Värme glass och mandelkubb

Värmebölja i Sverige och hemska skogsbränder som inte vill sig släckas.
Vi har faktiskt klarat oss hyfsat från värmen här i södern och tack och lov från bränder även om grannåkern brann här om dagen. Det slutade lyckligt tack vare förutseende ägare som plaserat ut vattentank ifall olyckan skulle vara framme vid skörden.
Mat i denna värme är inte lätt, än så länge är det tillåtet för oss i Skåne att grilla på hemmagrillar i trädgården men det är inte något man gör varje dag precis och gör man det..... då har man minsann vatten i närheten.
Nej, enkel eller kall mat. Pasta, korv med mos och sallader.
Dottern kom på häromdagen att Ceasarsallad.... det var gott.
(Nu hade jag inga sardeller hemma så dressingen fick klara sig utan småfisk men ack så gott det var ändå.)
Sedan måste jag erkänna att jag inte är någon glassfantast med ett stort undantag....
Isglass och Sorbet.
Enkel sobet gör vi ibland, det är så enkelt och går så snabbt (om du har en matberedare)
Häll frysta bär i en matberedare, hacka sönder dom och häll eventuellt i lite vätska.
Vilken vätska? Tja.... vatten, grädde, saft eller champagne kanske.
Smaksätt med florsocker eller vanligt socker till den sötma du vill ha.
På tal om champagne....
När vi för 6 år sedan fick förmånen att besöka Portugal och dessutom guidades runt av fina vänner så avslutades första kvällen med middag nere vid floden Douros i Gaia.
Dottern fick till sin stora förtjusning frossa i bläckfisk och till efterrätt ville hon ha champagnesorbet.
I mitt stilla sinne så är det en sorbet gjord på champagne och eftersom hon gillar den smaken så tyckte vi att det var väl okej.
In kommer ett champagneglas med vit frasig sorbet. Servitören går tillbaka till baren och hämtar en flaska av den ädla drycken och häller glaset fullt. Ett sugrör stoppas i och.... Varsågod, citronsorbet med champagne.
Dottern... hon var nöjd
(Ska tillägga att hon inte fick dricka upp "såsen" för sina föräldrar)

På tal om alkohol och glass så gjorde jag i helgen Gin och Tonicglass. Farligt läskande!
Men var kommer då mandelkubben in?
Jo.... sommar på Sollerön. Det var en himla massa ogräs som skulle rensas och vinbär som skulle plockas men också kompisar, cykelturer och bad på Mallorca.
Ja, inte ön i söder utan badstranden på campingen på ön i Siljan. Dit cyklade vi med badkassen full med svartvinbärssaft och mandelkubb.
Mandelkubben som var så god men så fruktansvärt äcklig i lukten när man öppnade ugnsluckan tack vare hjorthornsaltet.
Hjorthornssalt framställdes förr genom upphettning av horn och klövar från bland annat hjortar, därav namnet.
Idag framställs detta kemiskt, ammoniumvätekarbonat.
Slutligen finns det en sak som hör ihop med varma sommardagar för mig och det är Kalaspuffar med iskall ladugårdsmjölk. Men det skriver jag om en annan gång.

Stå ut i värmen, svalka er och ha en fortsatt härlig sommar och många tankar skickas till de som stadigt jobbar för att minska de hemska bränderna som härjar i vårt land.

Ceasar sallad
Dressing
1/2 vitlöksklyfta
(5 sardellfiléer)
1 äggula
1 dl riven parmesanost
1 1/2 tsk färskpressad citronjuice
3/4 dl neutral olja
1 krm salt
Dressing: Mixa vitlöksklyfta, sardellfiléer, äggula, riven parmesanost och färskpressad citronjuice med stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt olja i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter att mixa. Smaka av med salt.
Sallad
Kött från kyckling
Romansallad
Knaperstekt bacon
Hyvlad parmesanost
Brödkrutonger
Sallad: Blanda dressingen med kyckling och romansallad i bitar.
Lägg på knaperstekt bacon och hyvlad parmesanost.
Strö över brödkrutonger

Gin och Tonicglass 10 st
50 g råsocker/strösocker
50 ml vatten
100 ml gin
100 ml limesaft
600 ml tonic water
Ev. 10 st citronskivor för dekoration
Hetta upp socker och vatten i en kastrull tills det har bildats sockerlag
Kyl ner
Blanda sedan gin, limesaft, soda och sockerlag i en skål.
Häll blandningen i tio isglassformar
Låt glassarna frysa i 1-2 timmar och stoppa sedan i glasspinnar och eventuellt limeklyftor.
Låt glassarna frysa ytterligare, minst 3 timmar men gärna över natten.

Mandelkubb 20 stycken
7 dl vetemjöl.
2 tsk hjorthornssalt.
1,5 dl socker
5 bittermandlar eller 4-5 droppar bittermandelolja.
125 gram smör eller margarin eller flytande margarin.
1 ägg.
1,5 dl mjölk
1 dl pärlsocker till garnering
Låt smöret bli rumsvarmt
Sätt ugnen på 200 grader.
Riv, eller mal bittermandeln eller använd bittermandelolja
Blanda bittermandel med de övriga torra ingredienserna i en bunke.
Blanda ner smöret till en smulig blandning med fingrarna
Blanda i mjölk samt ägg och rör ihop till en deg
Rulla ut degen till en avlång längd ca 40 cm på mjölat bakbord.
Skär ut 2 cm breda bitar
Lägg upp pärlsocker på ett fat och doppa degbitarna i pärlsockret
Grädda mandelkubbarna i ca 15 minuter