Gravad hälleflundra
Karins Knäcke 12 kakor
Olivbröd 2 st
Kornmjölskakor 6 st
Nigellas potatisgratäng
5 dl |
5 dl |
1 st |
2 st |
1 msk |
50 gram |
2 kg |
1. Värm ugnen till 240° C. Skala potatisen och skär dem i bitar om cirka 1 cm. Lägg potatisen i en stor kastrull tillsammans med mjölken, grädden, löken, den pressade vitlöken och saltet.
2. Låt allt koka tills dess att potatisen mjuknat. Smöra en gratängform och häll i potatisblandningen. Klicka över det resterande smöret och ställ in gratängen i ugnen i 15 minuter eller tills dess att gratängen bubblar och ytan är gyllenbrun.
3. Låt gratängen vila 10-20 minuter innan servering.
Valnötsbröd
1 l vatten
2 pkt torrjäst
1.5 kg mjöl
1 tsk salt
1 msk socker
2 msk olja
1 dl valnötter
Lös upp jästen i fingervarmt vatten
Blanda i de andra ingredienserna och arbeta till en smidig deg.
Jäs cirka 30 minuter.
Knåda degen lätt på mjölat bakbord och forma till bullar
Lägg bullarna på bakplåtsklädda plåtar och jäs ytterligare 30 minuter
Sätt ugnen på 225 grader
Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Majsbröd
4 limpor
50 gram jäst
5 dl fingervarmt vatten
3 msk olivolja
2 tsk salt
12 dl dinkelsikt
2 ½ dl polentagryn
300 gram majskorn på burk
Lös upp jästen i vattnet
Tillsätt olja och salt
Arbeta in dinkelmjölet och polentagryn (spara lite gryn till dekoration)
Degen ska vara lite lös
Skölj majsen och arbeta in den i degen.
Jäs i 40 minuter
Sätt ugnen på 225 grader
Lägg ut ett bakplåtspapper i en långpanna och häll på degen
Skär tre snitt i degen så att du får fyra limpor och strö över lite polentagryn.
Jäs i 20 minuter
Grädda i mitten av ugnen 20 minuter
Hummus
Hummus
3 dl kokta kikärtor
2 msk tahini (sesampasta)
2 st vitlöksklyftor
2 msk pressad citron
2 msk olivolja
1 tsk spiskummin
salt
vatten
Mixa allt till en slät smet, smaksätt med salt och späd eventuellt med vatten
Mandelskorpor
Mandelskorpor
3ägg
2 dl socker
0.25 tsk salt
1 msk finrivet apelsinskal
0.5 tsk bittermandelessens
1 dl olivolja
300 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g hel mandel
1½ dl vetemjöl
1ägg, 1tsk socker och 1msk vatten till att glansa skorporna
Ugnen på 200 grader
Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt salt, apelsinskal, bittermandelessens, olja och sist vetemjöl och bakpulver
Arbeta ihop degen. Tippa sedan ut degen på mjölat bakbord och knåda in de hela mandlarna
Dela degen i 3-4 delar. Forma till rullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Blanda ihop ingredienserna till brödglanset och pensla rullarna generöst.
Grädda skorporna mitt i ugnen i 25-30 minuter. Låt längderna svalna cirka 15 minuter och skär dem sedan med riktigt vass kniv i knappt 3 centimeter tjocka skivor.
Lägg skorporna på plåtar med bakplåtspapper med snittytan uppåt. Torka till skorporna i 100 grader ugnsvärme i 40-60 minuter. Låt helst skorporna mogna i smaken till dagen därpå.
Samosas
1 gul lök
1 msk olja
300 g köttfärs
1 liten röd chilifrukt
färsk riven ingefära
1 tsk spriskummin
salt och peppar
1 dl kokta linser
1 dl djupfrysta gröna ärtor
1 kruka färsk koriander
6 plattor filodeg
1 ägg
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och hacka löken. Fräs den i oljan, tillsätt köttfärsen och bryn den lätt. Dela chilifrukten på längden, finhacka den.
Rör ner chili, ingefära och spiskummin. Smaka av med salt och peppar. Blanda i linser, ärter och koriander.
Lägg två ark filodeg på varandra och skär i bitar ca 10 x 10 cm. Låt degen ligga under en fuktig kökshandduk så att den inte torkar. Lägg en klick av fyllningen på degen, pensla kanterna med uppvispat ägg och vik ihop till en trekant. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ägg.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
AnnaLiisas svampsmörgås
1 formfranskskiva
1 tomatskiva
1 pressad vitlöksklyfta
kantareller
smör
grädde
mjöl
Sätt ugnen på 225 grader
Smöra brödskivan
Lägg på en skiva tomat och pressa över vitlök på tomatskivan
Stek kantarellerna i smör tills de fått färg
Pudra över vetemjöl och rör om.
