Lasagne

Jag (liksom många andra) gillar Italiensk mat.
Lasagne är en så god vardagsmat, själv brukar jag göra mycket så jag kan lägga hälften i frysen.

Om någon säger Lasagne till dig vad tänker du då på?

Själv kommer jag omedelbart att tänka på  när jag och en kompis var på väg ut i Europa för att tågluffa på 80-talet.
Vi stannade till i Köpenhamn och skulle äta lunch innan vi fortsatte.
Strax till höger där Ströget börjar låg en pasta restaurang. Dit gick vi.
Lasagne lät bra (och var relativt billigt) så vi beställde, fick frågan vilket vin vi ville ha.....
Hallååå vi var 17 !!!
 
Så kom denna rykande färska delikat doftande lasagne in till vårt bord, en lasagne i en miniatyrform, liggande på en likadan designad tallrik, med fräscha "daggvåta" grönskaker täckta med olivolja bredvid. Vilken syn!!
Det ångade från den, doften av kryddor och parmesanost slog emot oss när vi böjde oss framåt för att sniffa på denna delikata pasta "bakelse".
Samtidigt tog vi så upp våra händer för att föra tallriken närmare oss med ett leende på våra läppar.

-AAAAAAAJ!!!!!

Snacka om att vi brände oss. :) Vi hade väl aldrig varit med om att tallrikarna var varma!
Servitören log i mjugg och satt fram en liten skål med kallt vatten till oss. :)

Lasagnen var underbar, men en sak som lades på mitt minne var att personalen behandlade oss två unga tjejer med ryggsäckar, shorts och t-shirts på samma sätt som det äldre propert klädda paret vid bordet bredvid.
DET är något jag verkligen uppskattar och inte glömmer.

 Rådhusplatsen och ingången till Ströget

 


 


Här är två recept på mina (obs MINA för vissa i familjen vill ha "vanlig"lasagne) ;)



Den första inspirerad från Peter Loewes kokbok "Det goda Italien", det som är inom parantes är något jag personligen uteslutit i receptet.

Anledningen???? tja....
Många av er som är födda på 60-talet och fick stå ut med skolmatens levergryta kan förstå en viss avsmak för lever.....
Tänk bara... dessa barska tanter som slevade upp en alltför stor portion levergryta på tallriken och sedan (ve och fasa!!!) vaktmästarens vakande blick vid utgången av matsalen där man försökte. OBS! FÖRSÖKTE slänga rester.
Oftast en handling som slutade med att man återigen satt vid matsalsbänken och tittade på lika mycket levergryta som innan.....

 


 


Lasagne alla Bolognese

4 portioner (räcker till MÅNGA fler)

1 gul lök
1 morot


Hackas/rives i matberedare (kan bero på att vissa barn..... har en förmåga att hitta de där stoooora lökbitarna som kan dyka upp) ;)

Fräs lök, morot i 4 msk olivolja tillsammans med lite smör och lite salt.

Tillsätt:

500 gram köttfärs
50 gram bacon eller skinka
(150 gram hackad kycklinglever)

Låt allt steka tills det är nästan krispigt.

Häll så i:

1 dl rödvin (låt det koka in)

Tillsätt sedan:

800 gram krossade tomater

Låt allt koka 1 1/2 - 2 timmar. Verkar det koka "torrt" späd på med köttbuljong.

Avsmaka med salt peppar och muskot

Tillsätt gärna 2 msk tomatpuré


Bechamelsås:
50 gram smör
7 msk vetemjöl
8 dl mjölk
salt och muskotnöt

Varva en form med köttfärs och bechamelsås, lasagneplattor osv.
Avsluta alltid med köttfärs och bechamelsås.

Ha gärna parmesanost till.
Den är mäktig, mycket mäktig men ack så god.

 


 Min andra favorit kommer från Cranks i London, hämtat ur boken "Cranks gröna kokbok" av Nadine Abensur

Cranks startade på 1961 på trend-gatan Carnaby Street.
Själv hade jag möjligheten att få besöka denna restaurang för många år sedan, ett sant nöje måste jag säga!!
Grundtanken är vegetarisk och att använda så naturliga ingredienser som möjligt.


 

Lasagne

Ingredienser:

10 -12 lasagneplattor
1 ½ dl gräddfil eller creme fraiche
250 gram hårdost

Tomatsås:

1 gul lök hackad
1/4 dl olivolja
500 gram tomater
2 vitlöksklyftor tunnt skivade
1 knippa basilika
salt och svart peppar

Hetta upp oljan, stek löken genomskinlig, tillsätt tomater, vitlök, basilika salt och peppar koka i ca 25 minuter

Fyllning 1:

500 gram grön ärtor
50 gram smör
500 gram fänkål (ansad och skuren i 2 ½ cm stora bitar)
1 skivad vitlöksklyfta
1 msk vetemjöl
1 dl grädde
salt och svartpeppar

Koka upp ärtorna, spola dem under kallt vatten. Smält smöret i kastrull och fräs förskiktigt fänkål och vitlök tills allt är mjukt. Strö över mjölet och rör om. Krydda och bland i grädde och ärtor. Sjud några minuter till tjock sås.

Fyllning 2:

1/4 dl olivolja
1 stor aubergine skuren i 2 ½ cm stora bitar
1 vitlöksklyfta
lite tabasco

Hetta upp olivoljan och fräs auberginebitarna tillsammans med vitlök och tabasco tills de är brynta och mjuka

Fyllning:

500 gram spenat
1 krm muskotnöt
1 pressad vitlöksklyfta
2 msk yoghurt, creme fraiche eller gräddfil
salt och nymalen svartpeppar

lägg spenaten i en kastrull och låt den mjukna i sin egen vätska. Krydda med muskot, salt och peppar samt lite pressad vitlök. Tillsätt yoghurt, gräddfil eller creme fraiche och ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett tjockt lager tomatsås i botten av en ugnssäker form. Lägg pastaplattor ovanpå.
Varva sedan fyllningarna och plattor tills allt är slut.
Avluta med ett lager tomatsås.
Bred på gräddfil eller creme fraiche.
Strö över riven ost och grädda cirka 25 minuter.


Till sist en liiiten extra knorr ;)

Hade så idag tänkt laga ...... lasagne

Köttfärssåsen (ragun) står och puttrar på spisen, bechamel-såsen klar, drar ut lådan med pasta.....

INGA LASAGNEPLATTOR!!!!!