Vår, pandemi och utflykter

Vårvärmen kommer och går, och pandemin den består.
 
Inga besök och bara kontakt med jobb och skola.... helgen kommer och mannen vill komma ut ur isoleringen. Vad ska vi hitta på? Picnic.
 
 
Vi har alltid gillat picnnic. Själv uppvuxen men föräldrarnas utflykter i skog och mark. Ideerna var många vad man kunde ha med sig. Soppa på termos, mackor i smörgåspapper och pappas totalt kolsvarta kaffepanna.
En gång var vi i skogen för att plocka bär på hösten. Jag och bror min tröttnade på att plocka och satte oss för att äta lite mackor. Denna gång hade inte mamma och pappa bett oss bre själva utan tagit med bröd, smör och en ost som var tinad. Ja... jag sa tinad!! Mina föräldrar köpte nämligen ost i Norge i stor bit. Delade och frös ner. Dessa ostbitar tinades sedan i fuktig handduk, visserligen blev den fortfarande inte av samma konsistens men något bättre.
 foto wikipedia
 
Vi skar en skiva bröd, bredde på smör och tog kniven för att karva lite ost men jisses vad den smulade. 
Strunt samma, vi fyllde mackan och tog en tugga.... tittade på varandra, började skratta och tog sedan stora bitar från "osten". 
Mamma hade tagit fel!!! Det var marsipan och inte ost!!
 
I dessa dagar tar vi gärna med oss lite lunchmat, åker till något fint ställe där vi vet att det inte är mycket folk.
Kanske dyker vi in på någon av de många gårdsbutiker vi passerar för att inhandla (om det är självbetjäning) lite ost och charkuterier. 
 
 
 
Vår egen oas, Söderåsens nationalpark är för tillfället totalt omöjligt att åka till, om man nu inte kommer in på någon liten bakväg långt från Röstånga. De stora portarna är totalt överfulla med bilar och defenitivt inte något ställe att vistas på i dessa tider.
 
Nej vi har lyckats hitta små guldkorn som till exempel Vasasjön utanför Klippan, Hovdala slott har stora ytor och dessutom utställning i fönstren runt slottet. Wanås slotts skulpturpark är så stor att om du undviker själva slottsplanen är det inga problem att vandra rätt så enskilt.
I Fulltofta utanför Höör har du också bra möjligheter att parkera på andra ställen och samtidigt många vandringsleder utanför just Naturum området.
 

 
 
Vi är lyckligt lottade i Sverige med vår Allemansrätt och fantastiska natur.
Att sedan sätta sig ner med sin picnickorg och inmundiga en bit pizza, lite varm soppa i termos eller bara några kanelbullar, det är en fantistiskt härlig upplevelse i dessa tider.
 
 
Lev väl och Håll avståndet!
 
 
 
Äppelbollar till 4 personer
 
25 gram smör
2 söta äpplen
3 ägg
1/2 liter mjölk
250 gram vetemjöl
rivet skal av en citron
 
Smält smöret
Riv äpplen grovt
Vispa äggulor med mjölk och mjöl
Blanda ner det rivna citronskalet och äppelrivet i smeten
Vispa äggvitor till styvt skum och vänd försiktigt ner i smeten.
Hetta upp ett stekjärn gjort för äppelbollar (ser ut som ett plättjärn men med djupa hål)
Pensla med det smälta smöret
Häll i smet, vänd bollarna när smeten stannat och börjar resa sig.
Klara när de är gyllenbruna.
Vänd i strösocker och servera med sylt eller sirap
 
OM du nu inte har detta stekjärn använd en vanlig panna och gör äppelplättar istället.
 
Recept från boken Skånska smaker av Mattias Kroon, Paul Siller och Åsa Siller.
 
 foto Karin Diser
 
Ostsoppa 2 portioner 
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1 buljongtärning
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl lagrad ost (jag brukar använda ostrester, allt från gorgonzola till edamer)
  • 1 msk majsstärkelse
Salta och Peppra efter behag
 
Fräs löken i smör
Späd med vatten, buljongtärning och mjölk
Koka ca 10 minuter och mixa sedan
Tillsätt grädde
Koka upp och tillsätt sedan ost och maizenan (utblandat i lite av soppan)
Sjud sakta en liten extra stund
 
Servera gärna med lite rökt korv på eller stekt bacon.
Om du vill göra den vegetarisk kan du lägga i lite stekt svamp innan du äter den.