En fläskkotlett och en gammal kokbok

Det började med att jag skulle steka fläskkotletter till min familj.

Vad kan man göra av det?

Blickade upp på min recepthylla



(min man har sagt att nu bågnar den så mycket så: -INTE EN kokbok till!)

och blicken föll på farmors gamla kokböcker.
Hrm.... ska jag kanske laga hela middagen idag efter hennes recept?

God ide och boken God Mat togs ner.



Farmor var stor och blommig. Goa kramar, god mat, ett stort hjärta, hade humör och kanske är det därifrån jag blivit "diktator" i köket? ;)

Dessutom vinkade hon som Ria Wägner.


 Källa SVT

Ria Wägner, egentligen Maria Wägner, föddes 1914 och dog 1999, hon var författare, översättare och programledare. Under andra hälften av 1950-talet blev hon en av de första svenska TV-kändisarna. 1956 började hon sända programmet Hemma och fick så mycket beundrarpost att hon inte hann läsa den.
Hennes signum var att vinka med handryggen mot tittarna.

Källa Wikipedia

http://youtu.be/zgZ2PkdKW1o




Började bläddra i kokboken. Fastnade genast med blicken på de fantastiska bilderna på efterrätter. Eller vad säger ni om Afrikabåtarna och Annanas glassen?






Jag ärvde farmors kokböcker och här finns många fantastiska recept, många goda råd och många goa skratt.







 

Reklambilder finns titt som tätt i böckerna. Här reklam för FLIT, oumbärlig mot flugor, kackerlackor och väggohyra.
(Tanken slår mig genast över alla kastruller och grytor som står framme, FLIT ger nog lite extra krydda i maten med) ;) 

I alla farmors gamla kokböcker finns små noteringar i kanterna med farmors handstil. Recept och komihåglappar, ligger lite här och där instuckna mellan bladen.
På en av dem står det: "Posta brevet till Eva"
Då blir man lite varm i hjärtat.





Kvällens middag blev:

Sandwiches

Smörgåsar som skola inleda en finare middag, göras mycket små. De bruka i vanligaste fall vara två eller tre till antalet.




Stekt fläskkotlett med kantarellsås och potatis

Som regel bör den sky, som erhålles vid tillagningen av en stek vara tillräcklig för den sås som behövs för rätten, under förutsättning att steken är väl skött.

Svampsås 4 port

½ liter kantareller
salt, socker, vitpeppar
1 ½ msk smör
2 msk mjöl
4 dl grädde

Rensa svampen, skölj väl, låt den rinna av och skär den i små bitar.

Lägg svampen i torr gryta med lite salt, socker och vitpeppar.
Lägg på locket på grytan och låt svampen långsamt koka upp och därefter sakta koka 10 - 15 minuter (= torrförvällning)

Sätt till smöret och låt svampen fräsa tills smöret är klart.

Strö på mjölet och späd med grädden lite i sänder.

Låt såsen koka 10 minuter.

Sätt på mera kryddor om så behövs

Smaka noga av såsen

Om så önskas kan svampen förvällas i vatten innan den fräses i smöret. Använd då svampspadet till spädning av såsen



Ordet parfait betyder perfekt eller fulländad.
Parfait kan även liksom glass frysas i ett kylskåp

(att läsa hur sedan parifait ska frysas och formar ångas med kaffepanna, sockras och hur is och salt skola varvvis i en balja, packas och tyngas med sandsäckar, upptar ett helt kapitel. Jag säger bara det, tack och lov för kyl och frys!)




Choklad- och Apelsinparfait 5 personer

Apelsin parfait

½ dl flor- eller strösocker
1/4 dl vatten
2 äggulor
2dl tjock grädde
fint rivet apelsinskal (½ apelsin)
saft från 1 apelsin
lite röd eller gul karamellfärg


Koka upp socker och vatten i en tjockbottnad kastrull.
Lyft (grytan av elden) kastrullen från plattan och vispa ner en äggula i taget.
Låt krämen sjuda under fortsatt vispning tills den är tjock och pösig.

Vispa därefter krämen kall.

Vispa grädden med lite socker till skum. Rör försiktigt ned den i krämen.

Choklad parfait

75 gram mörk blockchoklad
½ dl flor- eller strösocker
½ dl vatten
2 äggulor
2 dl tjock grädde

Koka upp socker och vatten i en tjockbottnad kastrull, tillsätt chokladen och låt smälta.
Lyft kastrullen från plattan och vispa ner en äggula i taget.
Låt krämen sjuda under fortsatt vispning tills den är tjock och pösig.

Vispa därefter krämen kall.

Vispa grädden med lite socker till skum. Rör försiktigt ned den i krämen.

Varva choklad parfait och apelsin parfait i glas.
Ställ på kylning (kan även frysas till glass)