pasta, Pasta, PASTA

Som liten i Idrebyn vet jag att vi hade två sorters pasta, fast att det benämndes med det ordet det tror jag inte att jag visste.
Det var spagetti eller makaroner.
- Tänk vilket slitgöra de stackars makaroniborrarna har där nere i Italien, sa min far.
Om jag trodde på honom? Självklart!
Det var inte så vanligt att vi blev serverade någon av dessa pastasorter men hos farmor på somrarna fick man stuvade makaroner. Idag fortfarande en av mina absoluta favoriträtter och mina barn kalla rätten Mammamakaroner.

Stuvade makaroner 4 portioner (enligt farmor)
3 dl makaroner (inte snabb)
8 dl mjölk
1 tsk salt
25 gram smör
vitpeppar och muskot
 
Koka upp mjölk, salt, fett
Tillsätt makaronerna och låt de koka 25 min på svag värme utan lock
Rör då och då så det inte bränns vid i botten
 
MEN... har du inte tid.... koka makaroner/pasta som vanligt.
Häll av kokvattnet, strö över lite vetemjöl och red med mjölk.
Krydda upp med salt, vitpeppar och muskot.
(=Mammamakaroner) ;)
 
Pastan gjorde sitt intåg i Sverige på 1600-talet från det franska hovet. Det äldsta svenska pastareceptet är från Cajsa Wargs kokbok "Hjelpreda i hushållningen för ung fruentimber" från 1755. De skulle då kokas i smaksatt vatten, köttsoppa, för att sedan stuvas med riven ost och muskot.
En massa roliga fakta hittar du på Sanningen om pastans historia ( en artikel från Arla)
 
Åter till min pastahistoria. En gång var vi hos mormor, lunch skulle serveras och hon ropade på oss barn att sätta oss till bords.
Lök var en av de värsta sakerna jag visste och in kommer mormor med en stor rykande glasskål fylld till bredden med "kokt lök". Jag minns att jag blev gråtfärdig. Hungrig som en varg efter alla vilda lekar uppe vid hopptornet i Bredbyn och runt Trafikcaféet som mormor och morfar drev.
Hur skulle jag komma ur detta?
- Nu barn blir ni väl riktigt glada!, säger hon och ställer ner skålen och hämtar en lika stor skål med köttbullar.
Men.... det luktar inte lök! och när jag tittar närmare så ser det nog inte ut som lök heller, men vad är det?
Det var första gången jag såg och fick smaka Tagliatelle.
 
Köttfärsås och spagetti (eller Bolognese, som man idag säger) a la skolmaten har nog lagt grunden till att jag aldrig tyckt om det. Så förblev det tills jag träffade min man. Jisses vilken god köttfärssås han gör! Nej, innan dess föredrog jag faktiskt kokerskan Evas grönsaksröra som vi fick på förskolan i Mariestad där jag jobbade. Den var så god.

Eva Ryds grönsaksröra 4 personer  enkel och god vardagsmat som även passar i lasagne
 
2 morötter
1 palsternacka
1/2 kålrot
 
rives grovt och steks mjuka
 
Blanda i
1 hackad gul lök
lite tomatpure och vatten
1 burk krossade tomater
 
Låt koka i ca 30 minuter
 
Rör i 
1/2 burk creme fraiche
Smaka av med salt och peppar (jag brukar även ha i timjan)
 
Jag har haft möjligheten att resa en hel del i Europa men till Italien kom jag först när jag fyllt 50. Min bäste vän och jag hade det som mål (matnördar som vi är båda två) och vi hamnade i Umbrien. 
Fantastiskt landskap och vilka pärlor vi hittade och vilken pasta vi åt.
Med undantag av brakmiddagen på en liten bys trattoria var nog besöket i Assisi den andra mathöjdpunkten.
Mitt bland alla turister (och nunnor) gick vi högre upp i staden. Vi följde gågatan och plötsligt ser vi på en sidogata en trappavsats med ett bord och två stolar. Minimalistisk uteservering. Vi gick dit. Får platsen utomhus och blir serverad en portion pasta med svartpeppar och en portion pasta med tryffel. Inget mer men så himmelskt. Till detta en fantastiskt rosévin (gillar inte ens rosé) så gott så att vi faktiskt fick köpa med oss ett par flaskor av hans eget vin.
Att vi sedan blev fotade av ett hundratal turister som promenade förbi, det bjöd vi på.
 
 
 
 
Nu hade jag turen att på min 50års fest faktiskt få i present en resa till... Italien. Denna gång blev det Toscana där min syster skulle fira sin 60års dag. Denna gång hade vi under större delen av vistelsen även självhushåll och att stå där i kvällsvärmen med cikadorna som håller konsert och koka pasta samt skära grönsaker, riva lite parmesan och mozarella för att sedan sätta sig ute i solnedgången och inmundiga denna enkla men så fantastiskt goda middag, det är det få stunder som slår.
Så tusen tack igen för den upplevelsen.
 
 
 
Under en öl och vinmässa i Malmö blev vi stående med en otroligt trevlig tjej som pratade om viner från Puglia. Det visade sig att hon drev en ekologisk delikatessbutik i Lund. Restultatet blev att vi så fort möjligheten fanns slank in på Reko Deli (Kolla deras hemsida!) Min yngsta dotter älskar gnocchi och när jag via Bianca fick möjligheten att gå en pastakurs hoppade jag på mycket på grund av att här skulle lagas gnocchi.
Spaghetti ABC och Flavia Giordano anordnar kurser och resor. En fantastisk kväll med dessa två sprudlande människor Flavia och Bianca. Först pastakurs sedan äter du upp vad du tillverkat kryddat med fakta, historia och en hel del knep.
 
 
 
Denna veckan tog jag chansen igen efter att ha sett Flavias fantastiska färgade pasta som hon gjort och lagt ut bilder på Instagram. Jag bara måste ju lära mig detta och resultatet....