Äntligen på tur genom Sverige

Visst är det härligt att äntligen börja vidga sina vyer igen!
 
Dottern har jobbat som servitris på Ven. Där har hon tydligt fått se effekten av att många
semestrar hemma i Sverige. Kön kunde ringla hela vägen genom allén som går upp mot resturangen och då var det bara kön till att få ett bord. Väntetiden var lång på maten men ack så värt att vänta på dessa pizzor som Urban levererar på Pumpan.
 
 
Hur som helst. När hon nu gjort sin sista dag så hade vi lovat att testa att äta på Pinchos som precis öppnat i Landskrona.
Kompisar hade varnat oss att inte gå dit för hungriga och beställa in 3-4 rätter var. 
Ett roligt koncept, varningarna stämde inte och ja, vi blev mätta med råge!
 
Pinchos är en svensk franchise-kedja. Den teststartade på Smögen 2012 men efter att ha lärt av misstagen och tagit tillvara på erfarenhetera så etablerade de sig sedan i Göteborg. Idag finns över 70 restauranger i Sverige och är även etablerade i Norge, Danmark, Finland och Tyskland. 
 
Pincho betyder "en liten munsbit" och det är vad du får. Pyttehamburgare, risotto i små stekpannor, minitacos osv. Hade inga förväntningar på maten men blev glatt överraskad.
 
 
Klockan 4 morgonen efter ringde väckarklockan (eller mobilen ska jag väl säga... är det någon som använder väckarklocka idag??)
Dubbelvaccinerade och med packningen i bilen bar det iväg norrut.
Så gott som tomma vägbanor och en fantastisk soluppgång.
 
Stopp hos syster för go-middag och mysigt sällskap sedan vidare mot Sollerön fast.... åka förbi Murbo Annas när de har öppet... det gör man inte!
 
Anna Reyier är uppvuxen på en gård i Murbo. Efter ett besök på en fäbod började hon söka efter kurser om osttillverkning.
Ett lyckat kast tycker nog vi alla som smakat på någon av ostarna.
Annas hobby blev till eget mejeri och en gårdsbutik hennes filosofi var dessutom att vara med att bidra till ett vackert Dalarna med öppna landskap, en levande landsbygd och blomstrande småföretag.
​​​​​​​Anna avled i början av detta året men i hennes anda drivs idag mejeriet i Murbo vidare med den goda osten i centrum.
 
 
 
Efter några dagar hos mamma drog vi så iväg mot Floåsen en liten by mellan Idre och Grövelsjön.
 
Här förlitar vi oss på solenergin så att vi på kvällarna kan se spelkorten på bordet som annars blir lite svårtydbara i fotogensken. (och ungdomarna nöjda över att mobilerna kan laddas....)
Här förlitar vi oss på duktiga anhöriga som kämpar med att få vattenslangen från fjällbäcken fungerar så att vi kan få dricksvatten fram till stugan (om du inte vill sila grodyngel och skräddare mellan tänderna när du ska ta en klunk)
Här får vi rätta oss efter vädrets makter, laga middag över öppen eld och passa på att ta tillvara på det naturen har att ge.
 
 
Ett besök på Renbiten i Storsätern är ett måste. Dottern ska ha rentunga, jag vill ha törkött och mannen renfilé (fint ska det va....)
Vi brukar alltid ha ett gäng renar runt stugan men detta år såg vi inte en enda. 
Förklaringen kom när jag besökte barndomsvännen i Idre. Jag berättade vad vi hittat utanför matkällaren när vi kom.
- Inte konstigt att ni inte ser någon ren när ni har björn runt knuten.....
 
 
 
Kontrasterna rätt stora när vi så styrde kosan söderut igen. Från vedugn, fiske och källvatten till kristallkronor och kranvatten fast... vattnet kommer faktiskt från samma källa, Dalälven.
 
Inte så långt därifrån finns en av Sveriges två buffeluppfödare. Ängsholmens mejeri ligger i Harbo mellan Uppsala och Gävle. Här kan man köpa buffelmozarella och under hösten även kött. Även vanlig mozarella finns i kyldisken samt hårdost och grillost.
Bufflarna ser skräckinjagande ut men enligt säker källa är de riktiga kelgrisar.
 
 
Efter det besöket blev det buffelmozarella både till förrätt och huvudrätt fast efterrätten blev en variant av Tiramisu som jag hittat i Allt om Mat.
 
