Midsommar, Mat och Minnen

Så var det söndag efter Midsommarhelgen.
Hade jag varit "hemma" hade detta varit högmässa på Klikten och medhavd fikakorg. (om den fortfarande hålls där!?)
 
När jag växte upp firades Midsommar från torsdag till söndag, sedan firades en hel del på "gamla" Midsommar den 23 juni i olika fäbodar. 
 
Den 23 juni var midsommaraftonens fasta datum fram till 1952. För att bättre passa in i arbetsveckan bestämdes 1953 att midsommardagen alltid skulle firas på en lördag och den är nu rörlig mellan 20 och 26 juni. (Källa WIkipedia)
 
En av de tidigaste källorna som finns är biskop Olaus Magnus Historia om de nordiska folken från 1555. Där skildrar Magnus att ”på den helige Johannes döparens afton ... plägar allt folk utan åtskillnad till kön och ålder samlas i skaror på städernas torg eller ute på fria fältet, för att där glättigt tråda dansen vid skenet av talrika eldar, som överallt tändas”. Intressant nog nämner Magnus här midsommareldar, ett bruk som funnits kvar ända in i vår tid. (Källa Nordiska museet)
 
Detta firas fortfarande i våra grannländer. Vi var precis innan Midsommar på Bornholm och där var de bekymrade över torkan så de inte kunde tända sina Sankt Hans bål.
Sankt Hans i Danmark, Jonsok (Jonsvaka) i Norge och Juhannus i Finland (där man naturligtvis badar juhannussauna)
I Finland ska man dessutom rullar naken genom ett daggfriskt fält med vete för att se vem man ska gifta sig med. Det är annat det än att leta sju sorters blommor och hoppa över evennerliga gärdesgårdar. Föredrar nog den Finska varianten.
Ofta firas Johannesnatten med bål vid vattnet i våra grannländer.
 foto Wikipedia
 
 
För snart tio år sedan bad goda vänner oss att åka med dom till Dalarna för att fira "riktig" Midsommar. Tja... det var bara att följa med och visa mitt Dalarna.
Vi hade en jättefin Midsommarhelg hos mina föräldrar. Stångresning, turister, dans och journalister som undrade vad det var för folkdräkter som plötsligt dök i vimlet av Sollerö- och Moradräkter.
 
 
 
I år firade vi faktiskt i Bohuslän. Goda vänner hade bjudit in oss och efter ett långt köande på motorvägen kunde vi så avnjuta matjesill och färskpotatis.( och icke att förglömma jordgubbarna).
 
Här i Skåne är det annars på Fredriksdal i Helsingborg vi firar (inget konstigt att dyka upp i folkdräkt där inte) Faktum är att en av de första åren vi firade där mötte jag en till "kulla på rymmen" fast hon då i Moradräkten.
 
 
Men i fjol då vi fick uppleva det magiska guld som sprider sig över Ale stenar på sommaren.
Hade hört om den gyllene timmen men att det var så magiskt kunde jag aldrig föreställa mig.
 
 
 
 
 Nu avslutar vi midsommarhelgen med att se till att dottern får lite midsommarmat efter att ha jobbat hela helgen.
Det blev till att leta rester eftersom vi varit borta i en vecka men....
krustader med philadelphiaost och törkött av ren, krustader med skagenröra och kokta ägg.
Prinskorv och köttbulle blev till minitoast med scans köttbullepålägg, kycklingbacon och ost.
Lax ett måste för fröken och det såg jag till att det fanns gott om, men även lite sill och färskpotatis och en focaccia på surdeg kryddad med dill och citron.
Snapsen hade vi med från Bornholm. En dejlig honungssyp. Ni skulle ha kännt de dofterna som spred sig när man passerade dessa klöverfält fyllda med bikupor!
När det gällde jordgubbarna fick det bli frysta, mixade med oatlys vaniljsås till en enkel glass serverad på kladdiga brownies.
 
Så... hoppas ni haft en fin midsommar!
 
 

 
Skagenröra
 
500 gräkor med skal
1 dlmajonnäs
1 dlcrème fraiche
0,5 knippadill
1citron
1 krmsalt
1 krmsvartpeppar
eventuellt en 0,5 tsk cognac
 
Skala räkorna och blanda i dem i majonäs och creme fraiche.
Hacka dill, riv citronzest och pressa ur ca 1 tsk saft och blanda i.
Smaksätt med salt, peppar och ev. cognac
 
 

Focaccia på surdeg (recept från KronJäst)
 
  • 25 g (1/2 pkt) jäst
  • 150 g (1 påse) surdegsjäst
  • 500 g (5 dl) vatten, kallt
  • 800 g (ca 13,5 dl) vetemjöl special
  • 15 g (2,5 tsk) salt eller havssalt
  • 20 g (1,5 msk) oliv- eller rapsolja
  • Rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet. 

  • Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 minuter i maskin. Dubbla tiden om du knådar för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar. 

  • Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 4 bitar och kavla eller tryck ut till längder. Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme 

  • Sätt ugnen på 240 °C i lagom tid innan gräddningen. 

  • Lägg på citronzest ost  och dill (mitt val). Ringla över olivolja (gärna med örter)

  • Sätt in plåten i ugnen och sänk temperaturen till 200 °C. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 10-12 minuter. Låt svalna på galler.


    och glassen då???....
     
    Frysta jordgubbar, oatlys vaniljsås
    Mixa i matberedare och smaksätt med flytande glykos eller florsocker.
    In i frysen och ..... färdigt.