Dessa fantastiska gårdar

För några år sedan var mina föräldrar på besök hos mig i Skåne.
Pappa var väldigt förtjust i landskapets växlingar från våra branta raviner i Söderåsens nationalpark och växlande natur till slätterna och havet.
 
 
Han tyckte om att åka och titta runt i landskapet men hann tyvärr aldrig besöka fågelriket och örnarna i Kristianstad. Däremot satt han och jag efter en frukost och pratade om allt möjligt.
Plötsligt frågade han mig om jag planerat något under dagen.
Han ville nämligen åka till Gustavsborg utanför Perstorp. Där hade han gjort sin praktik efter skogsbrukskolan i Älvsbyn.
 
Vi satt oss i bilen och åkte dit. Det vart ett kärt återseende och jag fick höra många historier från den perioden i hans liv. Där hade han gjort sin praktik, stannade sedan kvar för att arbeta (ja... det var tydligen en tjej inblandad också) sen cyklade han hem till Örnsköldsvik från Perstorp (via Göteborg bara för att han aldrig varit där) Det ni!
 
 
 
Hur som haver så blev det lunchdags och vi började fundera på mat.
- Finns det inget trevligt fik där vi kan få en macka? var hans fundering.
Tja, vi letade upp ett fik och där fick vi iden om att åka runt till gårdsbutiker för att köpa kvällens middag. 
Jag hade skaffat appen "Svenska mathantverk" och med hjälp av den satte vi fart.
Vi hade en rolig och intressant eftermiddag och mat till både förrätt, middag och efterrätt inhandlades.
 
 
 
I dagens oroliga pandemitid har många gårdar börjat med självbetjäning. Detta var ett fenomen jag först stötte på i Siljansnäs för många år sedan där man plockade tomater i en påse, vägde och la pengarna i en förseglad box. 
Många år senare stannade min syster och jag till på getfarmen Lillängen utanför Sunne. Samma system där och vilken fantastisk ost de levererar! Är ni på väg genom Fryksdalen (på västra sidan) ta en avstickare det är ingen förlust.
lillangensgetost
 
 
 
Vår närmsta getfarm Glada Geten när vi var ute på biltur i påskas gick de ut med...
"Eftersom intresset varit så stort för våra öppettider i påsk har vi beslutat att hålla stängt" Stor eloge till dom. Men.... de hade självservice! 
glada.gardsmejeri
 
En annan farm här i Skåne som egentligen är värd att besöka på grund av att den ligger så otroligt vackert är Vilhelmsdals gårdsmejeri på Österlen.
vilhelmsdal
 
Många pärlor hittar man när man åker på småvägarna.
Av en slump såg jag en bild på en skånsk korv som hette Masjävlar.
Alltså.... då bara måste jag ju leta rätt på det charkuteriet.
Utanför Simrishamn låg en gård med charkuteri. Vi väntade ute tills butiken var tom, gick sedan in och sa:
- Ni har en korv som heter Masjävlar, jag bara måste ju prova den!
- Men, vart kommer du ifrån då?
- Född i Idre, uppväxt på Sollerön.
- Jamen... jag är från Falun ja.
Charkuteriet heter Grafmans goda, passerar ni.... stanna och köp deras jättegoda varor.
grafmansgoda
 
 
Under sommaren har dock fler och fler gårdsbutiker öppnat upp igen men med restriktioner om antal besökare i butiken samtidigt. Tryggt, då kommer man gärna tillbaka som till Gunnarshögs Gård. 
Fantastisk butik, otroligt god olja och här hittade jag även skånskt durumvete.
 
 
Till sist....
Sparris! Här i Skåne är det verkligen vår när "hoddorna" dyker upp med självbetjäning av sparris. Vi åker gärna en extra sväng bara för att få köpa färska härliga buntar.
En del hamnar i frysen och då kan man alltid en kall höstdag ta fram en påse och göra en härlig sparrispaj.
 
 
Ugn 200 grader
  • 4 dl mjöl
  • 1 krm salt
  • 125 g smör, kylt
  • 1 ägg
  • 1 1/2 msk vatten
Mixa pajdegen i matberedaren
Tryck ut degen i en stringform, nagga.
Låt pajdegen vila i kylskåp minst 30 minuter
Grädda sedan i 10 minuter.
 
  • 1 knippe sparris
  • 3 ägg
  • 2 dl smakrik ost, till exempel västerbottenost (jag har även ibland tagit dessertostbitar som jag hackat sönder)
  • 3 dl grädde
  • salt och peppar
Koka sparrisen i 2 minuter, häll av vattnet, spola med kallvatten och låt rinna av.
Vispa ihop ägg, riven ost och grädde i en skål, salta och peppra.
Häll smeten i pajskalet och lägg sedan i sparrisen
grädda mitt i ugnen i ungefär 30 minuter.
 
Ha en härlig höst!