Efter dagar med mat, skratt, kortspelande och loppisrundor tog vi så nästa etapp. Vi överraskade min extra mamma som fyllt 80 år. Morsan som jag säger eller Momo som barnen säger. 
Vi körde upp bilen framför huset i Tivedsskogen och ringde på
- Det ringer på dörren! hörde vi den bekanta stämman inifrån huset.
 
Den synen kommer sent att glömmas av oss. Hon stod och gapade en lång stund och sedan började hon skratta. Hon skrattade så hon glömde att öppna dörren för oss och fick bara ur sig:
- Nej men... nej men!!!
 
- Grattis fina Momo, sa dottern. Vet du... du måste bli minst 100 år för jag vill att du en dag kommer på mitt bröllop.
 
 
Sista stoppet blev i Falköping, och ja... vi stannade på osterian (där åt jag faktiskt julbord en gång på 90-talet) men huvudmålet var faktiskt Mössebergs Kurortshotell.
Mössebergs Vattenkuranstalt öppnades 1867 och ansågs vara Sveriges vackraste kurort. Dock brann byggnaden ner 1871. Som väl var byggdes ett nytt kurortshotell upp och efter upp och nergångar genom årtionden blev byggnades K-märkt 1979.
Idag en trevlig spa-anläggning med en fantastisk restaurang och i restaurangen toppen personal!
Vilket bemötande och vilken glädje över sitt jobb vår fantastiska servitris Erika hade.
 
 
 

Pasta med blåmögel och nötter
  • 2 - 3 dl rostade blandade nötter (jag föredrar cashewnötter och valnötter)
  • 150 gram blåmögelost (Baggbo Blå om du har)
  • 2,5 dl grädde
  • lite timjan och svartpeppar
  • parmesan
  • Din favoritpasta (gör egen eller se till att det MINST är 8 min koktid)
 
Hacka nötterna
Koka ihop ost, grädde och timjan tills osten smält. Tillsätt lite mjöl om du tycker den blir för lös.
Koka pastan (vattnet ska vara salt som medelhavet)
Blanda ihop pasta, sås och nötter.
Strö över grovmalen svartpeppar och hyvla över parmesan.
 
Smaklig spis!
 
 

 
 
Kolbotten med messmörduppa

2 dl Vetemjöl
2 dl Kornmjöl
2 dl vatten
2 dl Mjölk
salt

Stek ca 250 gram fläsk (eller bacon om ni föredrar det) i pannan.
Lägg det åt sidan.

Koka ihop
1 burk Gammaldags Messmör
2 dl Grädde
Mjölk att späda ut med
Salt och Peppar efter behag
Blanda sedan i fläsket i messmör smeten.

Tag en kolbotten, bred på messmör smet och rulla ihop.
Ät och njut ;)
 

Buffelmozarella från Stranvägen 1
Maud Onnermark
 
4 buffelmozzarella
1 grapefrukt
2 apelsiner
40 g pinjenötter
1–2 msk honung
2 msk god olivolja
1 näve basilikablad
Tillbehör
Focaccia
Gör så här
1. Låt osten rinna av i ett durkslag.
2. Skär bort skalet från citrusfrukterna och skär ut hinnfria klyftor. 
3. Rosta pinjenötterna i en medelvarm panna eller i ugnen vid 150°. Passa noga så att de inte bränns.
4. Lägg upp ostarna på assietter. Fördela citrusklyftorna över. Strö på pinjenötterna och ringla över honung och olivolja. Avsluta med basilikablad och lite nymald svartpeppar. Njut med focaccia eller ljust surdegsbröd. 
 

Enkel tiramisu med hallon
från Allt om Mat
 
4 personer
 
100 g färskost
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk socker
1 tsk äkta vaniljsocker
2 msk kaffe
1 msk pressad apelsin
1 msk citruslikör
8 savoiardikex
2 tsk kakao
200 g färska hallon
 
Garnera med rivet limeskal (fast jag använde apelsinskal) och myntakvistar
 
Vispa färskost, grädde vaniljsocker och strösocker
Blanda kaffe med apelsinsaft och likör
Lägg 4 kex på en tallrik. Ös långsamt över hälften av kaffeblandningen så det hinner sugas in i kexen.
Bred hälften av färskostkrämen och lägg på 4 kex.
Ös på kaffet som är kvar och bred över resterande ostkräm
Pudra över kakao och garnera med hallon , rivet limeskal och mynta.