När man skördar äpplen till förbannelse

 
 
 
Ni har väl inte undgått att det växer äpplen på träden i år? Det är nästan så man tror att det växer på ALLA träd, skulle ju knappt bli förvånad om det dyker upp ett äpple på plommonträdet....
 
Nu har jag skördat äpplen till förbannelse. Det har blivit äppelmos, äppelpaj, äppelkaka, äppeldricka, äppelchutney, äppelsirap och på helgerna:
- Äpplen till efterrätt... IGEN!
 
När jag växte upp i Idre var detta att plocka äpplen en lyxvara. I skogen fanns gott om bär och i trädgårdslandet massor av rabarber (även om det är en grönsak). Men fruktträd... nix.
1972 flyttade vi till Sollerön, solens ö i Siljan. Där fanns det fruktträd. Jag och min bror gjorde raider och pallade äpplen och plommon.
En gång lyckades vi palla en hel plastpåse med plommon. Gott var det men vi orkade ju inte äta upp allt och tur var väl det eftersom vi inte visste effekten av för mycket plommon. Jag gömde påsen i mitt skåp på rummet och.... glömde bort den. Det var lite svårt att förklara för mamma sedan när lukten av ruttna plommon började sprida sig i rummet och hon hittade påsen.
Fast att palla äpplen på Sollerön var ingen sport eftersom så gott som varje väg kantades av äppelträd. Varför då? Jo.....
 
För 100 år sedan startades plantskolor på ön, träd planterades och folk vallfärdade till ön under våren för att se blomsterprakten.

1923-24 fick varje konfirmand ett äppelträd och 1923 - 1924 planterades den långa äppelallén längs Soldvägen.

Åren gick och träden försummades men så 1995 beslutade Sollerön Sockenförening att återplantera den gamla äppleträdsallén.

Pengar samlades in och folk fick köpa in sig på ett träd i allén. Vid varje träd sattes det upp en skylt med namnet på den som skänkt pengar till just det trädet. Idag är det Sveriges längsta äppelallé, 3km lång och bestående av mer än 230 träd och 30 olika sorter.

När jag flyttade ner till Skåne fick vi reda på att vårt hus låg på en gammal bageritomt. Tyvärr hade alla plommonträd sågats ner men ett gigantiskt körsbärsträd samt fyra jättestora äppelträd stod i trädgården. En dag fick vi besök av en förälder till dotterns kompis. Han gick i trädgården, stannar och utbrister:

- Wow, ni har ett citronäppelträd!

Citronäppelträd? vad är det?

Citronäpplen eller Melonäpple finns i södra Sverige och har odlats här i 200 år. Det tar upp till 10 år innan det ger frukt. Våra äpplen är gula och avlånga, lite syrliga och utmärkta att äta, använda som matäpple eller att torka. Det är sällan det går mal i denna sort så det är oerhört tacksamt att äga ett sådant träd.

I Skåne anordnas under hösten äppelmarknader på flera håll. Dessa har delvis sin grund i det så kallade "Äppelkriget". 1987 krävde USA och EG att importstoppet för äpplen i Sverige skulle tas bort. Ja, det var faktiskt så att under några månader på hösten fick man inte importera äpplen från andra länder utan enbart sälja Svenska äpplen. Protesterna hjälpte inte och 1988 togs importstoppet bort.

1988 startade så äppelmarknaden i Kivik där en tavla gjord enbart av äpplen sattes upp. Detta har nu pågått i 30 år. Fantastisk att titta på men vill man se den ordentligt är det nog bättre att vara där några dagar efter äppelmarknaden eftersom det är enormt mycket folk som besöker Kivik under marknadsdagarna.

Tavlan 2012 ”Yes box, Bombi” – En hyllning till Fritiof Nilsson Piraten av Emma Karp Lundström.
 
Ett år överaskade barnen och jag min man med en tur till Bjärehalvön och besök på ett musteri. Äppelprovning, must avsmakning och traktortur bland äppelodlingarna och vad gjorde det att det var kallt, regnigt och att dimman låg tät.
 
Recept i mängder har jag samlat på mig och delar gärna med mig av några av mina favoriter. Speciellt när man kan ta till vara på alla äppelskrottar och skal som blir över.
 

Äppelsirap

300 g kärnhus och skal 1–2 dl strösocker vatten

Lägg kärnhus med kärnor och skalen i en gryta tillsammans med sockret.

Häll på vatten så att det täcker.

Koka på svag värme utan lock cirka 45 minuter. Se till att det hela tiden är täckt med vatten.

Häll av skal och skrott i ett durkslag

Koka upp äppelsirapen igen. Låt den koka så den blir lite "trög" i konsistensen.

(recept Matmagasinet)

 

Äppelmos med timjan

500 g äpple
2 timjankvistar
2 msk strösocker

Skala och kärna ur äpplena. Skär i mindre bitar och lägg i en kastrull med timjan och lite vatten. Koka upp och låt sjuda tills det mjuknat och blivit mosigt. Tillsätt sockret och låt sjuda ytterligare ett par minuter. Häll upp på burkar.

Förvara äppelmoset i kylen. Tänk på att äppelmos har kort hållbarhet. Det går fint att frysa i plastaskar.

(recept från Ekolådan)

 

Äppelmarmelad med karamell

500 g äpple t ex Aroma

1 1/2 dl ljus sirap

2 dl vatten

saft från 1/2 citron

200 g syltsocker

 

1 tsk malen kardemumma

Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar.
 
Blanda äpplen, sirap, vatten och citronsaft i en gryta och sjud under omrörning i cirka 10 minuter.
 
Tillsätt syltsocker och kardemumma och koka ytterligare 3–6 minuter. Skumma noga om det behövs.
 
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Förvara kallt.
 
(recept från Ica)