10 November

Nu är han hämtad.....
Vem då? undrar ni utanför Skåne län? Jo Gåsen!



Detta är en skånsk tradition som jag verkligen tagit till mitt hjärta. Fast... egentligen från början så var det en utmaning eller kanske ett skämt.

Jag som kulla kommer inflyttad till Skåne, min man är skåning från början och så börjar diskutionen om Mårtensmiddag.
Själv har jag ingen aaaning om vad det innebär, jo... svartsoppa och lite roliga glirningar om att ösa en gås.
Så, kontentan av det hela blev att jag, född och uppvuxen i Dalarna samt min allra bästa vän, också född och uppvuxen i Dalarna, dock med skånsk pappa, fick utmaningen att tillreda en Mårensmiddag.

Om vi tog utmaningen?.... självklart! 


Dagens tradition hänger samman med ett helgon man firar den 11 november.
Helgonet hette Martinius eller senare Martinav Tours. Han var en romersk soldat från Ungern som hade konverterat till kristendom. I staden Tours ville ortsborna göra honom till biskop men det hade minsann inte han lust med.
För att komma ifrån ortsborna gömde sig Martin sig bland gässen. Men har ni någon gång varit i närheten av gäss så vet ni att det blir ett förfärligt kacklande,  detta kacklade avslöjade honom och han blev ändå biskop.
Martin beslöt så som biskop att straffa gässen för att de avslöjade honom och sedan den dagen den 11 november 371 så äter man gås.
Allt enligt traditionen.

 foto wikimedia

Hur gick det nu med vår gåsamiddag.

Ingen av oss hade tillrett en gås, båda hade hört "skrönor" om att ösa gås. Det skulle tydligen var så mycket fett i en gås att man konstant fick stå och ösa fettet från långpannan under så att det inte skulle svämma över.
-Ha, sa vi, och klippte ur gåsareceptet ur Skånska Dagbladet och satte igång.

Vi följde receptet noga. Fyllde den med allehanda tillbehör, men upptäckte plötsligt att det dök upp morötter och palsternackor i receptet, vart kom dom ifrån? De fanns inte bland ingredienserna, de bara dök upp.
Okej då, tänkte vi, satte in gåsen i ugen och drog under tiden iväg till Röstånga för att inköpa morötter på Lanthandeln.
För.... ösa gåsen, HA!

Väl hemkomna rykte det misstänkt från ugen, ösa gås.... inte mera HA! det var bara att ösa...
Det var ingen skröna, det var bara att ösa....



Middagen blev godkänd och med det föddes en tradition.


Receptet finns på min köksvägg bland alla favoriter, det är fläckigt av gåsflott och lite stänk av whiskey, det är fyllt med kommentarer och vi använder det varje år.



Vi har lärt oss att man ska sy ihop gåsen efter att ha stoppat den full med godsaker, vi har lärt oss att den måste ösas samt att morötter och palsternackor ska vara med.



Nu ser vi med glädje fram till den 13 november eftersom den 10:e i år är på en onsdag.
Barnen räknar ner dagarna för speciellt en "snäcka" längtar efter sin storebror, längtar efter sin "special guardian angel" och längtar efter att få gnaga på benen.
För som hon sa idag på gåsa-farmen.
-Dom är goa mamma!


Stekt gås med rödkål och sås

1 gås ca 5 kilo
 6 matäpplen
150 grm katrinplommon
1 tsk timjan
salt och peppar

Skär äpplen i bitar och blanda med katrinplommon samt timjan

Salta och peppra gåsen, även inuti.

Fyll gåsen med äppelblandningen

Sätt ugnen på 175 grader och stek gåsen på sidan i 30 minuter.
Vänd gåsen och stek 30 minuter på andra sidan.
Lägg sedan gåsen så den ligger på ryggen och stek i cirka 1.5 timme.
Ös gåsen med stekflottet med jämna mellanrum

Sista kvarten häjs temperaturen till 225 grader så skinnet blir knaprigt.

Såsen

4 dl gåsfond
1 dl kallt gåsflott
½ dl äppelmos
1 msk svartvinbärsgele
salt och peppar
maizena
morötter och palsternackor

Bena ur gåsen och krossa skrovet.
Bryn palsternacka och morot skuret i tärningar, tillsammans ca 1 liter
Lägg därefter i gåsskrovet och fyll upp med vatten så det täcker
Lägg sedan i 2 lagerblad, 1 tsk svartpeppar och 1 tsk timjan.
koka en timme sila sedan och skumma av fettet.
reducera därefter buljongen till 4 dl.
Koka upp fonden med äppelmos och svartvinbärsgele.
red av med maizena och mixa i gåsflottet med en mixerstav.
Smaksätt med salt och peppar.

Rödkål

½ dl gåsflott
1 kg rödkål
1 rödlök
½ dl rödvinsvinäger
2 dl rött vin
3 hela kryddnejlikor
1 lagerblad
½ dl svartvinbärsgele
½ dl äppelmos
salt och peppar.

Skiva lök och rödkål i stora strimlor.
Stek löken lätt i fettet så att den mjuknar utan att få färg.
Tillsätt vinäger, rödvin, kryddor, gele och äppelmos.
Låt koka under lock cirka en halv timme under omrörning med jämna mellanrum.
Kokar vätska bort så späd med mer rött vin.
Smaka av med salt och peppar.

Skär upp ochservera gåsen med rödkålen, såsen , äppelmos, svartvinbärsgele, ugnsbakade äpplen fyllda med katrinplommon och småpotatisar som stekts i gåsflott eller kokt potatis.

Skånsk äppelkaka 4 personer

150 gram riven kavring
150 gram äppelmos
50 gram smör
2 syrliga äpplen
½ dl socker
malen kanel
 
Smörj en form ca 15*10 cm
Sätt ugnen på 175 grader
Stek den rivna kavringen lätt i resten av smöret.
Krydda med hälften av sockret och malen kanel
Skala äpplena. Dela dem i fyra delar och skär bort kärnhuset.
Skär klyftorna i halvcentimeter tjocka skivor
Lägg hälften av kavringen i formen, hälften av äppelmoset och därefter
häften a de skivade äpplena.
Lägg edan ytterligare ett varv med kavring, äppelmos och äpplen i formen.
Strö resterande socker ovanpå äpplena och grädda i 30 minuter.
Servera kakan ljummen pudrad med vaniljsocker och med vaniljsås till.
 
Vaniljsås
 
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 vaniljstång klyven i två delar
1 dl socker
4 äggulor
 
Vispa ½ dl grädde med äggulorna.
Koka resten av grädden med mjölk, socker och den kluvna vaniljsåtngen.
Blanda i gulorna och sjud försiktigt.
Ta bort vaniljstången och servera varm eller kall.