Återvinning, omvandling och vad har du egentligen i ditt kylskåp?

Viruset har gjort sig gällande. Vi handlar när det är mindre folk i butiken, vi håller avstånd i köerna och i vår familj.... Vad har du hemma? Vad finns i ditt kylskåp?
 
1992 började en TV-serie sändas som hette Här är ditt kylskåp. 
Jan Boris Möller var kocken som trollade fram middagar ur kändisars kylskåp.
Det enda klippet som går att hitta för närvarande är avsnittet med Kikki Danielsson. I övrigt dök han bland annat in i Gundes, Monika Zetterlund och Tommy Körbergs kylskåp.
Efter två säsonger tog Erik Frödeberg över matlagningen 2011 - 2014.
Själv tyckte jag det var ett grymt kul program men frågan var ju alltid hur mycket som var riggat??
 
Hur som haver tycker jag det är roligt att dyka in i kyl och frys och se vad man kan åstadkomma med vad man har. Återanvändning blir till nyproduktion.
Gårdagens makaroner kan bli makaronpudding (en favorit från skolåren) eller varför inte mixa ihop dom till kroketter.
Spagettin blir Frittata och köttfärssåsen kan bli allt från varm macka till härlig köttfärspaj.
Äggvitorna (som kan frysas ner!) blir till äggviteomeletter eller till goda snabbmaränger.
Frukostgröten kan man alltid slänga i bröddegen och den gamla filmjölken blir till fantastiskt gott "dagisbröd"
 
Dagisbröd ja....När äldsta dottern var ute på restaurang en kväll och brödet sattes på bordet som aptitretare sa hennes sällskap:
- Du måste testa det här brödet, det är så gott!
Varpå hon tar en bit, skrattar och säger:
- Det är ju "dagisbröd"!
Det var nämligen en vanligt förekommande bröd på förskolorna när hon växte upp (innan sockerförbudet kom). Ett bra sätt att ta rätt på filmjölk som höll på att bli för gammal och dessutom bakades ihop utan jäsning.
 
För ett tag sedan var vi på en föreläsning med Tina Nordström. Skrattmusklerna fick tränas den kvällen kan jag lova. 
- Jag bara älskar ful-hyllorna i affären!
Tina... det gör jag med.
 
 
Är så glad att fler och fler affärer har en egen hylla för mat som strax går ut i datum. Här kan man fynda. Dessutom har vi ju både Matsmart och Appen Karma där vi alla kan hjälpas åt att minska på matsvinnet. 
 
Vi utnyttjar appen Karma när vi som häromveckan fick lov att besöka lasarettet med min man. Lunch skulle ätas och jag vägrade att ta med mig en inplastad sallad från sjukhuset.
Loggade in på Karma och såg att det fanns luncher att hämta på Espressohouse till halva priset så det fick det bli.
Åkte ner till Lomma, fixade lunchen (som beställs i förväg) och gick ner till stranden.
Strandpromenaden var tom och jag och vår labbe tog en promenad i sanden för att sedan sätta oss ner och dela på den medhavda lunchen. Solen gassade, vågorna gick höga men i lä var det ljuvligt.
 
 
 
Några dagar senare dök min bästa vän upp, vi tog en gårdsbutikrunda som resulterade i lammkotletter och rotfrukter samt grönsaker till en ratatouille.
 
foto taget på Bjärhus gårdsbutik
 
Idag fick ratatouillen bli till soppa tillsammans med rester från inkråmet till samosas jag gjort för ett tag sedan. 
Så gott att efter en arbetsdag kunna plocka upp rester från frysen som blir till en exemplarisk middag en vanlig (trots coronan) tisdag för.... jag behövde ju inte handla.
 
 

Evas Dagisbröd
 
1 liter filmjölk
3 dl sirap
1 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 tsk bikarbonat
1 kg rågsikt
 
Blanda allt med elvispen och bred sedan ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper.
Grädda i 100 grader i 30 min och sedan ytterligare 15 min i 175 grader.
 

 
 
Farmors Makaronikroketter
 
Mixa överbliven pasta ca 3 dl
Tillsätt 1 dl grädde
2 ägg
5 msk riven ost
smaka av med salt och vitpeppar
 
Panera i 1 ägg eller äggvita
 
Rulla i skorpmjöl
 
Fritera tills de är gyllenbruna

 
 
 
Zenias maränger med choklad 10-12 stycken
 
3 äggvitor
2.5 dl socker
50 gram mörk choklad
 
Vispa  äggvitor och socker i en ren skål. Börja långsamt och öka hastigheten successivt. Vispa på högsta nivå i 5 min.
 
Smält chokladen i vattenbad och ringla över marängen. VÄnd bara 1 gång med en slickepott.
Blanda inte i chokladen utan vänd bara snabbt för ett fint marmorerat mönster.
 
Klicka ut 10-12 stora maränger med 2 skedar.
Grädda mitt i ugnen i 45-50 min. Ta ut och låt svalna på plåten en stund.
 
Du kan med fördel fylla dessa maränger med glass (använd en sprits) det blir otroligt gott.
DET tackar jag matglada kollegor för :)

Var nu rädda om er och alla de riskpersoner som finns i er närhet.
Njut av solen och våren och jag hoppas att ni alla håller er friska från Coronaviruset.