Dukning och mera fisk

Idag när vi skulle laga middag ville 5-åringen som vanligt hjälpa till.
Hon panerade fisk, fixade sås och sprang ärenden.

Hos oss är det barnens jobb att duka.
(och alla de i familjen som inte lagat middagen får diska) ;)

 
Man kan alltid hitta på nya sätt att hämta servetter.

Av min farmor fick jag en bok som heter "Värdinnans ABC" utgiven av tidningen Husmodern.
En fruktansvärt rolig (men tankvärd) bok.
Här finns kapitel som:
* Vi och vårt umgänge
* Visiter
* Bordsdekorationer
* Hur man skall ordna ett kafferep
* Det verkliga five o'clock
och inte att förglömma
* Gäster över en weekend eller i flera veckor.....


Många skratt får man när man läser denna bok men fortfarande många tips som länge förts från mun till mun i köken runt om vårt avlånga land.

Jag blev nämligen påmind om detta häromdagen av vår eminenta barnvakt som skulle sova över.
Stod i köket och fixade potatismos när hon kom in och såg frågande på mig och sa:
-Varför värmer du mjölk och smör i en kastrull när du ska göra potatismos???

Det gav mig en tankeställare....
Vad viktigt det är att vi delar med oss av den kunskap som den äldre generationen lärde oss.
För mig är det naturligt att värma mjölken eftersom mosen håller värmen bättre men.....
det var det inte för henne.

En annan sådan aha-upplevelse fick jag för ett par år sedan (före jul) när någon forskare upptäckt att det berodde på luftfuktigheten hur fort knäcken blev färdig.
Undrar fortfarande hur lång denna forskning hade varat???
(och hur många kilo knäck som tillverkats och ätits??)
Jag är uppvuxen med en farmor som ibland sa:
-Nä, idag går det inte att koka knäck.
Som barn trodde jag det berodde på att hon inte hade lust att hjälpa oss men....
NU är det vetenskapligt bevisat det som de gamla husmödrarna visste sedan länge. ;)


Dukning ja....

Det finns en deckarprofil som heter Johan Christian Homan. Han är antikhandlare i Gamla Stan i Stockholm sedan 70-talet och har inte åldrats bara anpassat sig till dagens samhälle.

Kommer säkert att återkomma till denna profil skapad av Jan Mårtensson. Homan älskar nämligen mat!
Han har ett motto som jag verkligen gillar:

"Hellre äta falukorv på Meissenporslin än oxfilé på diskbänken"

http://www.homansallskapet.se/


Dagens söndagsmiddag då???

Jo... fisk och potatismos.

Men... så kommer det där lilla MEN....
Med en panering på cocos och en kall sås med citron och vitlök så blev det lite mer. :)

Kokospanerad fiskfilé

4 personer

600 - 800 gram vit fisk
1 dl grahamsmjöl
2 ägg
1 dl ströbröd blandat med 1 dl kokosflingor
salt och peppar.

smör och olja till stekpannan.

Skär filéerna i bitar.
Doppa först i mjölet
Sedan i äggen
Sedan vänd i kokos - bröd blandningen
(Själv blandar jag även i salt och peppar i den mixen)

Stek, ät och njut :)

Receptet hämtat ur "Saras kök - genvägar till det goda livet" (Albert Bonniers förlag)

Till detta gjorde jag en kall sås av:
2 dl gräddfil
lite philadelphiaost (gjorde cheesecake till efterrätt och det blev lite över)
lite majonäs
saft från en ½ citron
myyycket pressad vitlök
salt och vitpeppar

5-åringen ligger just nu i sängen i rummet bredvid och försöker sova, hon ropar på mig (för fjortielfte gången så jag börjar bli liiite irriterad) men mitt hjärta smälter när jag kommer in till henne för....
Hon sträcker ut sin han och vill ge mig någonting.
-Mamma här får du för att du lagar så god mat till oss jämt
I handen ligger.... en liten guldstjärna.....