Vårt dagliga bröd

 
 
Det är en campingplats i Frankrike. Inne i tältet snusar tre barn i sina sovsäckar och i förtältet ligger min man på luftmadrassen som efter natten bara har en tredjedel av luften kvar.
Det blir dagens projekt, att ta mig till cykelaffären och med min skolfranska (som varken den franska Monica på högstadiet eller senare Fru Flodin lyckades lära mig så mycket av) försöka köpa en lagningssats.
Jag kravlar mig så tyst jag kan ut ur tältet och vinkar åt en morgonpigg herre med papperspåse i handen. Hrm.... papperspåse..... tidig morgon.....
Jag tror ju INTE att han har en kvarting brännvin (eller en halv böj som man sa en gång i tiden) i påsen.
 
Frallor!!! Jag vill också ha färska frallor till morgonkaffet!!
Hoppar i skorna, ser mig lite vilset omkring,. (Vi hade landat sent kvällen innan) och går mot entrén till campingplatsen.
Väl ute på gatan är det rätt lugnt på bilar men en och annan människa är ute.
Ser mig omkring men.... inget bageri.
Då ser jag en kvinna med en brun pappers påse komma gående på andra sidan. Jag går i motsatt riktning och ser efter en stund ännu en person med påse i händerna och på så vis går jag sakta men säkert rakt i motsatt riktning till papperspåsarna och finner på så vis slutligen bageriet.
 
 
 
Färskt bröd på morgonen är härligt!
När vi på somrarna var i Danmark brukade jag få följa med pappa till bageriet på morgonen för att välja frukostbröd. Uppåt landet har man inte riktigt haft den möjligheten fram till för några år sedan när bensinmackarna och snabbköpen började med färskbakt i butik.
Men ändå.... det är nåt särskilt med att gå in på ett bageri och köpa sig sina frukostfrallor, eller frukostbullar som de säger här i Skåneland. Här lever också den fantastiska traditionen att det finns ett bageri i var och varannan by.
 
 
 
Det bästa bröd jag visste när jag var liten var "farmors limpa" ett rågsiktsbröd med mängder med farinsocker/sirap i. Att känna doften när farmor tog ut limporna ur ugnen, se henne skära upp en tjock skiva, smöret som smälte ner från kniven innan ens smörkniven nuddat brödet och sedan en skiva "vågig" ost.
Min farmor skar alltid osten med en kniv, osthyvel det kallade hon för snålhyvel.
 
Idag är det både billigt och enkelt att få tag på bra bröd. Jag bakar inte ofta men det händer. Att överraska familjen med färskbakat på morgonen är ingen omöjlighet om man låter brödet jäsa över natten.
Man behöver inte heller bli ruinerad när man vill ha sådant där lite lyxigare knäckebröd som i affären kostar 40kr för en liiiiiten kartong. För det brödet, det gör jag numer själv tack vare min älskade syster Karin som gav mig receptet.
 
Det ska avnjutas med matjesillen under midsommar.
Glad Midsommar på Er alla!
 
 
 
 
Karins Knäcke 12 kakor
 
1/4 pkt jäst (12 gram)
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
12 dl kärnvetemjöl med fullkorn (men det går lika bra med vanligt vetemjöl också)
1 dl sesamfrön (eller solrosfrön, det blir lika gott)
 
Smula jästen i en bunke
Häll på vatten
Rör om så att jästen löser sig
Tillsätt mjöl salt och sesamfrön/solrosfrön och arbeta ihop allt till en elastisk och smidig deg.
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 12 delar. Forma varje bit till en rund bulle och låt jäsa under handduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 275 grader
Kavla ut varje bulle till en mycket tunn kaka.
Mjöla arbetsbänken ordentligt så att degen inte fastnar
Lägg över kakorna på en plåt med bakplåtspapper
 
Blanda i en skål :
2 äggvitor
2 msk vatten
 
Blanda i en annan skål:
1 dl sesamfrön
½ dl torkad rosmarin
1/4 dl flingsalt
 
Pensla brödkakorna med äggvitevattnet och strö över sesamblandningen
¨Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter
Låt kallna på galler.

