Gravad hälleflundra

300 gram   hälleflundrafilé med skinnet kvar                                                         
1   dl    strösocker                                                          
½ dl     salt                                                         
10   krossade vitpepparkorn                                                         
1     knippa grovt hackad dill                                                         
1      msk    hackad dill                                                         
1      msk    hackad persilja                                                         
1      msk    finskuren gräslök                                         
6    msk       osaltat smör                                                           
färska kryddörter   
 
 
Gör så här
1.                                 Börja med att grava fisken. Blanda socker, salt och peppar. Klappa in blandningen på fisken, strö över dillen och lägg fisken i kylskåp 1 dygn, gärna i plastpåse.                     
2.                                 Skrapa av kryddorna och skiva fisken tunt. Lägg skivorna på ett ugnssäkert serveringsfat eller direkt på ugnssäkra tallrikar. Hacka dillen och persiljan och skär gräslöken smått. Strö över de hackade kryddörterna och fördela smöret ovanpå.                     
3.                                 Sätt in fisken i 175° ugn och låt den stå 3-5 minuter, eller tills smöret har smält ordentligt. Servera med pressad potatis, citron och färska kryddörter.

Karins Knäcke 12 kakor

 
1/4 pkt jäst (12 gram)
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
12 dl kärnvetemjöl med fullkorn (men det går lika bra med vanligt vetemjöl också)
1 dl sesamfrön (eller solrosfrön, det blir lika gott)
 
Smula jästen i en bunke
Häll på vatten
Rör om så att jästen löser sig
Tillsätt mjöl salt och sesamfrön/solrosfrön och arbeta ihop allt till en elastisk och smidig deg.
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 12 delar. Forma varje bit till en rund bulle och låt jäsa under handduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 275 grader
Kavla ut varje bulle till en mycket tunn kaka.
Mjöla arbetsbänken ordentligt så att degen inte fastnar
Lägg över kakorna på en plåt med bakplåtspapper
 
Blanda i en skål :
2 äggvitor
2 msk vatten
 
Blanda i en annan skål:
1 dl sesamfrön
½ dl torkad rosmarin
1/4 dl flingsalt
 
Pensla brödkakorna med äggvitevattnet och strö över sesamblandningen
¨Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter
Låt kallna på galler.

Olivbröd 2 st

 
25 gram jäst
3 dl vatten
0,75 tsk salt
1 tsk socker
0,25 dl olivolja
1 tsk oregano
7 ½ dl vetemjöl
½ dl gröna hackade oliver
½ dl svarta hackade oliver
 
Smula jästen i en bunke och häll på fingervarmt vatten. Rör tills det löst sig
Tillsätt salt socker olivolja, oregano och mjöl.
Arbeta ihop till en deg. (5 min i maskin 10 min för hand)
Låt jäsa i 30 min
 
Ta upp degen på ett bakbord arbeta in oliverna och tillsätt mer mjöl om det behövs
Dela i 2 bitar och forma dem till limpor.
Lägg den på en plåt, snitta några snitt på snedden över brödet.
Täck med bakduk och jäs i 30 min
Sätt ugnen på 225 grader
 
Grädda ca 20 minuter

Kornmjölskakor 6 st



5 dl fingervarm mjölk
1 msk smält smör eller margarin (tack och lov för flytande på flaska) :)
3 msk sirap
1 tsk salt
½ msk brödkryddor (ex, kummin, fänkål eller anis)
10 dl kornmjöl
4 dl vetemjöl
 
Smula jästen i en bunke
tillsätt smör och fingervarm mjölk
Rör tills jästen är upplöst
Tillsätt övriga ingredienser
Låt degen jäsa 40 minuter
 
Sätt ugnen på 275 grader (Låt plåten vara i ugnen)
 
Knåda degen smidig och dela den i 6 delar
Kavla ut med slät kavel först och sedan med kruskavel så att kakan blir 25 cm i diameter
Lägg kakorna på plåten och grädda i 5 minuter.
 
Kakorna är godast samma dag men de går även utmärkt att färskfrysa dem.
 

Nigellas potatisgratäng

5 dl 
5 dl 
1 st 

2 st 
1 msk 
50 gram 
2 kg 

1. Värm ugnen till 240° C. Skala potatisen och skär dem i bitar om cirka 1 cm. Lägg potatisen i en stor kastrull tillsammans med mjölken, grädden, löken, den pressade vitlöken och saltet.

