Mellan hägg och syren (och lite spindelnät däremellan)

I Skåne är tiden mellan hägg och syren minimal. Häggen hinner knappt blomma ut förrän syrenen står i full blom.
Stackars den skomakare som skulle ha semester i denna landsända.
För... talesättet säger faktiskt så.
Enligt skråbestämmelserna skulle skomakargesäller friställas för att ge sig ut på vandring en period om året. Denna period inträffade i slutet på maj början på juni.
Vissa skomakerier stängde under gesällens frånvaro och enligt sägnen fanns det en skomakare som då satte upp skylten:
Stängt mellan hägg och syren.
I min trädgård blommar nu Johannas syren. Visst heter vår dotter Johanna och visst är det hon som har fått den. Men, hon har fått den av sin morfar som i sin tur tagit med sig syrenen. Denna vita syren kommer från hans farmor, alltså min farfars mor, Johanna.
Johanna och Johanna samt Johannas syren


Jag är uppväxt med historer om farmor Johanna som var snällast här i världen.
Snäll ärlig och framför allt rättvis, har alltid pappa sagt.
- När man var i samhället och lekte när man var liten så gick det ju ibland lite vilt till. Skrubbsår här och där, men då gick man alltid upp till farmor som plåstrade om en, berättade pappa.
Hon använde groblad (något som jag själv använder OCH lärt mina barn) eller så gick hon till vedboden och hämtade spindelnät om såret var för stort.
På senare tid har det nu bevisats att spindelnät innehåller antiseptiskt medel och för mig är det ytterligare ett bevis på att man måste ta till vara på den tradition och erfarenhet som husmödrar genom årtionden redan haft i sin vetskap.
Johanna var alltid väldigt mån om andra. Pappa har berättat att när hon fick reda på att grannfrun var mycket sjuk och att doktorn skulle komma så kallade hon in pojken i familjen till sig.
Själv höll hon på att baka "kladda" (mandelkubb). Pojken hade aldrig ätit sådana förut och fick naturligtvis smaka. Han tyckte Johannas "kladda" var sagolikt goda.
När så doktorn gått sprang pojken in till sin mamma och ropade:
- Mamma, mamma du måste baka "kladda" innan du dö!
Pojkens mamma..... jo hon överlevde och blev mycket gammal, men om hon bakade "kladda"? det förtäljde inte historien, fast... om hon inte gjorde det så gissar jag att Johanna stack till honom en påse då och då.
Detta receptet kan komma från Johanna eftersom jag själv fått det av min farmor. Det är dessutom så typiskt att hon skrev....mjöl till lagom deg.... MEN degen ska inte vara kladdig (trots namnet) utan formbar.
Pröva er fram för.... "Kladda" med kall mjölk är såååå gott!!

Mandelkubb "Kladda"
( 1 kkp = 1 ½dl)
2 kkp mjölk
2 ägg
3 kkp socker
1 kkp smält margarin
1 msk vaniljsocker
1 msk hjorthonsalt
mjöl till lagom deg.
Gräddas i 200 grader ca 10 - 15 min.

Tyvärr har jag ingen bondsyren i min trädgård ÄN...
Har nyss fått plantor av goda vänner och planderat en liten häck. TACK!!

li


Tillsvidare får jag smyga in hos grannen och knipsa av lite blommor ;)

Syrensaft

20 klasar lila bondsyren
1 kg socker
1 l vatten
30 gram citronsyra
2 limefrukter eller en citron
Skölj blomklasarna och repa av blommorna.
Koka upp vatten med socker och rör tills sockret löst sig.
Rör ner citronsyran
Tvätta och skär limen/citronen i skivor och lägg det tillsammans med blommorna i en stor burk eller skål med lock.
Häll över sockervattnet och låt det sedan svalna under lock.
Ställ kallt i 3 dygn och sila sedan
Tappa upp på flaskor för att sedan servera 1 del saft och 4 delar vatten



Syrenmarmelad

150 gram syrenblommor
1 liter vatten
1 kg socker
1 påse melatin
saften från 1 citron (ska nog ta med även skalet nästa gång...)
Blanda vatten och Melatin.
Häll i socker och citronsaft.
Repa syren blommor och skölj dem lätt
Koka allt på låg värme tills blandningen tjocknat lite
Sila av blommorna och häll på rena burkar