Vårens dofter.....

Tänk vad underbart att ha naturen runt knuten.
Tänk vad underbart att ha tillgång till skog, äng och hav precis där man bor.
Tänk vad underbart att vi har allemansrätten.



Förra veckan var jag med jobbet i skogen. Vi hittade Liljekonvaljknoppar!
När vi gick tillbaks kom doften av Hägg flygande med vinden.
Barnen kom skrattandes med gula nästippar efter att ha "luktat" på maskrosorna.
I trädgårdlandet som jag vände upp och ner på blandades doften av Pepparmynta och Citonmeliss.
Men den starkaste doften av vår kom genom våra nervevade fönsterruter i bilen på väg hem.
Doften av grillkol och tändvätska.

Grillat har väl människan gjort sedan urminnes tider. Dock inte med stora fräcka gasolgrillar med diskbänk och inbyggt kylskåp.
Nä, öppen eld var det. Inte flintastek men dock korv. Vid lite lyxigare tillfällen blev det även pinnbröd och "strövargodis", maschmallows mellan Mariekex.



Försökte komma på när denna grilltrend spred sig som en löpeld genom Sverige. Det måste ha varit någon gång på 80-talet.
1988 var jag iallafall i USA och där var det BBQ även om du bodde i en lägenhet på 3:e våningen så fanns det en liiiten täppa på baksidan och där kunde man grilla.


Vi fick också följa med på större BBQ tillställningar, gott, mäktigt och mycket. T-bone steaken var eeeeenorm!!!
Fantastiska såser som tillexempel Hickory sause. En otroligt god sås som nu finns att hitta i många livsmedelsaffärer även i vårat avlånga land.



När vi bodde i Mariestad hade vi grillkväll en gång om året för nära och kära. Uppskattat nöje, gammal som ung och kvällen blev ofta till morgon när vi väl kom i säng. För vissa togs vägen via Stadt i stan och senare en tur ner i vår matkällare där det frossades bland resterna innan solens första strålar började skina över bygden.


Ett annat årligt evenemang hade vi i Halna hos min älskade Morsa. Hon bjöd sina kollegor till det lilla torpet mitt ute i Tivedsskogen.
Där grillades det, bastubadades, pratades och alla somnade så småningom där det fanns plats. Det snarkades i alla vrår fast det fanns de som vaknade av att det ljöd spelmansmusik, dragspel och fiol från ett av rummen. Musiken satt i väggarna, en gång för länge sedan hade traktens ungdomar roat sig i torpet och dansat långt framåt natten.

Men de flesta av oss sov som stockar efter en dag med god mat och många skratt, speciellt när vi skulle spela "Pimpelgubbe".
Pimpelgubbe är ett spel som antagligen är totalt omöjligt att förklara, men jag ska göra ett försök. Fattar ni inte så är ni alltid välkomna hem till oss för att lära er detta gamla, enkla och fruktansvärt roliga spel.



På en gårdsplan sätts en vedpinne upp "gubben", på denna lägger man en sten.
Alla som ska vara med och spela letar upp en lagom stor sten, denna sten blir var och ens spelredskap.
En spelare får vara pimpelgubbe och ställer sig vid vedpinnen, resterande spelare ställer sig på en rad X antal meter från "gubben" med en sten i sin hand.
Spelmedlemmar ropar sedan:
-Lägg sten.
Varvid "gubben" måste lägga sin sten bakom vedpinnen.

Nu ska var och en försöka träffa vedpinnen, träffar man ska man genast hämta sin sten och springa tillbaks till startlinjen. "Gubben" ska ställa upp vedpinnen, lägga tillbaks stenen som låg uppepå och sedan försöka komma före till startlinjen. Lyckas man får den andra bli "gubbe".
Lyckas ingen slå ner vedpinnen sker en utslagning. Den som kastat stenen närmast "gubben" börjar, kastar sin sten för att knocka den närmaste stenen. Detta sker i tur och ordning. Missar man att knocka ska alla /inklusive "gubben" springa till startlinjen, sist in blir "gubbe".
Glömmer man att säga - Lägg sten till "gubben" så har "gubben" rätt att direkt springa till mållinjen och bli fri.

Krångligt att fatta ja... men roligt att spela och som sagt... välkomna hit för att lära er ;)



Slutligen kommer här ett gäng recept på tillbehör.
Jag är väl lite konstig som ofta tycker att tillbehören är det godaste när man grillar.



Ha en go vår kära vänner och njut av dofterna, gillkol eller konvalj.

Chilirostad majs och potatis
4 personer

8 potatisar
2 msk olivolja
en burk majskorn

1 feferoni, finhackad
saft från 1 lime
1 msk hackad färsk koriander (men det går bra med torkad, smaka dig i så fall fram till en bra smak)

Sätt ugnen på 200 grader
Skala och skär potatisen i bitar
Blanda majs och potatisbitarna med olivolja
Rosta i ugnen 30 minuter
Smaksätt med feferoni, limejuice och koriander
Västerbotten Fritata
4 personer

5 ägg
2 finhackade scharlottenlökar
5 kalla kokta skivade potatisar
100 gram riven västerbottenost
½ dl hackad gräslök
2 msk hackad persilja
smör, salt och peppar

Fräs lök i en stekpanna
Tillsätt potatisen och låt steka med i några minuter
Vispa samman ägg och örter
Smaksätt äggsmeten med ost, salt och peppar
Slå äggsmeten i pannan och stek den som en vanlig omelett
När den stelnat, vänd upp på en tallrik och skär den i tårtbitar.
Potatissallad med getost
5 personer

1 kg kokt potatis
½ gullök
3 tomater
1½ msk olivolja
3 msk ljus vinäger (själv använder jag en egen gjord plommonvinäger som passar ypperligt till chevren)
0,75 tsk salt
1 krm svartpeppar
150 gram chèvre
50 gram ruccolasallad

Skär tomater, potatis,  i bitar.
Finhacka löken
Dela osten i mindre bitar
Blanda allt i en skål och rör om.
Jordgubbssalsa
4 personer

½ liter jordubbar
½ gurka
! dl hackad gräslök
2 msk olja
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk rosépeppar
½ tsk grönpeppar
½ tsk salt
1 krm svartpeppar

Hacka gurka och jordgubbar, blanda med gräslöken i en skål
Tillsätt olja och vinäger.
Krossa rosé och grönpeppar, blanda i och smaka av med salt och peppar.