Coq au Vin

1 kg kycklingfile

Skär i bitar och lägg i en påse med en blandning  av:
1 1/4 dl vetemjöl
cayennepeppar
1 tsk salt

Smält 125 gram margarin i en gryta.
Fräs  kycklingbitarna så att de bryns runt om.

Häll sedan på 6 msk whiskey eller cognac
Flambera

Rör sedan i:
1 hackad vitlöksklyfta
1 lagerblad
½ tsk torkad timjan
½ dl finhackad persilja
5 små scharlottenlökar (hackade)
skicade champinjoner
6 skivor rökt fläsk, bacon eller rökt skinka
nymalen svarpeppar efter tycke och smak
2 ½ dl rött vin

Låt allt puttra på låg värme i 45 minuter

Stek brödkrutonger i olja och lägg åt sidan.
Lägg ner dessa i grytan precis innan det är dax att servera.

Kan ätas med pasta, ris eller potatis



Fransk äppelkaka

1 dl hackad sötmandel
100 gram smör
1 dl socker
2 äggulor
2 vispade äggvitor
ca 5 skalade och skivade äpplen.

Lägg äpplena i en form
Rör smör och socker poröst och blanda i hackad mandel.
Blanda sedan i äggulorna
Vispa äggvitorna hårt och bland försiktigt i dem med de övriga ingredienserna

Grädda i 30 min 175 grade

Skaldjurstårta

förbered dagen innan

18 skivor formbröd

Fyllning 1
2 kokta ägg
2 pkt crabsticks
1 dl creme fraiche
½ dl majonäs
1 tsk tomatpure
salt och svartpeppar

Finhacka ägg, crabsticks i matberedaren.
Blanda i creme fraiche, majonäs och tomatpure
Krydda

Fyllning 2
500 gram oskalade räkor
1 burk kesella gourmet
1 ½ msk fransk senap
2 tsk socker
 1 ½ tsk vinäger
1 krm peppar
1 krm salt
½ pressad vitlöksklyfta
½ dl dill

Skala räkorna
Finhacka räkor och blanda sedan med kesella, senap socker, vinäger, vitlök, dill och kryddor.

Att breda uppepå:
Philadelphiaost blandat med grädde
Röd stenbitsrom
Kokt ägg
Kräftstjärtar
Skivad gurka


Lägg ut 6 formfranskor på ett uppläggningsfat.
Bred på fyllning 1
Lägg ut ytterligare 6 formfranskor
Bred på fyllning 2
Lägg på de sista 6 skivorna
Bred på Philadelphiaoströran.

Täck med folie och ställ kallt till dagen efter.

Garnera sedan strax innan servering.


RSS 2.0