Den 23 juni var midsommaraftonens fasta datum fram till 1952. För att bättre passa in i arbetsveckan bestämdes 1953 att midsommardagen alltid skulle firas på en lördag och den är nu rörlig mellan 20 och 26 juni. (Källa WIkipedia)
En av de tidigaste källorna som finns är biskop Olaus Magnus Historia om de nordiska folken från 1555. Där skildrar Magnus att ”på den helige Johannes döparens afton ... plägar allt folk utan åtskillnad till kön och ålder samlas i skaror på städernas torg eller ute på fria fältet, för att där glättigt tråda dansen vid skenet av talrika eldar, som överallt tändas”. Intressant nog nämner Magnus här midsommareldar, ett bruk som funnits kvar ända in i vår tid. (Källa Nordiska museet)
Detta firas fortfarande i våra grannländer. Vi var precis innan Midsommar på Bornholm och där var de bekymrade över torkan så de inte kunde tända sina Sankt Hans bål.
Sankt Hans i Danmark, Jonsok (Jonsvaka) i Norge och Juhannus i Finland (där man naturligtvis badar juhannussauna)
I Finland ska man dessutom rullar naken genom ett daggfriskt fält med vete för att se vem man ska gifta sig med. Det är annat det än att leta sju sorters blommor och hoppa över evennerliga gärdesgårdar. Föredrar nog den Finska varianten.
Ofta firas Johannesnatten med bål vid vattnet i våra grannländer.

foto Wikipedia
För snart tio år sedan bad goda vänner oss att åka med dom till Dalarna för att fira "riktig" Midsommar. Tja... det var bara att följa med och visa mitt Dalarna.
Vi hade en jättefin Midsommarhelg hos mina föräldrar. Stångresning, turister, dans och journalister som undrade vad det var för folkdräkter som plötsligt dök i vimlet av Sollerö- och Moradräkter.
I år firade vi faktiskt i Bohuslän. Goda vänner hade bjudit in oss och efter ett långt köande på motorvägen kunde vi så avnjuta matjesill och färskpotatis.( och icke att förglömma jordgubbarna).
Här i Skåne är det annars på Fredriksdal i Helsingborg vi firar (inget konstigt att dyka upp i folkdräkt där inte) Faktum är att en av de första åren vi firade där mötte jag en till "kulla på rymmen" fast hon då i Moradräkten.
Men i fjol då vi fick uppleva det magiska guld som sprider sig över Ale stenar på sommaren.
Hade hört om den gyllene timmen men att det var så magiskt kunde jag aldrig föreställa mig.
Nu avslutar vi midsommarhelgen med att se till att dottern får lite midsommarmat efter att ha jobbat hela helgen.
Det blev till att leta rester eftersom vi varit borta i en vecka men....
krustader med philadelphiaost och törkött av ren, krustader med skagenröra och kokta ägg.
Prinskorv och köttbulle blev till minitoast med scans köttbullepålägg, kycklingbacon och ost.
Lax ett måste för fröken och det såg jag till att det fanns gott om, men även lite sill och färskpotatis och en focaccia på surdeg kryddad med dill och citron.
Snapsen hade vi med från Bornholm. En dejlig honungssyp. Ni skulle ha kännt de dofterna som spred sig när man passerade dessa klöverfält fyllda med bikupor!
När det gällde jordgubbarna fick det bli frysta, mixade med oatlys vaniljsås till en enkel glass serverad på kladdiga brownies.
Så... hoppas ni haft en fin midsommar!