Where ever you lay your hat....



För en tid sedan sa min äldsta dotter:
- Mor, jag gjorde nog pappa lite förvirrad när jag skulle förklara mina lovplaner. Jag sa, först åker jag hem till mamma sedan hem till Mariestad på lördag för att sedan åka hem helgen efter.

Var är hem?

Eftersom jag bott och flackat omkring under mina snart 50 år så gillar jag den frasen, Where ever you lay your hat, that's your home.
Precis som min dotter har jag många "hem" . Hem till Idre, hem till Sollerön, hem till syrran, hem till Morsan och Christer och hem till Skåne.
För det är ju inte bara där du är uppvuxen som alltid känns som hemma, det är ju också där du trivs och har ett speciellt band till, inte nödvändigtvis en släkting men så gott som alltid en person som betyder mycket för dig.

Nu stundar oktoberlovet och då stundar två sådana speciella ställen, något som blivit tradition för oss. Hem till syrran och hem till morsan.



När du är "hemma" kan du komma och gå som du vill, gå och lägga dig när du vill (utan att be om ursäkt), gå naken genom huset om du vill, om du är hungrig kan du öppna skafferiluckorna utan att be om lov om du vill, du kan prata om du vill och tiga om du vill, gå upp ur sängen och koka det efterlängtade kaffet på morgonen om du vill och utan att vänta på att "värdparet" ska vakna. ;)

Så till sist, två recept tillägnade två av mina "hem":


 
Till Momo
Saffrans och jordärtskocksoppa

1 nypa saffran
250 gram jordärtskocka
2 msk pressad citronsaft
1 msk olivolja
1 finhackad gul lök
1 liter grönsaksbuljong
3 tsk malen spiskummin
500 gram Asterix potatis
2 tsk pressad citronsaft

Lägg saffran i en skål med 2 msk kokande vatten och låt stå.

Skala jordärtskockorna och skiva dem tunt
lägg skivorna i en skål med vatten och citronsaft så att de inte blir missfärgade

Hetta upp oljan i en stor tjockbottnad gryta
lägg i lök och bryn i ca 3 minuter.
Tillsätt spiskummin till löken och bryn ytterligare ½ minut

Koka upp buljongen i en annan gryta

Blanda  sedan i de avrunna jordärtskockorna, potatisen, saffransblandningen, buljongen och den extra citronsaften.
Koka upp coh sjud sedan i ca 20 minuter
Mixa med stavmixer eller i matberedare, salta, peppra




Kajsas chili chocolate cake

2 ägg
3 dl socker
 1 ½ dl vetemjöl
5 msk kakao
150 gram smält smör
1 tsk vaniljsocker
1 tsk mald chili
1 tsk kanel
2 msk starkt kaffe

Ugenen 150 grader.

Vispa ihop ägg och socker

Tillsätt övriga ingredienser

häll smeten i smord form grädda 50 minuter.

/kakan SKA vara kladdig inuti. :)