Deutschland, Deutschland und barndomsminnen.

  • När jag var liten och bodde jag i Bergslagsgården i Idre (skogvaktarbostället), idag finns dock endast delar av ladugården kvar, där huset låg ligger idag turistbyrån i Idre.


    På somrarna åkte vi ofta söderut i Europa. Danmark, Tyskland och Holland. Vi bodde i tält, lånade husvagn och utnyttjade vandrarhems systemet till fullo. Sommaren vi bodde i husvagn glömmer jag nog aldrig.

    Vi hade varit hos mina farföräldrar i Örnsköldsvik. På väg mot Idre stannade vi för att äta lunch i Hudiksvall. Alla i familjen valde dagens rätt på vägkrogen, men liten som jag var och utsvulten ;) på onyttig mat valde jag naturligtvis grillkorv och pommes frites. Resultatet blev att jag under natten började kräkas och det gjorde jag konstant i över en veckas tid. Matförgiftad har jag varit efter den gången men aldrig så fruktansvärt dålig som jag blev efter den lunchen. Om jag äter grillkorv???? Nä... slipper jag så är jag glad.

    Vi hämtade upp en husvagn i Härjedalen och fortsatte via Idre till Mora. Träffade distriktsläkaren som konstaterade matförgiftning och en diet på kokt vatten i fem dagar, ätes med tesked. Den gula plastmuggen som stod vid min säng i husvagnen glömmer jag aldrig! Hur som haver så fick jag så börja äta lite smått efter en vecka. Vi hade då nått destination Danmark och skorporna jag fick var rena oxfilén för mig. Tänk att lite skorpor kan vara det mest minnesvärda från en fantastisk semester i Danmark.
    En liten tjej på 5 år som plötsligt har otroligt långa vita badstränder framför sig. Slott. Legoland, smörrebröd, wienerbröd med chokolaaaade och röda pölser, kommer mest i håg dessa skorpor som mamma och pappa införskaffade på byens bageri.
    Legoland 1969 foto. Lars Öberg

    På en av våra andra resor i Europa hamnade vi på Madurodam i Holland.
    Jag glömmer aldrig dessa fantastiska små hus där till och med affärerna hade sina egna hyllor inne i pyttehusen med varor på hyllorna.
    Själv låg jag mitt på "gatorna" och tittade in i husen.

    Madurodam öppnades 1952 och består av byggnader i Holland, det finns järnvägslinjer och till och med en flygplats.

    Kolla gärna in hemsidan och läs historien om pyttelandet.
     
    http://www.madurodam.nl/?lang=1



    Vi passerade också ett sagoland i Holland, vad det hette är det ingen som kom ihåg i familjen när jag förhörde mig runt, men....

    1. Man gick genom flugsvampar som inuti sig hade högtalare. Där berättades det Bröderna Grimms sagor på..... Holländska.

    2. Pappa vägrade låta mig gå till Rödluvans stuga. Där låg nämligen Vargen och sov med mormors kläder och han "andades".

    3. Snövit låg och sov i sin glaskista i en grotta och alla de sju dvärgarna stod runt om.

    4. Vi beställde kyckling och potatis till lunch och vi fick alla barn som vuxna en halv höna att gnaga på ;)



    När jag var tonåring åkte jag med mamma och Solleröns kör via Polen (matförgiftning igen...), Tjeckoslovakien, Österike, Tyskland och sedan hem till Sverige igen.
    En minnesvärd resa för en tonårstjej.
    Haydn, Mozart, Strauss.
    Lipizanerhästar och Sachertårta......


    125 g smör
  • 1 ½ dl florsocker
  • 6 ägg
  • 125 g mörk choklad (70 %)
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 ¼ dl socker
  • Fyllning
  • 1 dl aprikosmarmelad/pure
  • Glasyr
  • ½ dl vatten
  • 1 dl socker
  • 125 g mörk choklad (70 %)
  • Garnering
  • Flagor av mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en springform 25 cm diametern

Vispa florsocker och smör vitt och pösigt.

Tillsätt äggulorna en i taget.

Hacka chokladen och låt den smälta över vattenbad under omrörning. Tillsätt sedan i äggsmeten.

Rör ner mjölet i chokladsmeten.

Vispa äggvitorna till hårt skum, blanda ner sockret. Vänd ner det i chokladsmeten

Häll smeten i bakformen
Grädda kakan i ugnen, c:a 45 minuter. Låt den kallna på galler.

Koka en sockerlag av vatten och strösocker till glasyren.

Smält chokladen över vattenbad. Rör ner den i sockerlagen.

Låt glasyren svalna lite.

Dela kakan i två bottnar. Bred marmelad/pure mellan bottnarna och lägg ihop dem.

Bred chokladglasyren över kakan och ställ den svalt tills glasyren stelnat.


 


I Österike bodde vi hos familjer. En av familjerna hade egen vingård och där hölls den sista festen innan avfärden mot Tyskland.
I huset där gillet hölls var bord utplacerade och tapp-kranarna med olika viner satt direkt på väggarna i anslutning till borden.

Det var nog bara vi ungdomar som fick frågan om vi ville ha mer att dricka, de vuxnas glas fylldes på utan att de märkte det själva.
Jo... de märkte det.... på morgonen efter.
En av kördeltagarna råkade vara en av mina brors lärare på gymnasiet och eftersom jag tyckte att (rent estetiskt alltså) ;) bilden på honom liggandes på en mur med en tröja över huvudet dagen efter avskedsfesten var så lyckad så visade jag den för min bror.
Han i sin tur råååkade vara ordningsman i klassen. Som ordningsman hade man ansvar för klasslistor, papperskorgar och......
diabildsvisnning ;)
Han snodde åt sig bilden och vid lämpligt tillfälle = diabilds serie om alkoholens invärkan på kroppen, så stoppade käre bror in den vackra bilden jag tagit i Österrike.

Åren gick och jag började själv gymnasiet. Fick samma lärare och......
blev orningsman ;)
MEN, här kom stränga order om att INTE fiffla med diabilderna!

På väg hem via Tyskland bodde min mor och jag hos en dam vid Gemunden am Main. En fantastisk gästfrihet och en otroligt välkomnande (trots att hon trodde att jag var spädbarn och hade bäddat spjälsäng till mig) ;)
Jag fick sova på hennes röda sammets soffa i vardagsrummet med ett helt fantastiskt dunbolster över mig.

Något annat jag aldrig glömmer från dessa resor i Tyskland och Österrike är att de spetsade cocacolan med apelsin men, framför allt deras schnitzlar.

Förra helgen fick familjen åka med till Tyskland. En kompensation till tonåringarna som fått klara sig mycket själva under vintern när deras lillasyster låg på sjukhus, samt en morot för lillasystern att få åka till ett badland.


Med på resan hade vi även barnens mormor och morfar.
I Burg, stannade vi för att proviantera och för att äta lunch. Vilken lunch det blev, när vi väl hittat dit ;) !!!!
Mina barndomsminnen om schnitzlar slogs med råge. Enorma portioner, olika tillbehör och fantastisk sallad där till.
Vi skämtade om att vi fortfarande var mätta när vi gick och la oss på kvällen.

Lördagskvällen träffades vi på områdets restaurang  Det tog 15 minuter för minstingen att charma kyparen! Resultatet?!....
blomma i knapphålet ;)

Att jag av alla i sällskapet var den enda som egentligen skulle ha klagat på maten var ju ingen höjare, vita bönor som plötsligt var gröna och överkokta, pommes duchesse som var tagen från den fabrikstillverklade kartongen, men..... doften från sonens lammstek avslöjade att de trots allt kunde laga mat på hotellet.



Summa sumarum var en go helg och att desutom mina föräldrar orkade följa med var ett stort bonus i synnerhet för mina barns skull.

Jag vill också visa mina barn Europa, precis som mina föräldrar visade mig.
Hoppas verkligen att jag får möjlighet till detta.
Chanserna är goda eftersom vi trots allt bor rätt nära kontinenten....

 Auf Wiederschen

P.S Tack Gabriella för inspiration !! 


Alpmacka

4 skivor vitt bröd
2 msk smör
4 msk vitt vin
4 skivor kokt skinka
4 ägg
vatten vinäger salt
130 g riven ost
1 ägg
2 msk grädde
peppar och muskot

Stek brödet i matfettet.
Lägg skivorna i en ugnsfast form.
Fukta skivorna med vinet medans de fortfarande är varma.
Lägg en skiva skinka på varje brödbit.

Pochera de 4:a äggen i låg vid panna med vinäger, vatten  och salt.

Lägg

Schnitzel

kalv schnitzel

3 ägg
3 dl ströbröd + salt och peppar

Vispa ihop äggen, häll i en djup tallrik
Blanda ströbröd, salt och peppar i en annan tallrik.

Doppa först schnitzeln i äggsmeten, sedan i ströbröds blandningen och lägg sedan i stekpannan.

Stek ca 2 minuter per sida

Sås:
2 dl creme fraiche
1 dl majonäs
1 tsk dijon senap
salt och peppar

Blandas och låt stå och mogna

3 skållade tomater
1 pressad vitlök
olivolja
salt och peppar

Koka upp vatten, skålla tomaterna och slå sedan på kallt vatten.
Skala tomaterna, hacka dem.
Blanda, tomathack, vitlök, olivolja, peppar och (gärna fling-) salt.

Servera gärna med klyftpotatis.
Enkel Äppelpaj

Dela färdiga smördegsplattor mitt itu.

Kärna ur (men skala inte) äpplen tunnt

Lägg äppel skivorna på smördegen och strö över kanel och socker

In i ugnen 15 - -20 minuter 200 grader.

Ätes med vaniljsås eller vaniljglass.

Hemmagjord..... tja..... = lyxigare.... ;)