Kulla på rymmen

Med ena foten i skogen, andra på åkrarna och med maten någonstans mittemellan.

38,6. Då kan man ha fest.

Kategori: Tänkt om mat

Precis så uttryckte sig 5 åringen idag när hon låg i soffan och tittade på Barnkanalen med 2 filtar över sig och ett rödmosigt tryne som stack fram över fleecen.

-Vi kan väl göra chokladbollar idag mamma, för är man sjuk så kan man ju ha fest för då blir man inte lika sjuk.

Så klokt, så klokt. :)


Chokladbollar är nog många barns introduktion i matlagningskonsten.

Själv var det den fantastiska Bonniers kokbok när jag var liten. Då hette det Negerbollar och osökt kommer jag att tänka på filmen "Sunes sommar" då pappa Rudolf är på campingens café. :)

http://www.youtube.com/watch?v=1Vb_FY_mDNI

Chokladbollar

ca 30 stycken

100 gram smör eller margarin
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl havregryn
2 msk kaffe

Garnering kokosflingor eller florsocker

Rör fettet, socker och vaniljsocker poröst.
Blanda i kakao.
Tillsätt havregryn och kaffe
Rör tills det är väl blandat
Gör runda bollar som du sedan rullar i kokos eller pärlsocker



Att få vara med i köket är ju faktiskt både matte och kemilektion för barnen i köket.

Tänk bara alla måttenheter, mängd, vikt, volym....
Har man sedan en frågvis 5 åring så är det nästan så man måste vara professor i Kemi ;)

-Mamma, varför kokar du vattnet under äggsmeten?
-Mamma, varför ska degen sova under täcket?
-Mamma, varför smälter jästen när jag har på salt?




För många år sedan roade jag mig med att baka på beställning till jul.
Många kakor blev det och inte alltid lyckades man ju till 100 %. Vad skulle man då göra av de inte så bildsköna kakorna?
Jo.... arraksbollar!

Efter några osedvanligt misslyckade bak hade jag en hel del kaksmulor över.
Gjorde då en stor sats arraksbollar och gav dem till "Momo" dagarna innan jul.
Fick sedan höra att burken "försvunnit" när hennes föräldrar varit på besök. Den återfanns i ett rum med hennes mycket nöjda far sittande i fotöljen med den tomma burken ömt i knät. :)

Efter den julen bakar jag alltid en burk till honom som han får i julklapp. Nu är avståndet lite väl långt men... har jag vägarna förbi Mariestad runt jul.... ja då är hans burk med.

Arraksbollar
ca 20 stycken

100 gram smör eller margarin
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
3 dl småkaks- och sockerkaks smulor
arrak essens eller punsch efter smak

Garnering
brunt chokladströssel

Rör matfett, florsocker, vaniljsocker och kakao poröst
Tillsätt kaksmulorna och rör tills allt är väl blandat
Smaksätt med arrak eller punsch
Forma degen till bollar och rulla i strössel

Här nere i Skåne träffade jag på Risbollarna.
En variant på chokladbollar som här hemma är åtminstonde mannens favorit

Risbollar

100 g smör eller margarin
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 dl havregryn
2 dl puffat ris ( Vårgårda ris)

Vispa helst med elvisp smör och socker riktigt luftigt.
Rör ner havregrynen och riset.
Forma bollar och rulla sedan dessa i mer puffat ris.


Nu ska vi ha fest :)

Rheum rhabarbarum

Kategori: Tänkt om mat

Som jag sagt förut så växte det inte så mycket frukt i mitt barndoms trädgård.
Det KAN ju bero på att vi bodde i Idre ;)
Idre är inom Zon 7 området i Sverige, (snudd på zon 8) men det finns något som växer i så nordliga zoner.....

Rabarber!! :)

Rabarber ÄR ju egentligen en grönsak, vilket min son tyvärr kom ihåg i späd ålder (se tidigare inlägg) ;)

Som liten var rabarber för mig något surt... något gott.... något att leka med...., vi använde bladen som paraplyer, eller hattar!! :)

Visste ni att rabarber odlades i Kina för 3000 år sedan? FÖRE vår tideräknings början.....


