Vem tänker jag på?
När jag står och lagar mat till vardag eller till helg så dyker det ofta upp personer i min skalle. Personer som jag relaterar recepten till.
Som härom dagen då jag efter en lång arbetsdag (med en hel hög envisa 3-åringar som man försöker överbevisa att vi vuxna ibland faktiskt vet bäst) står där och mixar ihop gårdagens makaroner till kroketter och plötsligt kan förnimma känslan att vara i farmors kök.

foto Lars Öberg
Min farmor var en fena på att laga mat och dessutom duktig på att lura i en matkräsen unge det hon inte gillade, speciellt då strömming.
Om jag lovade att pina i mig en strömmingslur (tunnbröd med potatis och strömming) så fick jag äta ölsoppa. Ölsoppa älskade jag och än idag hänger hennes recept på min vägg i köket, handskrivet och totalt omöjligt att göra någon soppa utav. Det är en nypa hit och en näve dit och lite lagom konsistens. Hade inte ätit denna favorit på ca 40 år när jag och min syster skulle ha med receptet i min kokbok som vi höll på att skriva.
Vi stod där i köket och hade hittat ett recept i en av vår farmors kokböcker men när soppan började koka ihop och ångan nådde våra näsor då.... precis då kom vi på och mindes hur det smakade.
Liksom när städerskan på skolan i Mariestad där jag jobbade kom smygande i korridoren i tron på att hon var ensam på stället och fick syn på mig i hemkunskapsköket och utbrast:
- Guuud är det blodpalt det luktar!!??

foto Karin Diser
Flera av mina favoritrecept kommer från just sådana minnen.
Gör jag lasagne tänker jag alltid på min föredetta svärmor. Jag gör inte alls själv på hennes vis men bara tanken på lasagne får mig att skicka Liisa en tanke
Liksom samosas, som jag skrivit om tidigare, de förknippar jag alltid med bröderna Thakrars pappa i Mariestad. Mina blir aldrig så goda, inte ens de samosas jag ätit på de indiska resturangerna slår hans.
Skånska pepparkakor.... det är min pappa på helgdags mornar.
Mina barn relaterar också en del recept till personer. Mammamakaroner, morfarspotatis, mommomorötter och Rasmus-sorbet.

När jag flyttade hemifrån köpte jag mig en liten röd anteckningsbok. I den skrev jag ner en del av recepten hemifrån som tillexempel pannkakor. Jag har aldrig gillat pannkakor så jag hade aldrig lärt mig göra detta. Nu bad jag mamma skriva ner receptet samt lite annat matnyttigt.
Genom åren fylldes denna skrivbok med recept och vid varje recept står det vart jag fått det ifrån.
Många recept kommer från studenttiden i Falun/Borlänge med namn på klasskamrater nerpräntat i marginalen. Ännu fler kommer från vår fantastiska kokerska på förskolan i Mariestad som gjorde en otroligt god fisksoppa, bakade smålandskringlor och kokade Molinogröt till frukost.
Idag brukar vi på förskolan gissa oss till vad det blir för lunch när vinden tar med sig dofter från skolans kök under utevistelsen.
Snart börjar också grilldoften spridas ju mer vårsolen skiner, för våren är på väg..... även till er i norr.
Glad vår!
Molinogröt
3 stycken hackade torkade aprikoser
4 stycken hackade katrinplommon
5 dl vatten
2 msk russin
4 msk vetekli
2 msk linfrön
Blanda allt i en skål, täck med plastfolie och låt stå över natten
Koka upp allt i en kastrull tillsammans med
1 dl grahamsmjöl
2 krm salt
Koka ungefär 10 min.
Ölsoppa 4 personer
3 1/2 dl mjöl
1 liter mjölk
4 dl god svagdricka
2 msk sirap
en liten bit torkad ingefära
en kanelstång
Rör ut mjölet i 1/4 av mjölken. Låt den stå och svälla i helst ett par timmar.
Koka upp resten av mjölken med ingefära och kanel
Vispa ner avredningen i denna och låt det koka under vispning i 8-10 minuter
Koka upp svagdricka och sirap. Häll i blandningen
Låt allt få ett uppkok och servera sedan.
Mommos mumsiga morötter
Morötter i klyfrot eller slantar
Curry
Vitlök
Smör
Skala morötterna, dela dem och koka dem sedan al dente Slå av vattnet
Smält smör i en panna
Tillsätt curry, och vitlök
Tillsätt sist morötterna och skaka "redigt" (som de säger i Västergötland)