Varför har vi inte åkt till Bornholm?

Ja.... Varför har vi inte åkt till Bornholm?
Vi flyttade till Skåne för 17 år sedan och varje sommar har någon av oss sagt:
- Vi borde åka till Bornholm någon gång.
 
 Äntligen tog vi oss i kragen och bokade en trip till denna otroligt vackra ö, och det kommer inte att dröja 17 år till innan vi åker igen.
Det är faktiskt fullt möjligt för oss att ta tåget till Ystad på morgonen vid halv 7. Hoppa på färjan, spendera en dag i Rönne eller hyra cyklar, vara tillbaka till färjan 16:30 och hemma i Landskrona 18:30.
Så.... varför har vi inte gjort det?
 
 
 
Denna gång hade vi dock bokat stuga på AEblehaven i Allinge.
Därifrån kunde vi så göra våra utflykter och naturligtvis blev det en hel del mat.
 
Redan första dagen stannade vi till i Gudhjem. Nere vid hamnen låg ett Gudhjems rökeri. Där kunde vi för en riktigt billig penning inhandla rökt fisk och skaldjur. Missa då inte den rökta sillen!
Den var klart godast!
 
 
Dagen efter tog vi oss en tur runt den södra delen av ön. Själv hade jag markerat ut en rutt full av gårdsbutiker (och mannen prickat ut bryggerierna)
 
Solen gassade och vi hade under gårdagen passerat Bornholm största vattenfall.
Vi går dit, sa vi och hoppade ur bilen på en tom parkeringsplats. En enorm doft av lök slog emot oss och ett hav av ramslök bredde ut sig i skogen.
Efter ett tag blev stigen mer och mer otillgänglig och inte hörde vi något vatten heller. 
Har vi gått fel? Nä då, det är ju inte bara i Sverige torkan slått till hårt.
Väl framme rann en liten liiiiten vattenränna nerför bergskanten. Dripp, dropp....
Men med bra fantasi kunde vi föreställa oss att det nog var ett rätt imponerande fall OM det fanns vatten att tillgå.
 
 
 
Under några år har jag beställt pasta från Bornholm. Pastariget ägs av äkta paret Susanne Bloch och Finn Harild, som bor på gården. Läs gärna deras fantastisk fina historia på:
 
 
På hemsidan kan du också beställa deras pasta och deras smaksatta olja som verkligen är en smakhöjare till pastan.
Här i Sverige hittade jag först pastan när jag var på Österlen, när vi flyttade till Landskrona upptäckte jag att den fanns på Smakfullt och även på Miss Alice. Nu talade min syster om att jag inte behövde plocka med någon pasta upp till Idre eftersom den säljs även på Renbiten.
Och jag säger det.... pastarigets kantarellpasta, med kantarellolja, lite "popcornsvamp" och en bit renkött till......
 
 
 
 
 
 
 
 
Så med en kartong full av pasta gav vi oss av på vackra vägar längre söderut på Bornholm men, plötsligt fylldes hela bilen av en otrolig doft av honung. En tung, söt doft och bilen rullade fram mellan vita fält av klöver där färgglada bikupor stack upp sina huvuden lite över allt.
 
 
 Här och var efter vägarna finns små försäljningsstånd där de säljer gårdens egna honung och deras Bornholmer Honningsup är riktigt god (även om dottern insisterade på att min danska citronsnaps är godare)
Förr drack man honungssnaps ur silverbrännvinsskålar eller åts med sked i de rika hemmen vid jultid. Bornholmarna förknippar denna snaps med julen. Snapsen förbereds i november, så att den kan mogna och få en bättre smak till december och så drickas fram till jul.
 
 
 
Vi fortsatte så ner till Svaneke, här skulle vi äta lunch eller frokost som det heter i grannlandet,
Svaneke Bryghus och Restaurant bjöd på hjärtligt mottagande, fin service, härlig atmosfär, hundvänlighet och bland den godaste hamburgaren jag någonsin ätit.
Tyvärr har de inte någon ölshop i anslutning till  restaurangen vilket var en besvikelse.
 
 
 
 Tiden gick fort, för fort och plötsligt upptäckte vi att de flesta gårdsbutiker började stänga. Danskarna hade ju inte riktigt börjat sin ferie än och skolorna hade inte haft avslutning.
Vi fick hoppa över några men.... då har vi ju något till nästa gång.
Efter lite kringelikrokar och tack och lov gps hittade vi till  Wild Distillery Här producerar man gin, vodka och akvavit. 
Man har möjlighet att boka en halvtimmes rundtur (gratis) eller en rundtur på 1 1/2 timme med provsmakning som kostar 250 DKK
Nu kom vi ju in på destilleriet 15 minuter innan de stängde men, vi han köpa gin och beundra de vackra flaskorna.
 
 
Dagen började gå mot sitt slut och inte orkade jag laga någon mat inte. Så vilken tur att jag inhandlat lite spekkemad hos Hallegaards  under dagen.
 
 
Åker man utanför semester säsongen har inte allt öppnat än. Vi stannade till vid flera gårdsbutiker som antingen öppnade först efter midsommar eller enbart hade öppet på lördagar fram till juli. Alltid bra att kolla upp på internet först (lita dock inte på googles snabb information utan gå in på web-sidorna)
 

Honungssnaps
 
70 cl brännvin
200 gram honung
 
Värm honungen i vattenbad så den blir flytande (akta att värma för mycket)
Blanda honungen med brännvinet ordentligt och låt den sedan stå minst i några dygn och skaka flaskan då och då.
Sätt in flaskan i frysen 5-6 timmar innan servering.
 
 

 
 Nu väntar snart semester och att då boka in sig på hotell med hund är inte det lättaste.
Jag säger som på denna lånade bild:
 
 
Trevlig sommar!