Torkad fisk, en hemlig korv och ett skenben

 
Jag har alltid varit en riktig jul-nörd.
Julen ska vara precis som jag vill ha den. Inget julpynt uppe förrän natten till julafton. Julmaten från de landsändar som jag och min familj har ursprung ifrån och julgranen ut på tjugondagknut.
Så är det..... fast..... man kan ju ändra sig.
Julen 2022 vart helt klart annorlunda. Inget julpynt, ingen julgran bara adventsljusstakar och lite glögg i den skånska råkalla vinternatten.
Varför?
Jo, min man fyllde 60 år. Han ville ut och resa och kom på att vi kunde åka till våra vänner i Portugal. Nu är det så att han fyller i september, dottern får inte vara borta från skolan, alla hennes lov är fyllda med kurser som hon vill gå utom..... just det, jullovet.
- Ni åker INTE utan mig! sa hon bestämt när resan kom på tal
Vi hörde oss för hos våra vänner och bokade så flygresa.
 
Strax före juldagarna landade vi så i ett regnigt och dimmigt Porto för att sedan ta bussen till Braga.
Varmt och hjärtligt mottagande men sedan snabbt ner till centrum för att ta del av "Bananeiro"
Man samlas i och utanför en pub "Casa das Bananas" för att dricka Moscatelvin och äta bananer.
Denna tradition startade för drygt 40 år sedan och historien hur det började finns det fler av.
De två varianterna vi hörde var att ett gäng studenten som samlades där och startade traditionen, den andra var ett gäng cyklister som stannade där efter en tur och tog ett glas och önskade något att äta till, det enda som fanns var... bananer.
Idag (speciellt den 24:e) kommer mängder med människor dit, så mycket folk att till och med TV har haft sändningar därifrån.
 
Julmaten då? Ja, lutfisk, bläckfisk och kål, ALLA dagar.
 
Bacalao är torkad torsk som sedan tillreds och serveras med ris eller potatis på olika sätt. Bläckfisk, polvo kokas i tryckkokare och serveras i en gryta. Sedan är det ju dessertbordet. Pastéis de nata, Aletria (änglahårspasta), Rabanadas (fattiga riddare) och Bolo rei (kungens tårta).
Ursprungligen har Bolo Rei en fava-böna och ett mynt placerat i den. Traditionen säger att den som fick bönan i sin skiva förväntades göra Bolo Rei året därpå, och den som hade myntet sades ha välsignats med lycka. Denna typ av Bolo Rei tillverkas inte längre eftersom det var en kvävningsrisk.
( fakta från Christine Abroad)
 

 
Många av de Portugisiska bakverkern har vaniljkräm/äggkräm inuti sig. Förklaringen finns i de många kloster som fanns. Nunnorna födde upp höns, som gav ägg, äggvitan användes till att stärka deras kragar och dok och de fick massor med äggulor över. Så, de bakade. Tack kära nunnor för det för de är fantastiskt goda. Särskilt då skenbenet. Bakverket ser ut som ett skenben, därav namnet Tibia.
I klostret Jesus de Aveiro fyllde man även äggkräm i oblat-deg till små läckra bakverk. Ovos moles de Aveiro.
 
 

En dag hamnade vi på en liten taverna när vi var på väg mot Ponte de Lima. En riktigt genuin lantkrog. Här serverades två rätter, stekt kyckling eller grillade sardiner inklusive en kål-potatissoppa (Caldo verde) Kycklingen kom in på bordet med fötter och allt och sardinerna serverades hela direkt från grillen. Gott? Absolut, men vi undvek att suga på fötterna. 

 
 
 
 

Sönerna i familjen där vi bodde proppsade på att vi bara måste äta Francesinha. Det översätts till ”liten fransk flicka” på svenska och skapades av Daniel David Silva. Han bodde i Frankrike några år och blev inspirerad av den franska rätten croque-monsieur. I Porto där han bodde försökte han göra om den traditionella rätten till att passa portugiserna bättre. Han serverade den första gången 1953 då med ost och kött, täckt av en kryddig sås och serverades med pommes frites.

 

Sista kvällen med våra vänner var min födelsedag och jag fick bestämma vad och var jag ville äta middag. Mitt svar blev Tapas, men på Portugisiskt vis. Här fick jag äntligen smaka på en korv som gjort mig nyfiken särskilt med tanke på dess historia.

 Här inlindad i tunna tunna degresor
 
Korven uppfanns av judarna år 1497 när de fick ett val att antingen konvertera till kristendomen eller skickas ut från landet. Men många ville inte göra något av dessa val utan låtsades konvertera till kristendomen och stanna kvar i Portugal, deras tro var deras hemlighet. För att se mindre misstänksamma ut så skapade de korven (Alheira) för att se ut som fläskkorv så lokalbefolkningen skulle tro att de hade konverterat. Det kunde vara korvsmet gjord på fisk, kyckling eller grönsaker som är kryddat och blandat med bröd.
 
Hemresan blev också ett litet äventyr. Sex fullpackade resväskor med portvin, Duoroviner och en himla massa ost var kvar i Tyskland när vi väl var i Köpenhamn.
Men.... det ska erkännas att det var rätt skönt att slippa släpa dem på tåget eftersom de istället kom i taxi dagen därpå.
 
foto pixnio
 
Pastei de Nata                      recept Roy Fares
15  stycken
 
3 dl vetemjöl 
200 g smör, kallt, i kuber
1 dl vatten 
1/2 tsk salt
1 äggula 
 
  1. Blanda vetemjöl, smörkuber och salt tills det lite börja gå ihop. Tillsätt vatten och äggula. Blanda degen så att den precis går ihop, det ska finnas lite smörklumpar kvar.
  2. Plasta degen och låt vila i kyl under plast ca 30 min.
  3. Kavla ut degen och vik 2 treslag. Låt vila i kyl under plast 30 min.
  4. Kavla ut degen igen och vik det sista treslaget, sen låter du sen vila minst 1 timme i kylen eller till nästa dag.
  5. Kavla ut degen tunt, cirka 2-3 mm tjock och rulla ihop till en rulle. Lägg in rullen i kylen 30 minuter.
  6. Smörj en muffinsplåt med smör och sätt ugnen på 220 grader.
  7. Ta ut rullen från kylen och dela i 15 lika stora bitar. Lägg snittytan ner mot bordet, platta till och kavla lite lätt så att den blir platt och rund. Fodra en sån i varje form på plåten och tryck till jämnt ända upp på kanterna

4 dl mjölk                                                                                                                                      3 dl socker                                                                                                                                    1 kanelstång och skal från en citron                                                                                                1 dl mjölk                                                                                                                                      60 gram mjöl                                                                                                                                7 äggulor

  1. Koka upp vatten, 4 dl mjölk, strösocker, kanelstång och citronskal. Ta av från värmen och ställ åt sidan 20 minuter.
  2. Blanda sedan 1 dl mjölk med lite i taget av mjölet till en redning. Blanda i redningen i kokningen och värm på mellanvärme tills du får en lätt tjock kräm.
  3. Häll krämen genom en sil ner i en ren bunke, plasta och låt svalna helt innan du blandar i äggulorna med en slickepott.
  4. Fyll tre fjärdedelar av smördegskorgarna med fyllning och grädda mitt i ugnen på 220 grader i cirka 13–16 minuter, smördegen ska ha fått en fin gyllenbrun färg och fyllningen lite bakade fläckar.
  5. Ta ut och låt svalna. Plocka ut ur formen och servera.
foto flickr