Snöyra och tryffel

                             

Snön yr utanför fönstret, sonens lärare ringde nyss och sa att eleverna skickas hem medans bussarna ännu går på vägen och inte står i diket.
Innan jag flyttade till Skåne fnös jag åt skåningar och snöröjning men.... det gör jag inte längre.
Plogbilarna här nere går fyra gånger oftare än där jag bodde i Västergötland det är bara det att dom inte har en chans mot den drivande snön.

Första vintern vi bodde här vaknade jag upp en morgon av att snön vräkte ner ute. Mysigt, tänkte jag. Åt frukost, klädde mig varmt för en dag på jobbet ute i snön med barnen. Trodde jag ja!
Första hindret var ytterdörren. Jag tryckte ner handtaget, inget hände, kollade låset, tryckte ner handtaget igen och fick upp dörren 1 cm. Tog i allt jag kunde och lyckades så få upp dörren några decimetrar och kunde så tränga mig ut genom ytterdörren.
Fram med snöskoveln! Nej visst ja, den blev kvar i Västergötland vid flytten! Pulsade genom snön till trädgårds skjulet och fick fram spaden. Skottade mig fram till bilen, startade, borstade av den, satte mig i den och la in backen, kom ingenstans.
Fram med spaden igen och började återigen skotta. Höjer blicken mot grannens garage, där är en snödriva upp till halva hennes garagevägg!
Då ringer telefonen, chefen råder oss att stanna hemma.
Men den kändes lite frustrerande uppvuxen i fjällvärlden, van vid mycket snö men ändå inte kunna ta sig till jobbet 4 km längre bort.

                                            

Nu har jag vant mig, du utmanar inte ödet att ge dig ut på vägarna i detta väder så.... det får bli julpysslande istället.

När jag var liten brukade vi laga godis några dagar innan jul. Det absolut roligaste tyckte jag var att sitta vid bordet med pappa och syskon och skapa figurer i marsipan.
Varje år gjorde vi en alldeles egen marsipanflaska till pappa spetsad med punsch.
När godiset var klart brukade pappa smälta blockchokladen som var över, ta fram diverse frukter och marsipanbitar och sedan fick vi sitta och doppa dem i den varma chokladsmeten.

                                                           

Förra helgen lagade vi godis här hemma, gamla favoriter och nya som kom till.
När jag bodde i Västergötland brukade vi träffas ett gäng för att laga godis. Alla tog med sig ingredienser till två medhavda recept. Go gemenskap, mycket skratt och alldeles för lite kastruller.
Vi slogs nästan om vem som skulle vara värd/värdinna, kanske inte för att det var roligt utan mest för att när allt var klart dukades gottebordet upp, alla tog fram burkar och tog lite av varje, det som blev över, det var en hel del, det fick värden/värdinnan.
 


I morse tittade jag på julkalendern med 5 åringen, där finns en gris som ska tränas att leta tryffel.
- Mamma, jag skulle nog kunna bli en sådan där tryffel letare, säger hon då.
- Jasså!? Hur så? undrar jag
-Men mamma, det ÄR ju så gott, jag kan bara inte förstå varför vi bara gör det till jul.



Lycka till med tryffel letningen i jul goda vänner!


Vit limetryffel
ca 25 stycken

Tryffelsmet
200 gram vit choklad
1 dl vispgrädde
2 msk osaltat smör

Smaksättning
1 vaniljstång
pressad saft från ½ lime

Garnering
½ dl socker
någon droppe grön karamellfärg
rivet skal från 1 lime

Bryt chokladen i mindre bitar i en bunke
Skrapa ur vaniljstången, lägg stången och innehållet i en kastrull tillsammans med grädde och smör.
Koka upp, ställ åt sidan i 5 minuter
Ta upp vaniljstången och ge grädden ytterligare ett uppkok
Häll den heta blandningen över chokladbitarna.
Rör om tills chokladen smält och krämen är slät.
Vänd ner limesaften i smeten
Ställ ikylskåp en stund för att stelna.

Färga sockret med karamellfärgen, tillsätt limeskalet och häll allt i en plastpåse.
Forma runda kulor.
Lägg i kulorna en åt gången i påsen och skaka runt
Förvaras svalt


Jordnötskonfekt

200 g mörk choklad
200 g jordnötssmör
200 g florsocker
3 msk kakao
3 msk nescafé
2 msk vispgrädde
50 g hela hasselnötskärnor
bakplåtspapper

Klä en form med bakplåtspapper
Bryt chokladen i bitar och smält dem i vattenbad
Rör ner jordnötssmöret i den smälta chokladen
Tillsätt övriga ingredienser utom hasselnötterna
Rör blandningen slät och smidig
Häll upp smeten och bred ut den på bakplåtspapperet
Tryck ner hasselnötskärnorna i smeten
Kyl tills allt stelnat
Skär bitar och förvara svalt
Chokladsalami

1 pkt mariekex
1 ½ dl mjölk
2 tsk romessens
300 g florsocker
100 g margarin
½ dl kakao
1 äggula
50 g valnötter
1 dl russin
rivet skal av ½ citron
1 tsk vaniljsocker
plastfolie

Bryt sönder kexen i en skål
Blanda i mjölk och romessens

Mät upp 1 ½ dl florsocker i en skål och blanda i vaniljsockret
Bred ut det på en stor blit plastfolie

Häll i resten av florsockret i skålen med kex och mjölk
Tillsätt margarin i bitar
Tillsätt kakao och äggulan
Rör om till en jämn smet

Hacka valnötterna grovt
Riv citronskal
Blanda det i smeten tillsammans med russin

Forma smeten till en lång korv på plastfolien
Rulla runt korven i florsockret  eller klappa in florsockret på de ställen som behövs
Klä in korven i plastfolien med ett tjockt lager florsocker runt om korven
Vrid ändarna på plastfolien och lägg in den i kylen några timmar
Ta fram den och skär tjocka skivor.
Ät och njut