2. Låt allt koka tills dess att potatisen mjuknat. Smöra en gratängform och häll i potatisblandningen. Klicka över det resterande smöret och ställ in gratängen i ugnen i 15 minuter eller tills dess att gratängen bubblar och ytan är gyllenbrun.

3. Låt gratängen vila 10-20 minuter innan servering.


Valnötsbröd

Valnötsbröd

1 l vatten
2 pkt torrjäst
1.5 kg mjöl
1 tsk salt
1 msk socker
2 msk olja
1 dl valnötter


Lös upp jästen i fingervarmt vatten

Blanda i de andra ingredienserna och arbeta till en smidig deg.

Jäs cirka 30 minuter.

Knåda degen lätt på mjölat bakbord och forma till bullar

Lägg bullarna på bakplåtsklädda plåtar och jäs ytterligare 30 minuter

 Sätt ugnen på 225 grader

Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.


Majsbröd

Majsbröd

4 limpor

50 gram jäst
5 dl fingervarmt vatten
3 msk olivolja
2 tsk salt
12 dl dinkelsikt
2 ½ dl polentagryn
300 gram majskorn på burk

Lös upp jästen i vattnet
Tillsätt olja och salt
Arbeta in dinkelmjölet och polentagryn (spara lite gryn till dekoration)
Degen ska vara lite lös
Skölj majsen och arbeta in den i degen.
Jäs i 40 minuter

Sätt ugnen på 225 grader
Lägg ut ett bakplåtspapper i en långpanna och häll på degen
Skär tre snitt i degen så att du får fyra limpor och strö över lite polentagryn.
Jäs i 20 minuter
Grädda i mitten av ugnen 20 minuter


Hummus

Hummus


3 dl kokta kikärtor
2 msk tahini (sesampasta)
2 st vitlöksklyftor
2 msk pressad citron
2 msk olivolja
1 tsk spiskummin
salt
vatten

Mixa allt till en slät smet, smaksätt med salt och späd eventuellt med vatten


Mandelskorpor


Mandelskorpor

3ägg
2 dl socker
0.25 tsk salt
1 msk finrivet apelsinskal
0.5 tsk bittermandelessens
1 dl olivolja
300 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g hel mandel
dl vetemjöl

1ägg, 1tsk socker och 1msk vatten till att glansa skorporna

Ugnen på 200 grader

Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt salt, apelsinskal, bittermandelessens, olja och sist vetemjöl och bakpulver

Arbeta ihop degen. Tippa sedan ut degen på mjölat bakbord och knåda in de hela mandlarna

Dela degen i 3-­4 delar. Forma till rullar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Blanda ihop ingredienserna till brödglanset och pensla rullarna generöst.

Grädda skorporna mitt i ugnen i 25­-30 minuter. Låt längderna svalna cirka 15 minuter och skär dem sedan med riktigt vass kniv i knappt 3 centimeter tjocka skivor.

Lägg skorporna på plåtar med bakplåtspapper med snittytan uppåt. Torka till skorporna i 100 grader ugnsvärme i 40­-60 minuter. Låt helst skorporna mogna i smaken till dagen därpå.


Samosas

Samosas

1 gul lök
1 msk olja
300 g köttfärs
1 liten röd chilifrukt
 färsk riven ingefära
1 tsk spriskummin
salt och peppar
1 dl kokta linser
1 dl djupfrysta gröna ärtor
1 kruka färsk koriander
6 plattor filodeg
1 ägg


Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och hacka löken. Fräs den i oljan, tillsätt köttfärsen och bryn den lätt. Dela chilifrukten på längden, finhacka den.
Rör ner chili, ingefära och spiskummin. Smaka av med salt och peppar. Blanda i linser, ärter och koriander.

Lägg två ark filodeg på varandra och skär i bitar ca 10 x 10 cm. Låt degen ligga under en fuktig kökshandduk så att den inte torkar. Lägg en klick av fyllningen på degen, pensla kanterna med uppvispat ägg och vik ihop till en trekant. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, pensla med ägg.

Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.

AnnaLiisas svampsmörgås

Anna-Liisas svampsmörgås

1 formfranskskiva
1 tomatskiva
1 pressad vitlöksklyfta
kantareller
smör
grädde
mjöl

Sätt ugnen på 225 grader

Smöra brödskivan

Lägg på en skiva tomat och pressa över vitlök på tomatskivan

Stek kantarellerna i smör tills de fått färg

Pudra över vetemjöl och rör om.