Tillsätt grädde lite i taget och låt det koka ihop med mjöl/kantarell blandningen´
När du uppnått en bra koncistens, häll upp stuvningen på brödskivan och hyvla ost på toppen.
Grädda i ugnen ca 10 minuter .
Popcornsvamp
Plocka trattkantareller och låt dem torka på tidningspapper i ett dygn.
Värm olja i en stekpanna och fritera kantarellerna däri.
När de mörknat tag ur dem ur oljan och låt dem rinna av på en servett, salta sedan och ät.
Räktoast med havtornsvinägrett
500 g räkor, med skal
2 tomater
1 avocado
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 fefferoni
Pressad juice från en ½ citron
1 tsk koriander (eller ½ dl färsk)
lite bladpersilja
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 rostade skivor bröd
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
Vinägrett
2 msk havtornsjuice
1 tsk strösocker
0,5 dl olivolja
2 krm salt
0,5 krm svartpeppar, nymald
Skala räkorna
Hacka grönsakerna och blanda samman med räkorna
Tillsätt kryddorna och ställ undan skålen i kylen tills det är dax att servera.
Ringla olivolja över brödet, gnid vitlöksklyftan på brödskivan, rosta i ugnen tills den är gyllenbrun
Lägg en skiva bröd på tallrik, lägg på räk/grönsaksröran på brödet.
Ringla över havtornsvinägretten eller servera den bredvid (tips.. i en äggkopp)
Smörrebröd med fisk
10 smörrebröd
Smörgåsmargarin eller smör
10 skivor grovt rågbröd, ca 10 x 4 cm stora
10 små salladsblad grönsallad
10 bitar torsk (jag valde änglamarks "eko-torsk" - spättan är utfiskad)
1 dl mjöl
2 ägg
4 dl ströbröd
salt och peppar
3 dl remouladsås
5 körsbärstomater
0,5 citron
några kvistar färsk dill
Förbered ev. ingredienser som baka rågbröd och göra remouladsås. Skär fisken i tio små bitar lagom att lägga på ett smörrebröd. Lägg i en skål och salta dem väl. Då dras vätska ut och fisken blir fastare. Låt stå 10 minuter. Häll av och torka fiskbitarna med hushållspapper. Häll upp mjöl på en tallrik, knäck och vispa ihop äggen i en bunke samt häll upp ströbröd på en andra tallrik. Vänd först fiskbitarna i mjöl, doppa sedan i ägg och vänd sist väl i ströbröd. Stek fiskfiléerna i olivolja och smör ljust bruna på varje sida. Ställ åt sidan att svalna (ställ ev. in i kylen om du förbereder innan). Skär bröden i ca 10x4 cm stora skivor. Skär ev. bort kanter. Bred skivorna med rågbröd med smörgåsmargarin eller smör. Skölj och plocka salladen och lägg ett litet salladsblad på varje brödskiva. Lägg på en panerad fiskfilé, toppa med en klick remouladsås, en klyfta citron samt lägg två halvor körsbärstomater på toppen. Garnera med plockad dill. Smörrebröd med panerad fisk klart att servera.
Smörrebröd med räkor och ägg
10 smörrebröd
Smörgåsmargarin eller smör
10 skivor ljust eller grovt rågbröd, ca 10 x 4 cm stora, eller halverade polarbröd
10 små salladsblad grönsallad
10 ägg
300 gram räkor med skal, räkna ca 4 skalade räkor per smörrebröd
2 dl majonnäs
5 körsbärstomater
0,5 citron
några kvistar färsk dill
Förbered ev. ingredienser som baka rågbröd. Koka ägg hårdkokta. Skala dem och skiva dem. Tina och skala räkor.
Skär bröden i ca 10x4 cm stora skivor. Skär ev. bort kanter. Bred skivorna med rågbröd med smörgåsmargarin eller smör. Skölj och plocka salladen och lägg ett litet salladsblad på varje brödskiva. Lägg på en skivat ägg, toppa med en klick majonnäs, ca 4 räkor per smörrebröd, en skiva citron samt lägg två halvor körsbärstomater på toppen. Garnera med plockad dill. Smörrebröd med ägg och räkor klart att servera.