Påskharens ägg, traditioner och en och annan konstrunda

 
 
Påskhelgen närmar sig och för första gången har vi inte huset fullt med folk. Sanning och säga så har vi inte ens en endaste unge hemma. Påskäggen får ligga på hyllan och påskharen får ta semester (från oss iallafall)
Vet ni föresten varför påskharen lägger ägg?
 
Jo, så här var det:
När guden Orion var en pojke var han gräsligt mallig. Han skröt om allt han gjorde och skulle göra. En dag skröt han om att han skulle jaga och döda alla jordens djur. Han gav sig ut på jakt med sina två hundar och hur det var stötte han på ett fågelbo med ägg. Genast förstörde han boet och trampade sönder äggen sen såg han sig om efter fågeln för att döda den med.
- Hjälp, hjälp, skrek den lilla fågeln.
Då kom vårens gudinna Ostara och förvandlade fågeln till en hare.
- Spring nu ifrån Orion, spring så fort du bara kan, ropade Ostara.
Fågeln som nu var en hare sprang snabbt iväg och istället började Orion jaga en oxe. Haren såg detta och sprang fram och började reta hundarna. Det ville sig inte bättre än att Orion snubblade över sina egna hundar och oxen kom undan.
Ostara frågade då haren om det var något hon saknade. Haren svarade att hon saknade att lägga ägg. 
- Då ska du få göra det men bara en gång om året, på påskdagen och då ska det inte vara några vanliga ägg utan fyllda med godsaker och de äggen ska du ge till alla snälla barn i världen.
 
Nu har jag äntligen haft möjlighet att göra något jag  önskat länge. För ett par år sedan träffade vi min mans kusin med familj på Kullaberg för att grilla, spela kubb och umgås. Då passade jag på att fylla ett stoooort ägg med godis till alla barnen som var med (tja... sanningen var väl att de vuxna var lika glada i innehållet de med)
 
 
 
Vi brukar göra någon sorts utflykt på påskafton. Det kan vara frukost på Kopparhatten som ligger i Söderåsens nationalpark, första utomhusmiddagen, picnic under konstrundan eller grillning någonstans tillsammans med släkt eller vänner.
 
 
Fast det har ju hänt att påskharen fått pulsa i snö.
När minstingen skulle sluta använda napp ville hon ge dom till påskharen i utbyte mot en cykel.
När vi påskafton vaknade hade det snöat på natten, men.... hon fick sin cykel och vardagsrummet röjdes på möbler så hon kunde cykla på sin nya cykel.
 
 
Påskkärringar har ju dykt upp på Skärtorsdagen (i vissa delar av landet på Påskafton) Själv var det sällan jag kunde gå eftersom vi tillbringade påskhelgen i fjällen med skidåkning och medhavd matsäck men mina barn tog igen detta med råge. Allt från söta små kärringar till Harry Potter inspirerade utklädnader som sedan kom hem med kaffepannor fyllda till bredden med godis.
 
Och maten då? Jo, jag gillar verkligen påskbordet. Lättsamt med äggröror, snittar, lax och sill. Med åren har det bivit lite specialvarianter på buffébordet och alltid lika roligt att göra. (se recept nedan)
 
Sen var det ju det där med konstrundan....
 År 1968 började tolv konstnärer, som bodde längs Hanöbukten på Österlen i Skåne hålla öppet hus under pingsthelgen. Samarbetet kallade de ”Hanöland” arrangemanget blev lyckosamt. Året därpå flyttades det till påskhelgen och fler konstnärer anslöt sig. 
Sedan vi flyttade till Skåne har vi försökt åka och besöka någon konstnär åtminstone en gång varje påsk. Minnesvärda har besöken hos Eva Magnusson i Höganäs och som senast förra året när vi var på Skånska spritfabriken där Helene Stalin Åkesson ställde ut.
 
 
Ha nu en härlig påskledighet med hopp om många soltimmar efter denna gråa mörka vinter.

Ostäggröra
 
6 ägg
1 msk smör
1 dl grädde
4 dl god riven ost
peppar och salt
 
Smält smöret i en kastrull. 
Vispa ihop ägg och grädde.
Slå ner smeten i kastrullen och rör hela tiden tills röran
stannat och är krämig.
Häll i osten, rör om och salta och peppra efter smak

Sparristårta med ramslök
 
1 färdigt pajskal som du förgräddar enligt förpackning (om du inte orkar göra ett själv vill säga)
300 g ansad grön sparris
3 ägg
3 dl creme fraiche
4 dl riven västerbottenost
1 knippe ramslök
riven muskot
salt och peppar
 
Skär sparrisen i strimlor. Stek dem lätt i smör utan att de får färg
Mixa creme fraiche, ägg och ramslök
Rör i sparrisen och osten smaka sedan av med salt, muskot och peppar.
Lägg fyllningen i ett förgräddat pajskal och grädda i 110 grader i 30-40 minuter
 
Jättegott till rökt lax


Örtgazpacho med citronfärskost 8 st snapsglas
 
2 gröna paprikor i bitar
1 skalad och hackad gurka
1 pressad vitlöksklyfta
4 dl blandade örter ex. basilika, gräslök, persilja
2 msk vitvinsvinäger
4 msk olivolja
1/2 tsk strösocker
1/2 tsk salt
1/4 tsk svartpeppar
 
Mixa alla ingredienser och smaka av
 
200 gram färskost
rivet skal och saft från 1/2 citron
2 tsk honung
1 krm salt
 
Blanda ihop och smaka av med saltet
 
Lägg färskosten i snapsglas
Fördela den gröna blandningen ovanpå
Eventuellt dekorera med basilikablad