och lägg ner tomaterna sedan de stuckits i skalet med en gaffel. Ta upp dem när skalen spruckit och dra av skalen.

Koka upp vattnet med saltet i en stor kastrull. lägg ner de skrapade morötterna sedan de skurits i bitar.
Skär tomaterna i bitar och lägg i dem att koka med.

Skala vitlöksklyftorna och lägg i dem hela i spadet.

Koka alltsammans i 20 minuter.

Sila från spadet och spara det. (Den som bara vill ha en svag smak av vitlök plockar upp alla klyftorna ur grönsaksblandningen.)

Kör grönsaksblandningen i en matberedare eller mixer.
Blanda grönsakspurén med spadet.

Krydda med tomatpuré, mer salt om det behövs, peppar och örtkryddor.


(Ni som känner mig väl förstår syftningen med bilden) ;)


Den andra "moroten" då?

Tänk dig att du är trött, så trött in i märgen att du inte orkar någonting.
Tänk dig då att någon knackar på dörren en lördags morgon när du helst vill ligga i sängen heeeeela dagen.
Tänk dig så att denna någon drar upp dig, sätter dig i en bil och kör ut dig till ett torp mitt i skogen.

Du blir satt vid ett bord med en kaffekopp och en whiskey.
(och en hel burk med italienska mandelskorpor)
Du får prata (om du vill)
Du får tiga (om du vill)
Du kan "rymma" ut i stora skogen några timmar (om du vill)
Du får.... bara vara....

På kvällen ryker det ur bastun.
Lögaredagen.
Du bastar, kommer in i torpet, brasan brinner i öppna spisen, maten står på bordet, det röda vinet gnistrar i glasen.
Spelkorten åker fram, skratt, stoj, avkoppling....

Efter en sådan helg tycker du dig ha varit ledig en vecka.

Tack för att ni finns! :)



Momo's Mumsiga Morötter

(Allt enligt hennes egen beskrivning på min "Idol-vägg" i köket, se tidigare inlägg)

Skala morötter efter tycke och smak
Koka dem al dente
Slå av vattnet.

Smält smör i en stekpanna.
Tillsätt, curry (eller cyrry som hon säger) och vitlök
Skaka om och ruska REDIGT (sista ordet ska uttalas på västergötska) ;)




Om

Min profilbild

Eva

"Min mamma är snäll och jobbar med datorn och på dagiset. Ibland så lagar hon spagetti och det är min favorit. Jag tycker om min mamma för hon ger mig en massa god mat... fast jag gillar inte lök. Lök är starkt." - Johanna, 5 år.




RSS 2.0