Ät och njuuuut!!!
 
TIPS!!!!
Köp en pizzasten! De är perfekta att baka tunnbröd på.
Nu ruskar ni på huvudet och suckar om priset MEN det behöver inte vara så dyrt.
På ex. Claes Ohlsson finns de strax över hundralappen. :)
 
 
Här kommer två "motsatts bröd". Ett luftigt lätt supergott olivbröd och ett grovt men sött kornmjölsbröd som till och med får mina kräsna brödbarn att äta mörkt bröd ;)
 
Olivbröd 2 st
 
25 gram jäst
3 dl vatten
0,75 tsk salt
1 tsk socker
0,25 dl olivolja
1 tsk oregano
7 ½ dl vetemjöl
½ dl gröna hackade oliver
½ dl svarta hackade oliver
 
Smula jästen i en bunke och häll på fingervarmt vatten. Rör tills det löst sig
Tillsätt salt socker olivolja, oregano och mjöl.
Arbeta ihop till en deg. (5 min i maskin 10 min för hand)
Låt jäsa i 30 min
 
Ta upp degen på ett bakbord arbeta in oliverna och tillsätt mer mjöl om det behövs
Dela i 2 bitar och forma dem till limpor.
Lägg den på en plåt, snitta några snitt på snedden över brödet.
Täck med bakduk och jäs i 30 min
Sätt ugnen på 225 grader
 
Grädda ca 20 minuter
 
Kornmjölskakor 6 stycken
 
5 dl fingervarm mjölk
1 msk smält smör eller margarin (tack och lov för flytande på flaska) :)
3 msk sirap
1 tsk salt
½ msk brödkryddor (ex, kummin, fänkål eller anis)
10 dl kornmjöl
4 dl vetemjöl
 
Smula jästen i en bunke
tillsätt smör och fingervarm mjölk
Rör tills jästen är upplöst
Tillsätt övriga ingredienser
Låt degen jäsa 40 minuter
 
Sätt ugnen på 275 grader (Låt plåten vara i ugnen)
 
Knåda degen smidig och dela den i 6 delar
Kavla ut med slät kavel först och sedan med kruskavel så att kakan blir 25 cm i diameter
Lägg kakorna på plåten och grädda i 5 minuter.
 
Kakorna är godast samma dag men de går även utmärkt att färskfrysa dem.
 
 
 
 
 

Hamburgare och HAMBURGARE

I veckan stannade vi till vid hamburgerkedjan MAX för en snabblunch på väg till byggvaruhuset och vidare till en mycket god vän. Vi började diskutera snabbmats kedjor och med min hjärna fylld med onyttigt vetande fick jag så berika min familj med lite hamburgeri-historia.

Tyska immigranter från Hamburg tog med sig hamburgarna i slutet av 1800 talet till USA. Först var det bara en enkel hackad biff och så småningom tillkom brödet så att man lättare kunde hålla den. 

I Sverige kom den första hamburgerbaren 1956. Den hette Burger Grill och låg i gamla Gröningen i Helsingborg. Det var vår Kungs farbror, Prins Bertil som fick inmundiga den första hamburgaren i Sverige. En hamburgare med lök kostade då 25 öre.

 Källa Wikipedia
 

Den första hamburgerkedjan i Sverige var Max som startades i Gällivare 1968 då som X-grillen.

 Källa Wikipedia
 
 

 Själv var det en lyx att någon gång äta en hamburgare på grillköket utanför biograf Saga i Mora. Pengarna i plånboken räckte sällan fast med lite tur hade man råd med en "Luffare", det billigaste du kunde få, ett grillat korvbröd med mos i.

