Kulla på rymmen

Med ena foten i skogen, andra på åkrarna och med maten någonstans mittemellan.

Vårt dagliga bröd

Kategori: Tänkt om mat

 
 
Det är en campingplats i Frankrike. Inne i tältet snusar tre barn i sina sovsäckar och i förtältet ligger min man på luftmadrassen som efter natten bara har en tredjedel av luften kvar.
Det blir dagens projekt, att ta mig till cykelaffären och med min skolfranska (som varken den franska Monica på högstadiet eller senare Fru Flodin lyckades lära mig så mycket av) försöka köpa en lagningssats.
Jag kravlar mig så tyst jag kan ut ur tältet och vinkar åt en morgonpigg herre med papperspåse i handen. Hrm.... papperspåse..... tidig morgon.....
Jag tror ju INTE att han har en kvarting brännvin (eller en halv böj som man sa en gång i tiden) i påsen.
 
Frallor!!! Jag vill också ha färska frallor till morgonkaffet!!
Hoppar i skorna, ser mig lite vilset omkring,. (Vi hade landat sent kvällen innan) och går mot entrén till campingplatsen.
Väl ute på gatan är det rätt lugnt på bilar men en och annan människa är ute.
Ser mig omkring men.... inget bageri.
Då ser jag en kvinna med en brun pappers påse komma gående på andra sidan. Jag går i motsatt riktning och ser efter en stund ännu en person med påse i händerna och på så vis går jag sakta men säkert rakt i motsatt riktning till papperspåsarna och finner på så vis slutligen bageriet.
 
 
 
Färskt bröd på morgonen är härligt!
När vi på somrarna var i Danmark brukade jag få följa med pappa till bageriet på morgonen för att välja frukostbröd. Uppåt landet har man inte riktigt haft den möjligheten fram till för några år sedan när bensinmackarna och snabbköpen började med färskbakt i butik.
Men ändå.... det är nåt särskilt med att gå in på ett bageri och köpa sig sina frukostfrallor, eller frukostbullar som de säger här i Skåneland. Här lever också den fantastiska traditionen att det finns ett bageri i var och varannan by.
 
 
 
Det bästa bröd jag visste när jag var liten var "farmors limpa" ett rågsiktsbröd med mängder med farinsocker/sirap i. Att känna doften när farmor tog ut limporna ur ugnen, se henne skära upp en tjock skiva, smöret som smälte ner från kniven innan ens smörkniven nuddat brödet och sedan en skiva "vågig" ost.
Min farmor skar alltid osten med en kniv, osthyvel det kallade hon för snålhyvel.
 
Idag är det både billigt och enkelt att få tag på bra bröd. Jag bakar inte ofta men det händer. Att överraska familjen med färskbakat på morgonen är ingen omöjlighet om man låter brödet jäsa över natten.
Man behöver inte heller bli ruinerad när man vill ha sådant där lite lyxigare knäckebröd som i affären kostar 40kr för en liiiiiten kartong. För det brödet, det gör jag numer själv tack vare min älskade syster Karin som gav mig receptet.
 
Det ska avnjutas med matjesillen under midsommar.
Glad Midsommar på Er alla!
 
 
 
 
Karins Knäcke 12 kakor
 
1/4 pkt jäst (12 gram)
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
12 dl kärnvetemjöl med fullkorn (men det går lika bra med vanligt vetemjöl också)
1 dl sesamfrön (eller solrosfrön, det blir lika gott)
 
Smula jästen i en bunke
Häll på vatten
Rör om så att jästen löser sig
Tillsätt mjöl salt och sesamfrön/solrosfrön och arbeta ihop allt till en elastisk och smidig deg.
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 12 delar. Forma varje bit till en rund bulle och låt jäsa under handduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 275 grader
Kavla ut varje bulle till en mycket tunn kaka.
Mjöla arbetsbänken ordentligt så att degen inte fastnar
Lägg över kakorna på en plåt med bakplåtspapper
 
Blanda i en skål :
2 äggvitor
2 msk vatten
 
Blanda i en annan skål:
1 dl sesamfrön
½ dl torkad rosmarin
1/4 dl flingsalt
 
Pensla brödkakorna med äggvitevattnet och strö över sesamblandningen
¨Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter
Låt kallna på galler.

Ät och njuuuut!!!
 
TIPS!!!!
Köp en pizzasten! De är perfekta att baka tunnbröd på.
Nu ruskar ni på huvudet och suckar om priset MEN det behöver inte vara så dyrt.
På ex. Claes Ohlsson finns de strax över hundralappen. :)
 
 
Här kommer två "motsatts bröd". Ett luftigt lätt supergott olivbröd och ett grovt men sött kornmjölsbröd som till och med får mina kräsna brödbarn att äta mörkt bröd ;)
 
Olivbröd 2 st
 
25 gram jäst
3 dl vatten
0,75 tsk salt
1 tsk socker
0,25 dl olivolja
1 tsk oregano
7 ½ dl vetemjöl
½ dl gröna hackade oliver
½ dl svarta hackade oliver
 
Smula jästen i en bunke och häll på fingervarmt vatten. Rör tills det löst sig
Tillsätt salt socker olivolja, oregano och mjöl.
Arbeta ihop till en deg. (5 min i maskin 10 min för hand)
Låt jäsa i 30 min
 
Ta upp degen på ett bakbord arbeta in oliverna och tillsätt mer mjöl om det behövs
Dela i 2 bitar och forma dem till limpor.
Lägg den på en plåt, snitta några snitt på snedden över brödet.
Täck med bakduk och jäs i 30 min
Sätt ugnen på 225 grader
 
Grädda ca 20 minuter
 
Kornmjölskakor 6 stycken
 
5 dl fingervarm mjölk
1 msk smält smör eller margarin (tack och lov för flytande på flaska) :)
3 msk sirap
1 tsk salt
½ msk brödkryddor (ex, kummin, fänkål eller anis)
10 dl kornmjöl
4 dl vetemjöl
 
Smula jästen i en bunke
tillsätt smör och fingervarm mjölk
Rör tills jästen är upplöst
Tillsätt övriga ingredienser
Låt degen jäsa 40 minuter
 
Sätt ugnen på 275 grader (Låt plåten vara i ugnen)
 
Knåda degen smidig och dela den i 6 delar
Kavla ut med slät kavel först och sedan med kruskavel så att kakan blir 25 cm i diameter
Lägg kakorna på plåten och grädda i 5 minuter.
 
Kakorna är godast samma dag men de går även utmärkt att färskfrysa dem.
 
 
 
 
 
Kommentera inlägget här: