Flyttlass och flyttgröt

foto pixabay
 
 
Vad kommer flyttgröten ifrån?
 
Slår man upp i NE står det:
flyttgröt, bruket att komma till nyinflyttade med mat, tidigare ofta gröt
 
Ja det visste jag ju men.... hur gammal är traditionen? Finns den i andra länder? 
Tydligen är det en mycket gammal tradition, ett sätt att hälsa välkommen men också ska en gåva bringa lycka i det nya hemmet. Lämna lite av livets nödtorft.
I Tyskland och Frankrike var traditionen att man tog med sig bröd och salt, två nödvändiga basvaror för att hälsa de nyinflyttade välkomna. Brödet symboliserade gemenskap och saltet välstånd.
Så visst finns traditionen att välkomna nyinflyttade, tänk bara på den amerikanska Casserole som grannar gärna kommer med. Här upptäckte jag att ordet kommer från franskan där man enligt tradition bjöd på gryta som första måltid i huset som tack till alla som hjälpt till. En tradition som går tillbaks till medeltiden. Grytan som kokades över den öppna elden.
 
Elden ja... i England kallas inflyttningsfesten "House warming party".
Där var traditionen att alla gäster tog med sig en liten symbolisk träbit som de eldade upp i den första elden som tändes i eldstaden. Förutom att det var bra att värma upp huset så skulle det också driva bort eventuella onda andar och annat otyg.
 
Idag är det inte så mycket gröt som grannar kommer med men dock bröd och sötebröd. Själva brukar vi gå över med den så kallade Sverigekakan.

 
Sverigekaka
 
  • 3 st ägg
  • 3 dl socker
  • 1 dl vatten (kokande)
  • 3 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 125 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • 4 msk vaniljsocker
 
  • Starta ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Häll i vatten, vetemjöl och bakpulver. Häll sedan smeten i en smord och bröad form, grädda i ca 40 min.
  • Koka smör och mjölk häftigt i 2 min. Ta av grytan och vispa ner vaniljsockret. Blandningen ska vara mjölktunn.
  • Dela kakan i två bottnar. Dränk in bottnarna med vaniljfyllning och lägg sedan ihop vanilj mot vanilj. Pudra över kakan med florsocker.

 
 
 
 
Varför denna nedgrottning i flyttgröt?
Jo vi själva flyttade ut till kusten i början av året. Från landet till staden, från hus till lägenhet.
Jobbigt med flytt men roligt, nytt, spännande och dessutom fick vi så mycket fin hjälp trots pandemitider. Det blev varken gröt eller gryta men har man Landskronas bästa sushi runt hörnet kan man ju alltid bjuda på hämtmat.
 
Sist vi flyttade hade vi en regäl inflyttningsfest. Helstekt gris och massor av gamla och nya vänner som slöt upp. Denna gång har det av naturliga orsaker inte blivit något alls. Man längtar efter att få bjuda in och ha en fest med god mat och goda vänner i vår matsal där nu hela vårt matsalsbord får plats. 
 

 
 
och kanske vi bjuder på en varm rykande Casserole.

 
John Wayne Casserole
 
2 msk olivolja
1 hackad lök
500 gram nötkött
1 krossad, hackad vitlöksklyfta
1 tsk salt
½ tesked svartpeppar
1 paket tacokrydda
1 dl vatten
1 1/2 dl gräddfil
1/2 dl majonäs 3 dl riven ost + 1 dl för gratinering ca 800 gram frysta potatiskroketter ca 100 gram jalapeno skivad eller hackad
1 hackad paprika

Sätt ugnen på 175 grader
Bryn köttfärs i oljan
Tillsätt lök, vitlök, salt, peppar och tackokrydda
Låt stekas ihop en liten stund
Tillsätt vatten, låt puttra i 3 minuter
Blanda gräddfil, majonäs och ost
Smörj en form
Lägg potatiskrocketer i botten
Lägg på köttfärsen
Bred på oströran
Toppa med jalapeno och paprika

Grädda i ca 40 min
Ta ut casserolen strö över ca 1 dl ost
Höj temperaturen till 225 grader och gratinera till fin färg ca 10 min

Det sägs att John Wayne var väldigt förtjust i denna casserole och gav receptet till en
författare som skulle ge ut en kokbok....
(Receptet finns i otaliga variationer ska tilläggas.)