Men... det var inte sant...
Nä, inte riktigt iallafall, även om jag när barnen var små köpte en hel del julskinka när de reades ut efter jul Billig mat som räckte länge blev till mycket. (Idag är det liite annorlunda för nu lyxar jag till det och frossar i hummer när priserna sänks)
En av favoriterna bland mina två äldsta barn (men ack så mäktig den är!) var denna tunnbrödstårta täckt med potatismos och fylld med julskinka.
Genebröd kunde det (med lite tur) vara över sedan julbordet, liksom skinkan och edamer osten så....
Varm jultårta 10 personer
3 pkt Genebröd (20*17, 6 skivor i varje paket)
650 gram julskinka
1 gul lök
1 kg riven ost (hälften ska läggas uppe på)
Tomatsås:
6 burkar krossade tomater a 400g
4 pressade vitlöksklyftor
2 tsk rosmarin
2 tsk salt
1 1/2 krm svart peppar
Mos:
1 1/2 kg potatis
3 äggulor
2 msk smör
1/2 - 1 tsk salt
1 krm svart peppar
Lägg ut 4 skivor bröd lite omlott på en bakplåtsklädd plåt
Bred ut ett tunnt lager tomatsås samt riven ost.
På med ytterligare 4 skivor bröd
lägg på skinka, lök och ost.
Fortsätt så varva detta, räkna med två lager ost och två lager skinka.
Låt det vara kvar 1/3 del av tomatröran.
Överst har du nu skinka, ost och lök
Spritsa moset runt kanten på tårtan och bred ut på sidorna
Häll så tomatröran och lägg på osten över skinkskivorna som syns
Grädda 225 grader i ca 20 minuter
20-dag Knut har passerat och när barnen var små var det julgransplundring som gällde.
Kraschade pepparkakshus, massor av lekar, dans runt granen och plundring av godis. En riktig sockerchock.
En av döttrarna fyller år i samma veva så då fick det bli födelsedagsplundringskalas under några år. Mellandottern växte upp i Frankrike och ett år tog med sig Kungarnas Kaka.
I Frankrike äts kakan som kallas la Galette des Rois på trettondag jul. I kakan ligger en "fève", en liten figur, och den som får figuren får äran att bära en kungakrona under festen.
Förr i tiden delades kakan i så många bitar efter så många som satt runt bordet, plus en bit som skulle sparas och ges till den första fattige som man träffade.
Galette des rois, 8 bitar
2,5 dl mandelmjöl
1 dl strösocker
en nypa salt
100 g smör, t ex mjölkfritt
2 msk rom, kan uteslutas
2 msk grädde, t ex havre- eller sojagrädde
2 msk majsstärkelse
några droppar bittermandelarom
2 paket utkavlad smördeg
En stycke figur eller peng att stoppa i smeten
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda mandelmjöl, strösocker, salt, smör, eventuellt rom, grädde, majsstärkelse och några droppar bittermandelarom i en matberedare och mixa till en slät kräm.
Lägg ut ett ark kavlad smördeg på en bakplåtspappersklädd plåt.
Använd en mattallrik för att göra en rund form. Skär ut.
Bred ut fyllningen över smördegen, men spara några centimeter ut till kanten. Pensla kanten med vatten.
Skär ut en likadan perfekt rundel av det andra smördegsarket. Lägg sedan den över fyllningen och tryck till runt kanten.
Tryck ett mönster med en gaffel eller kniv runt om kakan.
Skär sedan ett mönster ovanpå kakan med hjälp av en kniv. Pensla med vatten.
Grädda kakan i cirka 25-30 minuter
Födelsedagskalas, julgransplundringar är nu ett minne blott men dock inte julfirandet, julmaten och med den hel del rester som sedan blir till andra helt nya rätter.
Så sent som igår blev de sista juläpplena till söt/salt knäckig äppelpaj.
Grönkålen, lite julnötter och brieosten blev till smördegsbakelser och snart går sista glöggen ner i köttgrytan.
Att ta rätt på rester tycker jag är roligt, vad kan det bli? Ännu mer nu när vi tömmer kyl, matkällare och frys så mycket vi kan inför flytt i februari. En flytt vi nog både bävar och längtar efter.
Evas salt söta äppelpaj
Karamell
1 ½ dl socker
0,4 dl vatten
0,4 dl grädde
4 msk smör
1 tsk vaniljsocker
1-2 tsk flingsalt
Fyllning
6 stora äpplen, skalade, urkärnade och i tunna skivor
saft från 1 citron
0,75 dl socker
0,4 dl mjöl
2 tsk kanel
¼ tsk ingefära
en nypa muskot
en nypa kryddnejlika
rostade nötter
Att pensla på:
1 uppvispat ägg
1 tsk farinsocker
-
Koka karamellen så att sockret smälter och låt det bubbla ca 3-4 min
-
Skiva äpplen i tunna skivor med ex. mandolin. Lägg dem i en skål och häll på citronsaft.
-
Lägg allt i en smord pajform och täck med pajdeg
-
Blanda i övriga ingredienser och till sist karamellsmeten
-
Grädda i 190 grader ca 1 tim
Grönkålsförrätt
Lägg så många smördegsplattor som personer ni är på en bakplåtsklädd plåt
Bred färskost på plattorna
Toppa med grönkål blandat med nötter, överbliven dessertost, flingsalt och ex. tranbär/havtorn eller granatäppelkärnor.
Ringla över olivolja
Grädda i ugnen 10-15 minuter i 200 grader
Servera eventuellt med en klick creme fraiche