Hummus, valnötter och ett stort allvar.



Sitter på tåget på väg hem från Öland.
Hade en fantastisk dag med min dotter igår och insåg, igen, vilken fantastisk känsla det är att ha en vuxen dotter.
Mamma kommer jag alltid vara hur gammal hon är blir det får hon stå ut med, men att kunna ha ett varmt utbyte av varandra i ord som i handling.
Pratar ihop, är tysta ihop och visar varandra en ömsesidig respekt. Jag är stolt och lycklig.

När det kommer till maten har hon nog snappat upp ett och annat. Hon är suverän på att baka och slänga ihop en middag på ingenting när bussarna till Färjestaden slutat gå och restaurangbesöket uteblev.
Har man bara pasta hemma så kan man alltid fixa ihop en middag, och gott blev det. Majsbröd var bakat och valnötshögen från skolans träd väntar på att få hamna i nästa deg.

Innan vi åkte ut till Öland mötte vi upp varandra i Kalmar. 20 grader varmt och 1 oktober, fantastiskt.
Vi flanerade i staden och hamnade på "Gerdas". Här kunde jag stanna länge.
Direkt när man kliver in möts man av ljuvliga dofter. The, kaffe, ost, choklad. Flaskor och burkar med marmelader, vinäger, olja och mycket mycket mer. Vad sägs till exempel om lakritspasta?

 
Gardas te och kaffe

Lokalen är unik. Här har bedrivits handel redan på 1600-talet och har varit affär i olika skepnader sedan dess.
Detta gör att affären antagligen är den äldsta i landet.

Vi passade också på att äta en lunchmacka. Färskt rågbröd med solroskärnor fylld med rödlök, ruccolasallad, tomater, svarta oliver och underbart god hummus.



Många och långa promenader blev det, glädja fröken med att inhandla vinglas till henne eftersom hon bor på internat och glasen har en viss förmåga att försvinna. Nu fick hon ett par egna, gott att som mamma kunna glädja henne med det lilla.

Vi kikade in i en hemlig trädgård fylld av blommor, grönsaker och frukter. En oas mitt i ingenstans som visar viljan att genomföra en dröm som visar en stor kärlek till allt som växer. Var den ligger? Den är ju hemlig....



Så småningom hamnade vi på Allvaret. Man kliver in bakom grindarna, går ut på slättet och ett lugn intar kroppen.
Samma effekt som fjället har på mig, samma effekt som när man sitter på en brygga och blickar ut över havet.
Man bara slår sig ner på en sten, sträcker ut benen och njuter av stillheten, lugnet och allvaret.



Hummus


3 dl kokta kikärtor
2 msk tahini (sesampasta)
2 st vitlöksklyftor
2 msk pressad citron
2 msk olivolja
1 tsk spiskummin
salt
vatten

Mixa allt till en slät smet, smaksätt med salt och späd eventuellt med vatten

Majsbröd

4 limpor

50 gram jäst
5 dl fingervarmt vatten
3 msk olivolja
2 tsk salt
12 dl dinkelsikt
2 ½ dl polentagryn
300 gram majskorn på burk

Lös upp jästen i vattnet
Tillsätt olja och salt
Arbeta in dinkelmjölet och polentagryn (spara lite gryn till dekoration)
Degen ska vara lite lös
Skölj majsen och arbeta in den i degen.
Jäs i 40 minuter

Sätt ugnen på 225 grader
Lägg ut ett bakplåtspapper i en långpanna och häll på degen
Skär tre snitt i degen så att du får fyra limpor och strö över lite polentagryn.
Jäs i 20 minuter
Grädda i mitten av ugnen 20 minuter



Valnötsbröd

1 l vatten
2 pkt torrjäst
1.5 kg mjöl
1 tsk salt
1 msk socker
2 msk olja
1 dl valnötter


Lös upp jästen i fingervarmt vatten

Blanda i de andra ingredienserna och arbeta till en smidig deg.

Jäs cirka 30 minuter.

Knåda degen lätt på mjölat bakbord och forma till bullar

Lägg bullarna på bakplåtsklädda plåtar och jäs ytterligare 30 minuter

 Sätt ugnen på 225 grader

Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.