Rabarberlemonad
1kg rabarber
1L vatten
500g socker
2 msk citronsyra
2 citroner
2 tsk Atamon

Skiva rabarbern tunt
Koka upp i vatten ca 10 minuter.
Sila saften, häll tillbaka i kastrullen och tillsätt socker, citronsyra och saften från citronerna.
Koka upp
Rör om till sockret löst sig.
Dra av från värmen, skumma och tillsätt atamon.
Häll upp på väl rengjorda varma flaskor ända upp till korken och förslut.
Håller i upp till ett år om den förvaras svalt.


På väg till mitt bröllop, passerade vi Kivik (fast jag visste faktiskt inte att jag skulle gifta mig då) ;)
vi stannade till i hamnen och där fanns en liten butik som sålde produkter från Haväng.
(Tyvärr ligger tydligen produktionen nere för tillfället pga. en brand i vintras, hoppas verkligen de kommer åter)
http://www.havangsprodukter.se/

Men hur som haver så fick vi där smaka en rabarberchutney som var bland det godaste chutney jag någonsin ätit.
Den har följt med oss och påminner oss om vår "bröllopsresa" för 7 år sedan. :)


Havängs rabarberchutney

350 g rabarber
1 gul lök
3 dl socker 
1 1/2 tsk vatten
1 1/2 tsk ättiksprit
1/2 tsk kanel
1/2 tsk hela gula senapsfrön
1/2 tsk malen koriander
1/2 tsk chilipulver
1 krm vitpeppar
2 krm kajennpeppar

1. Skär rabarbern i 1-2 cm stora bitar. Skala och hacka löken grovt.
2. Blanda samtliga ingredienser och låt dem koka ihop på svag värme till en trögflytande massa. Rör om i grytan då och då.
3. Häll upp på rena burkar och låt mogna i ca 2 veckor.



Idag är minstingen sjuk, det regnar i omgångar utomhus och vi skulle egentligen varit på Ven och cyklat samt hälsat på min mans morbror.

MEN.... då kan jag rumstera om i köket och samtidigt hoppas på att solen SKA titta fram så att jag kan tända grillen. För vet ni vad... det ÄR maj månad och jag SKA grilla ;)

På tal om det så hände något roligt för ett par år sedan då vi gjorde ett stopp hos goda vänner i Västergötland på väg norrut mot Dalarna.
Trötta var vi, mörkt var det ute. Sista biten var sååååå lång, mörk och trååååkigt.
Så äntligen, ÄNTLIGEN, den kringeli krokiga grusvägen tar slut, vi parkerar bilen mellan snöplogvallar på gården. Öppnar bildörrarna och känner en doft av.....
TÄNDVÄTSKA och gillkol!!!!
Det var en doft-krasch!
Denna doft hör inte hemma bland snö och vinter men den fanns och där, DÄR...stod i lovikavantar och vinterjacka vår värd och grillade kött för fullt på den snötäkta gården.

...och att det var gudomligt gott..... behöver jag nog inte säga ;)

Husets efterrätt idag kommer ursprungligen från Klockargården i Tällberg
Klockargården började som en hemslöjdsbutik med tillhörande kaffestuga och idag.... ja... se själva.... :)
http://www.klockargarden.com/

Det sägs att vara i Dalarna och inte se Tällberg är som att gå på bröllop och inte se bruden....

(Visste ni föresten att Rättviks kyrka ses som en brud som ligger på knä ner mot Siljan....)




Tarte med rabarbercurd och glass

6 personer

Pajdeg:
3,5 dl vetemjöl
80 gram smör
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk citronsaft
½krm salt
1 ägg
1 äggula


Blanda alla ingr. utom äggen i en matberedare och mixa ihop.
Tillsätt sedan ägg och äggula till en slät deg.
Låt ligga kallt i 1 timme
Klä en pajform
(eller som jag gör, klä portionsformar, använder muffinsplåt till det)
Grädda 20 min i 175 grader

Rabarbercurd:
300 gram rabarber
1,8 dl socker
1 dl vatten
safter av ½ citron
4 ägg
1 dl socker
100 gram smör

Skär rabarbern i stavar.
Sjud tillsammans med socker och citronsaft, vatten i ca 20 min.
Ta upp rabarbern ochlåt den svalna (används sedan som dekoration)
Vispa äggen vitt och luftigt med 1 dl socker.
Låt 1,5 dl av rabarbersaften koka upp och rör försiktigt ner smöret.
häll ner rabarberspadet i äggsmeten och vispa till en slät smet.
Häll smeten i pajskalet.
Låt pajen kallna i kylen.
Dekorera med rabarbern som du plockat upp efter koket.

Servera med glass (Klockargården serverar med Hasselnötsglass)
Go helg allihopa!!




...fast jag vet att de kallas ogräs....

Kategori: Tänkt om mat



Ogräset frodas nu i trädgården trots det kalla vädret.
Maskrosor och nässlor.

Men de kan ju bli något gott av dem. :)

Nässelsoppa och Maskrosvin i all ära men jag har några andra förslag.....


Nässelbröd med oliver

50 g jäst
6 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
1-2 dl finhackade nässlor
10-15 hackade oliver
2 dl grahamsmjöl
11-12 dl vetemjöl

Rensa nässelskotten. (OBS Handskar!!)
Skölj och finhacka bladen

Blanda ut jästen i vattnet, tillsätt salt, nässlor, oliver, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl.
Knåda eller kör i assistenten.
Låt degen jäsa täckt med bakduk i 1 timme.

Sätt ugnen på 250 grader

Efter första jäsningen knåda degen en stund eller kör den några tag i assistenten.
Dela och forma två bröd som läggs på plåt och jäses i 30-40 minuter. 

Gör ett par snitt i bröden. Sänk värmen till 200 grader och grädda i 30 - 40 minuter. 


När jag var i USA i slutet på 80-talet fick jag många nya matupplevelser. Några har jag redan delgivit här i bloggen (och många finns kvar att skriva om) ;)
Amerikanska pannkakor....
Ja, helst vill jag ju ha lönnsirap på men min tremänning (syssling som ni säger här i sydliga nejder) och hennes familj bodde i närheten av något som heter "Knott's Berry Farm".
Det är precis vad det låter, en bärodling, eller rättare sagt.... VAR en bärodling. Idag en nöjespark, men kolla gärna in hemsidan, här finns hela historien:

http://www.knotts.com/public/news/history/index.cfm

Här gjordes sylt, marmelad och sirap, och vilken sirap!!!
Här smakade jag Boysenbär (korsning mellan hallon och björnbär) första gången och att sirap kunde smaka på så många sätt, det hade jag inte haft en aaaning om innan dess.

Numer gör jag med nöje sirap på bär under sommaren.
Gott att ha på de amerikanska pannkakorna eller på glass.
Nu i år ska jag prova en helt ny variant:
(Så resultatet kan jag ju inte garantera...... så jag återkommer om det)



Maskros sirap

Några handfulla nävar maskrosblommor (utan stjälk)
vatten
socker
rivet skal från 1 citron
citronsyra

Lägg maskrosorna i en kastrull och häll på vatten så att det knappt täcker.
Värm försiktigt oc låt sjuda i ett par minuter. Låt sedan dra i ca 10 min.

Filtrera vätskan genom kaffefilter och mät den.

Häll tillbaka vätskan i kastrullen och tillsätt 2 - 2½ dl socker per dl vätska, rivet citronskal och knappt ½ tsk citronsyra per dl vätska.

Koka upp och låt koka sakta tills en sirap bildas.

Låt svalna något och häll på flaska

Receptet ovan kommer från Sölvi Vatn's bok "Rätt och slätt ur naturen". (Berghs förlag)

Rekomenderar boken varmt om du vill ha lite roliga recept med växter taget från naturen.

"Ibland undrar jag om vi har blivit hemmablinda. Vi hastar förbi mängder av vitaminer och näringsämnen i skog och mark på väg till affärens fruktisk som dignar under tjusiga, exotiska frukter och bär som vi knappt vet namnen på."
(citat ut boken ovan)