Häxor monster och julmust



Halloween har gjort sitt intåg över hela världen, det tror jag inte ni har lyckats undvika.

I ärlighetens namn har jag varit lite "anti-" denna företeelse men, har man barn som växer upp med detta fenomen så får man ju böja sig.

Men hur har det varit här i landet då?
Vi har ju våra påsk kärringar som tågar omkring med sina kaffekannor, och i Västergötland råkade jag ut för något som jag vare sig före eller efter har varit med om.

Jag gick på en skola beläget i ett slott. Natten innan lucia satt vi i allrummet efter middagen och en av tjejerna bad mig gå upp i slottstornet och hämta en bok hon glömt där.
Snäll som jag var går jag uppför den stora ektrappan och vidare upp mot tornet. Det var mörkt med lite lyktor tända här och var, rätt mysigt faktiskt men ju högre upp i tornet fick jag bara en känsla av att något inte var som det skulle.
Skakade av min mörker rädsla och vandrar vidare till tornrummet, tar boken, vänder mig om för att gå ner igen och möts då av två skäckinjagande varelser som är på väg upp i tornet.
Att jag inte ramlade ihop i en hög förstår jag inte än i dag, men skrek, ja DET gjorde jag.

Maskerna åkte av och två skolkompisar döljer sig där bakom. Vad jag inte visste var att man i denna del av Västergötland fortfarande "lussade" genom att klä ut sig och gå runt mellan gårdarna för att skrämmas natten till lucia.



När mina stora barn växte upp brukade vi ha Halloween fest på gården utanför vårat hus. Brasa i trädgården, spindelnät i träden, korvgrillning och godis.

Att jag dessutom vitsminkad, svartklädd och gömd i någon vrå av vår stora trädgård lyckades skrämma slag på barnens kompisar, det bjuder jag på.

Det som varit roligast är att göra vanlig mat lite ovanlig. Röd spagetti, dödskallar utskurna i skivad falukorv och fladdermustårta med "blod" i och min personliga favorit, pumpapaj.



Amerikansk pumpapaj

Pajdeg
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
125 gram margarin
5 - 7 msk kallt vatten

Fyllning
3 dl kokt pumpa
2 ½ dl socker
½ tsk salt
1 ½ tsk kanel
1 tsk ingefära
½ tsk muskotnöt
½ tsk malda nejlikor
4 ägg
5 dl mjölk

Blanda ihop pajdegen, kavla ut den och klä en pajform.

Mixa den kokta pumpan och kryddorna till en jämn smet.
Tillsätt ägg och mjölk, häll i pajformen

Grädda i 200 grader i cirka 50 minuter



En annan tradition så här runt Allhelgona är att julmusten börjar säljas i affärerna.

Visste ni att bara en person känner till alla ingredienser i musten? Jag gissar att den personen säkerligen också är hemlig!

Musten kom till Sverige tack vare Harry Roberts som studerat kemi i Tyskland i början av förra seklet. Han startade Roberts AB i Örebro 1910. Under förbudstiden lanserades musten som alternativ till öl, den gick då under namnet Munchen-öl.

Så runt Allhelgona helgen brukar vi ha premiär för julmustkyckling. Det låter helt vansinningt men har blivit barnens favorit och är väldigt gott.
Bjud på den och låt gästerna försöka gissa ingredienserna, ingen har lyckats hos oss hittills iallafall.
Julmustkyckling

4 kyckling fileer (ca 500 gram)
smör
2 dl creme fraiche
2 dl julmust
1 hönsbuljongtärning
1 tsk malen ingefära
1 tsk rosmarin
1 msk kinesisk soja

Bryn kycklingen i smör på båda sidor

Blanda övriga ingredienser i en gryta.
Koka upp

Lägg i de brynta kycklingfileerna och låt koka i julmustsåsen ca 10 minuter

Servera med ex. klyftpotatis
Hoppas ni alla haft en riktigt go helg!