Frallor, frukostbröd och bruna påsar

 
 
 
Klockan är 8 på söndagsmorgonen och jag tar cykeln till bageriet. Utanför är det en mindre kö av människor och en efter en kommer folk ut med välfyllda bruna papperspåsar.
Ja... nu bor jag ju i Skåne och dessutom i stan och har ett flertal bagerier att välja på.
En lyx tycker jag, en lyx som när jag var liten uppnåddes av en pappa som ibland bakade frallor på lördag och söndags morgonen eller när jag fick följa med till bageriet under semesterdagarna i Danmark.
 
 
 
När vi flyttade till Skåne och jag började jobba fick jag första veckan höra:
- Idag finns det bullar till förmiddagsrasten.
Okej, tänkte jag, gott med kanelbulle, fin sockerkick på morgonen.
Lite förvånad upptäckte jag rätt snabbt att bulle... det var frallor.
 
Som liten var vi ofta i Danmark på sommaren. Där var det lyxiga vita fluffiga frallor/frukostbullar på morgonen. Hårda skal och så stora luftbubblor inuti att det knappt fanns något mer än skal när man öppnade som för att fylla med ost och "syltetöj".
Långt senare på tågluffning var det billigaste sättet att få i sig föda. En fralla och en café au lait, så klarade man sig ett tag.
En gång i Biarritz bodde vi på ett youth hostel bestående av en massa sjukhustält med tältsängar. På morgonen gick vi till frukosttältet och blev serverade en croissant med smör och sylt och sedan en soppskål (tyckte vi att det var) med en konstig buljong. Ja, buljongen visade sig naturligtvis vara kaffe med mjölk. Det var frukosten, lite knapert tyckte vi grötätande nordbor men gott var det.
 
 
 
Sommaren 2002 bilade vi till Bourg en Bresse för att hämta hem en av döttrarna som bodde där med sin mamma. Det var dags för sommarlov och min man hade alltid haft en dröm att köra ner och hämta henne inför det stundande lovet.
Sagt och gjort, vi checkade in på stadens camping. Visst problem att få upp tältet eftersom tältpinnarna vek sig i den stenhårda marken (vi var nog de enda som tältade). Men efter att raggat rätt på en hammare gick det lite lättare. 
Morgonen efter vaknade jag tidigt (som alltid) och gick för att köpa frukostbröd. Men var??
Campingen hade en liten reception men den hade inte öppnat än. 
Jag gick ut till stora vägen och såg mig omkring, gick på måfå åt ett håll och efter en stund så såg jag en man med en papp-påse i handen. Gick i motsatt riktning och såg på nästa person med likadan påse. Sen var det bara att följa påsarna i motsatt riktning tills bageriet dök upp. - Voila!
 
 
 
Det är något särskilt med färskt bröd på morgonen. En njutning när du biter i första tuggan av brödet om det så är på hotellfrukosten, hemma vid köksbordet eller i fjällstugan i skogen.
 
 
 
Så nu på helgen lyxar vi till det med frukostbullar (som de säger här). Vi har nog provat de flesta bagerier här och stan och fastnat för Finess bageri, lite längre att cykla men ack så goda bröd.
Precis när de kom igång efter ägarbyte fick de problem med ugnarna och hade ett långt uppehåll men nu håller vi tummarna att allt kommer att gå på räls och vet ni.... dom har Bagles!!
 

Bagels 16 stycken
 
25 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
1/2 dl ljussirap
12 1/2 dl vetemjöl
2 tsk salt
 
1 uppvispad äggvita + frön att toppa med
 
Smula jästen och blanda med vattnet i en bunke eller med en köksmaskin som har degkrok.
Tillsätt sirap, mjöl och salt.
Blanda i maskin 5 minuter eller för hand ca 10 minuter.
Jäsa övertäckt 30 minuter.
Ta upp degen på mjölad bänk och knåda den.
Dela degen i ca 16 bitar och rulla till bollar.
Platta till lite och gör ett hål i mitten, dra försiktigt så hålet blir lite större.
Lägg på två bakpappersklädda plåtar som du penslat med olja först (Papperet alltså...)
Jäs övertäckt 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Koka upp vatten i en stor kastrull.
Koka bagelserna i omgångar på svag värme ca 2 minuter per sida. Låt rinna av på en kökshandduk och lägg på bakpappersklädda plåtar.
Pensla med äggvita och strö över frön.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter tills de får fin färg. 
Ät och njut!

Pappas nattjästa bröd  10 stycken
 
1/4 paket jäst
2 1/2 dl vatten
1 msk olja
1 tsk salt
3/4 tsk socker
1/2 dl vetekli
ca 6 dl vetemjöl
vatten och ev. frön
 
Lös upp jästen i vattnet
Tillsätt olja salt och socker
Blanda i kli och det mesta av mjölet
Arbeta degen smidig och häll i omgångar i resterande mjöl
Rulla tio bullar
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt
Täck plåten med en handduk och ställ i kyl eller matkällare över natten
 
Ta ut frallorna morgonen efter och sätt sedan ugnen på 250 grader
Pensla med vatten och strö på ev. frön
När ugnen kommit upp i rätt grader grädda mitt i ugnen 10-12 minuter

Danska morgonbröd 8 stora bullar
 
50 gram jäst
2 dl kallt vatten
1 dl olja
1/2 tsk salt
1 msk socker
6-7 dl mjöl
 
1 ägg plus ev. frön till pensling
 
Lös upp jäst i vatten
Blanda i olja, salt och socker,
Blanda i mjölet och knåda till fast deg.
Dela i 8 bitar och lägg på plåt
Låt brödet jäsa 1 - 1 1/2 timme på plåt i god ugnsvärme
Pensla med ägg och strö över ev. frön
Grädda i ca 8 minuter i 250 grader