Svamplockning och dofter som ger minnen.


Nej i Skåne är det inte minusgrader än, men jag pratade igår med mina barns farfar som talade om att i Gräv, utanför Insjön var det minsann minusgrader.

Hösten har stormat (bokstavligen) in över Sverige.
Jag gillar egentligen hösten, inte regnet och blåsten, nej, men färgerna, dofterna, att plocka in frukt och bär från trädgården fast lite vemodigt är det ju att ta ner hängmattan för vintern.

Mitt samtal med barnens farföräldrar fick mig att tänka på svampmackor. Vi pratade om mat och jag kom på att vissa rätter förknippar jag med vissa personer.
Jag står där och lagar mina svampmackor och tankarna går till barnens farmor och hennes enkla men ack så goda svampmackor.


Jag ser en bild på facebook av samosas och osökt går tankarna till familjen Thakrar i Mariestad och Italienska mandelskorpor får mina tankar till en öppen eld i Tivedskogen, ett glas rött vin efter en ångande bastu och Momos suveränt underbara mandelskorpor som doppas i vinglaset så de färgas vinröda och stoppas i munnen med ett stort leende.
Tänk vad dofter accocierar med minnen. Betong/jordkällardoft blandat med olja är uthusen i Idre där Stora Kopparberg hade sina bilar, motorsågar, röjsågar samt förråd av olja och bensin.

    

Därför luktar sulfat gott eftersom det är sommar hos farmor, därför luktar olja/jordkällare/skog gott eftersom det är minnet av att få följa med pappa ut i skogen och därför tycker jag faktiskt om doften av surströmming eftersom det på minner mig om släktfester i augusti.
Intressant eller hur? Dofter som egentligen skulle få en person att rygga tillbaka får personen i fråga att le.

Under min uppväxt var det mest murklor som gällde eftersom det var den svamp som fanns att tillgå i Idre. Murklorna var 
giftiga som bara den och förväldes i köket som hela rummet fylldes av behaglig svampdoft.

Först för 25 år dök kantarellerna upp i mitt liv.
Jag hade fått min första tjänst på Borgens fritidshem i Skräddarbacken i Borlänge. Min kollega Rolf Östensson var en sann naturmänniska som verkligen drog fördel av den fantastiska miljö som vi hade bakom knuter av fritidshemmet.
Han lärde mig att hitta trattkantareller, vilka genom åren blivit en favoritsvamp.
Du går där i skogen och tittar och tittar, ser ingenting men så plötsligt ser du en och plötsligt ser du 1000.



Nuförtiden åker vi alltid  upp till min syster i Smedjebacken under oktoberlovet, inte bara för att träffa henne och samtidigt leverera gås till mina föräldrar, utan även för att plocka "popcornsvamp" som min dotter säger:
-Tänk vilken bra moster jag har, sa 6-åringen häromdagen. Hon uppfann popcornsvampen, jag tycker faktiskt mamma att hon skulle ha ett pris för det.

Skål för hösten och för popcornsvampen!




Popcornsvamp

Plocka trattkantareller och låt dem torka på tidningspapper i ett dygn.
Värm olja i en stekpanna och fritera kantarellerna däri.
När de mörknat tag ur dem ur oljan och låt dem rinna av på en servett, salta sedan och ät.



Anna-Liisas svampsmörgås

1 formfranskskiva
1 tomatskiva
1 pressad vitlöksklyfta
kantareller
smör
grädde
mjöl

Sätt ugnen på 225 grader

Smöra brödskivan

Lägg på en skiva tomat och pressa över vitlök på tomatskivan

Stek kantarellerna i smör tills de fått färg

Pudra över vetemjöl och rör om.

Tillsätt grädde lite i taget och låt det koka ihop med mjöl/kantarell blandningen´

När du uppnått en bra koncistens, häll upp stuvningen på brödskivan och hyvla ost på toppen.

Grädda i ugnen ca 10 minuter .
Samosas

1 gul lök
1 msk olja
300 g köttfärs
1 liten röd chilifrukt
 färsk riven ingefära
1 tsk spriskummin
salt och peppar
1 dl kokta linser
1 dl djupfrysta gröna ärtor
1 kruka färsk koriander
6 plattor filodeg
1 ägg


Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och hacka löken. Fräs den i oljan, tillsätt köttfärsen och bryn den lätt. Dela chilifrukten på längden, finhacka den.
Rör ner chili, ingefära och spiskummin. Smaka av med salt och peppar. Blanda i linser, ärter och koriander.

Lägg två ark filodeg på varandra och skär i bitar ca 10 x 10 cm. Låt degen ligga under en fuktig kökshandduk så att den inte torkar. Lägg en klick av fyllningen på degen, pensla kanterna med uppvispat ägg och vik ihop till en trekant. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ägg.

Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

Mandelskorpor

3ägg
2 dl socker
0.25 tsk salt
1 msk finrivet apelsinskal
0.5 tsk bittermandelessens
1 dl olivolja
300 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g hel mandel
dl vetemjöl

1ägg, 1tsk socker och 1msk vatten till att glansa skorporna

Ugnen på 200 grader

Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt salt, apelsinskal, bittermandelessens, olja och sist vetemjöl och bakpulver

Arbeta ihop degen. Tippa sedan ut degen på mjölat bakbord och knåda in de hela mandlarna

Dela degen i 3-­4 delar. Forma till rullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Blanda ihop ingredienserna till brödglanset och pensla rullarna generöst.

Grädda skorporna mitt i ugnen i 25­-30 minuter. Låt längderna svalna cirka 15 minuter och skär dem sedan med riktigt vass kniv i knappt 3 centimeter tjocka skivor.

Lägg skorporna på plåtar med bakplåtspapper med snittytan uppåt. Torka till skorporna i 100 grader ugnsvärme i 40­-60 minuter. Låt helst skorporna mogna i smaken till dagen därpå.