 

Jag var i USA 1988 och min personliga favorit bland hamburgerkedjorna blev Roy Rogers. Här gick du in, beställde vilken burgare du ville ha sedan gick du till buffén och fyllde hamburgaren med de tillbehör som passade dig. Me like!

 

Roy Rogers var den mest populära westernstjärnan mellan 1943 och 1954. Med sig hade han oftast den "smartaste hästen i filmhistorien" vid namn "Trigger". Han var en sann affärsman och förvaltade sina pengar väl med investeringar i bland annat hamburgerkedjan, tv stationer och boskap. Hans förmögenhet uppskattades till mer än 100 miljoner dollar när han dog 1998

 källaTumblr
 
 
Under besöket i USA blev hamburgarna många, hemlagade med "crunch" (smulade chips på hamburgaren) till de stora kedjorna.
Här hemma äter vi dem med kokta/grillade majskolvar, lökringar och en buffé med grönsaker så att alla får det de vill.
 
 

Amerikanska Hamburgare 4 st
 
400 gram (gärna grovmald) nötfärs
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 msk vatten
smör eller margarin
 
Arbeta samman färsen med salt, peppar och vatten
Forma till 4 biffar ca 10 cm diameter
Stek biffarna i lite fett i 2 - 3 minuter på varje sida i stek- eller grillpanna.
(om man grillar dem ute låt köttet vara ca 10 cm till värmekällan.)
 
Amerikanska hamburgare ska vara höga maffiga och inte riktigt helt genomstekt. Den blir otroligt saftig och god.
 

Serveras med till exempel ost, grönsaker, lökringar, majonäs, gurksallad, bacon, rå eller rostad lök. Möjligheterna är oändliga.
 
 

Roy Rogers Kalkonburgare 4 stycken

500 gram kalkonfärs (fungerar med kycklingfärs också)
2 tsk friterad torkad lök
Salt och nymalen svartpeppar
4 skivor cheddar ost 
4 hamburgerbröd
8 skivor rökt kalkon 

Hetta upp en grillpanna
Blanda färs och lök i en skål.                                                                                                                Forma 4 lika stora biffar, ca 1 cm tjock.                                                                                                   Krydda färsbiffar med salt och peppar. Placera hamburgarna på den heta pannan och stek 4 till 5 minuter per sida, tills de är genomstekta.                                                                                                                       Toppa hamburgarna med ost och behåll dem på värmen i ca 30 sekunder. 

Lägg hamburgarna på brödet och toppa med två skivor rökt kalkon per hamburgare.

Lägg sedan i de tillbehör du vill ha i form av lök, dressing och grönsaker

 

 

Lökringar 4 personer

4 st gula lökar 
salt 
1 l frityrolja

 
Frityrsmet

2 dl vetemjöl 
1 krm salt 
1 st äggula 
2 dl öl

 

Gör så här

Skala löken och skär den i skivor, cirka sju millimeter tjocka.

 Gör frityrsmeten genom att vispa ihop mjöl, salt och äggula.

Späd med ölen och vispa till en klumpfri smet.

Hetta upp oljan.

 (Lägg i en brödbit, när den snabbt blir gyllene är det klart att fritera.)

 Doppa lökringarna i frityrsmeten och fritera några åt gången.

Låt rinna av på hushållspapper.

Salta och servera

 

 

Hickorysås 

 
1 klyfta krossad vitlök
2 tsk brun farin
1 msk honung
1 tsk senapspulver
1 tsk torkad chili
½ tsk malen kryddpeppar
½ tsk cayennepeppar
1 tsk liquid smoke
2 - 3 dl chilisås
 
Blanda allt till en jämn sås.
Min personliga favorit BBQ sås.
 

 
 
 

 

 

 


Om

Min profilbild

Eva

"Min mamma är snäll och jobbar med datorn och på dagiset. Ibland så lagar hon spagetti och det är min favorit. Jag tycker om min mamma för hon ger mig en massa god mat... fast jag gillar inte lök. Lök är starkt." - Johanna, 5 år.




RSS 2.0