Tillsätt grädde lite i taget och låt det koka ihop med mjöl/kantarell blandningen´

När du uppnått en bra koncistens, häll upp stuvningen på brödskivan och hyvla ost på toppen.

Grädda i ugnen ca 10 minuter .

Popcornsvamp

Popcornsvamp

Plocka trattkantareller och låt dem torka på tidningspapper i ett dygn.
Värm olja i en stekpanna och fritera kantarellerna däri.
När de mörknat tag ur dem ur oljan och låt dem rinna av på en servett, salta sedan och ät.

Räktoast med havtornsvinägrett

Räktoast med havtornsvinägrett

500 g räkor, med skal
2 tomater
1 avocado
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 fefferoni
Pressad juice från en ½ citron
1 tsk koriander (eller ½ dl färsk)
lite bladpersilja
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

4 rostade skivor bröd
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta

Vinägrett
2 msk havtornsjuice
1 tsk strösocker
0,5 dl olivolja
2 krm salt
0,5 krm svartpeppar, nymald

Skala räkorna
Hacka grönsakerna och blanda samman med räkorna
Tillsätt kryddorna och ställ undan skålen i kylen tills det är dax att servera.

Ringla olivolja över brödet, gnid vitlöksklyftan på brödskivan, rosta i ugnen tills den är gyllenbrun

Lägg en skiva bröd på tallrik, lägg på räk/grönsaksröran på brödet.

Ringla över havtornsvinägretten eller servera den bredvid (tips.. i en äggkopp)

Smörrebröd med fisk

Smörrebröd med fisk

10 smörrebröd
Smörgåsmargarin eller smör
10 skivor grovt rågbröd, ca 10 x 4 cm stora
10 små salladsblad grönsallad
10 bitar torsk (jag valde änglamarks "eko-torsk" - spättan är utfiskad)
1 dl mjöl
2 ägg
4 dl ströbröd
salt och peppar
3 dl remouladsås
5 körsbärstomater
0,5 citron
några kvistar färsk dill
Förbered ev. ingredienser som baka rågbröd och göra remouladsås. Skär fisken i tio små bitar lagom att lägga på ett smörrebröd. Lägg i en skål och salta dem väl. Då dras vätska ut och fisken blir fastare. Låt stå 10 minuter. Häll av och torka fiskbitarna med hushållspapper. Häll upp mjöl på en tallrik, knäck och vispa ihop äggen i en bunke samt häll upp ströbröd på en andra tallrik. Vänd först fiskbitarna i mjöl, doppa sedan i ägg och vänd sist väl i ströbröd. Stek fiskfiléerna i olivolja och smör ljust bruna på varje sida. Ställ åt sidan att svalna (ställ ev. in i kylen om du förbereder innan). Skär bröden i ca 10x4 cm stora skivor. Skär ev. bort kanter. Bred skivorna med rågbröd med smörgåsmargarin eller smör. Skölj och plocka salladen och lägg ett litet salladsblad på varje brödskiva. Lägg på en panerad fiskfilé, toppa med en klick remouladsås, en klyfta citron samt lägg två halvor körsbärstomater på toppen. Garnera med plockad dill. Smörrebröd med panerad fisk klart att servera.

Smörrebröd med räkor och ägg

Smörrebröd med räkor och ägg

10 smörrebröd
Smörgåsmargarin eller smör
10 skivor ljust eller grovt rågbröd, ca 10 x 4 cm stora, eller halverade polarbröd
10 små salladsblad grönsallad
10 ägg
300 gram räkor med skal, räkna ca 4 skalade räkor per smörrebröd
2 dl majonnäs
5 körsbärstomater
0,5 citron
några kvistar färsk dill
Förbered ev. ingredienser som baka rågbröd. Koka ägg hårdkokta. Skala dem och skiva dem. Tina och skala räkor.
Skär bröden i ca 10x4 cm stora skivor. Skär ev. bort kanter. Bred skivorna med rågbröd med smörgåsmargarin eller smör. Skölj och plocka salladen och lägg ett litet salladsblad på varje brödskiva. Lägg på en skivat ägg, toppa med en klick majonnäs, ca 4 räkor per smörrebröd, en skiva citron samt lägg två halvor körsbärstomater på toppen. Garnera med plockad dill. Smörrebröd med ägg och räkor klart att servera.


RSS 2.0