När man skördar äpplen till förbannelse


1923-24 fick varje konfirmand ett äppelträd och 1923 - 1924 planterades den långa äppelallén längs Soldvägen.
Åren gick och träden försummades men så 1995 beslutade Sollerön Sockenförening att återplantera den gamla äppleträdsallén.
Pengar samlades in och folk fick köpa in sig på ett träd i allén. Vid varje träd sattes det upp en skylt med namnet på den som skänkt pengar till just det trädet. Idag är det Sveriges längsta äppelallé, 3km lång och bestående av mer än 230 träd och 30 olika sorter.
När jag flyttade ner till Skåne fick vi reda på att vårt hus låg på en gammal bageritomt. Tyvärr hade alla plommonträd sågats ner men ett gigantiskt körsbärsträd samt fyra jättestora äppelträd stod i trädgården. En dag fick vi besök av en förälder till dotterns kompis. Han gick i trädgården, stannar och utbrister:
- Wow, ni har ett citronäppelträd!
Citronäppelträd? vad är det?
Citronäpplen eller Melonäpple finns i södra Sverige och har odlats här i 200 år. Det tar upp till 10 år innan det ger frukt. Våra äpplen är gula och avlånga, lite syrliga och utmärkta att äta, använda som matäpple eller att torka. Det är sällan det går mal i denna sort så det är oerhört tacksamt att äga ett sådant träd.
I Skåne anordnas under hösten äppelmarknader på flera håll. Dessa har delvis sin grund i det så kallade "Äppelkriget". 1987 krävde USA och EG att importstoppet för äpplen i Sverige skulle tas bort. Ja, det var faktiskt så att under några månader på hösten fick man inte importera äpplen från andra länder utan enbart sälja Svenska äpplen. Protesterna hjälpte inte och 1988 togs importstoppet bort.
1988 startade så äppelmarknaden i Kivik där en tavla gjord enbart av äpplen sattes upp. Detta har nu pågått i 30 år. Fantastisk att titta på men vill man se den ordentligt är det nog bättre att vara där några dagar efter äppelmarknaden eftersom det är enormt mycket folk som besöker Kivik under marknadsdagarna.


Äppelsirap
300 g kärnhus och skal 1–2 dl strösocker vatten
Lägg kärnhus med kärnor och skalen i en gryta tillsammans med sockret.
Häll på vatten så att det täcker.
Koka på svag värme utan lock cirka 45 minuter. Se till att det hela tiden är täckt med vatten.
Häll av skal och skrott i ett durkslag
Koka upp äppelsirapen igen. Låt den koka så den blir lite "trög" i konsistensen.
(recept Matmagasinet)
Äppelmos med timjan
500 g äpple
2 timjankvistar
2 msk strösocker
Skala och kärna ur äpplena. Skär i mindre bitar och lägg i en kastrull med timjan och lite vatten. Koka upp och låt sjuda tills det mjuknat och blivit mosigt. Tillsätt sockret och låt sjuda ytterligare ett par minuter. Häll upp på burkar.
Förvara äppelmoset i kylen. Tänk på att äppelmos har kort hållbarhet. Det går fint att frysa i plastaskar.
(recept från Ekolådan)
Äppelmarmelad med karamell
500 g äpple t ex Aroma
1 1/2 dl ljus sirap
2 dl vatten
saft från 1/2 citron
200 g syltsocker
1 tsk malen kardemumma
