Gravad hälleflundra

300 gram   hälleflundrafilé med skinnet kvar                                                         
1   dl    strösocker                                                          
½ dl     salt                                                         
10   krossade vitpepparkorn                                                         
1     knippa grovt hackad dill                                                         
1      msk    hackad dill                                                         
1      msk    hackad persilja                                                         
1      msk    finskuren gräslök                                         
6    msk       osaltat smör                                                           
färska kryddörter   
 
 
Gör så här
1.                                 Börja med att grava fisken. Blanda socker, salt och peppar. Klappa in blandningen på fisken, strö över dillen och lägg fisken i kylskåp 1 dygn, gärna i plastpåse.                     
2.                                 Skrapa av kryddorna och skiva fisken tunt. Lägg skivorna på ett ugnssäkert serveringsfat eller direkt på ugnssäkra tallrikar. Hacka dillen och persiljan och skär gräslöken smått. Strö över de hackade kryddörterna och fördela smöret ovanpå.                     
3.                                 Sätt in fisken i 175° ugn och låt den stå 3-5 minuter, eller tills smöret har smält ordentligt. Servera med pressad potatis, citron och färska kryddörter.

Karins Knäcke 12 kakor

 
1/4 pkt jäst (12 gram)
5 dl ljummet vatten
2 tsk salt
12 dl kärnvetemjöl med fullkorn (men det går lika bra med vanligt vetemjöl också)
1 dl sesamfrön (eller solrosfrön, det blir lika gott)
 
Smula jästen i en bunke
Häll på vatten
Rör om så att jästen löser sig
Tillsätt mjöl salt och sesamfrön/solrosfrön och arbeta ihop allt till en elastisk och smidig deg.
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 12 delar. Forma varje bit till en rund bulle och låt jäsa under handduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 275 grader
Kavla ut varje bulle till en mycket tunn kaka.
Mjöla arbetsbänken ordentligt så att degen inte fastnar
Lägg över kakorna på en plåt med bakplåtspapper
 
Blanda i en skål :
2 äggvitor
2 msk vatten
 
Blanda i en annan skål:
1 dl sesamfrön
½ dl torkad rosmarin
1/4 dl flingsalt
 
Pensla brödkakorna med äggvitevattnet och strö över sesamblandningen
¨Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter
Låt kallna på galler.

Olivbröd 2 st

 
25 gram jäst
3 dl vatten
0,75 tsk salt
1 tsk socker
0,25 dl olivolja
1 tsk oregano
7 ½ dl vetemjöl
½ dl gröna hackade oliver
½ dl svarta hackade oliver
 
Smula jästen i en bunke och häll på fingervarmt vatten. Rör tills det löst sig
Tillsätt salt socker olivolja, oregano och mjöl.
Arbeta ihop till en deg. (5 min i maskin 10 min för hand)
Låt jäsa i 30 min
 
Ta upp degen på ett bakbord arbeta in oliverna och tillsätt mer mjöl om det behövs
Dela i 2 bitar och forma dem till limpor.
Lägg den på en plåt, snitta några snitt på snedden över brödet.
Täck med bakduk och jäs i 30 min
Sätt ugnen på 225 grader
 
Grädda ca 20 minuter

Kornmjölskakor 6 st



5 dl fingervarm mjölk
1 msk smält smör eller margarin (tack och lov för flytande på flaska) :)
3 msk sirap
1 tsk salt
½ msk brödkryddor (ex, kummin, fänkål eller anis)
10 dl kornmjöl
4 dl vetemjöl
 
Smula jästen i en bunke
tillsätt smör och fingervarm mjölk
Rör tills jästen är upplöst
Tillsätt övriga ingredienser
Låt degen jäsa 40 minuter
 
Sätt ugnen på 275 grader (Låt plåten vara i ugnen)
 
Knåda degen smidig och dela den i 6 delar
Kavla ut med slät kavel först och sedan med kruskavel så att kakan blir 25 cm i diameter
Lägg kakorna på plåten och grädda i 5 minuter.
 
Kakorna är godast samma dag men de går även utmärkt att färskfrysa dem.
 

RSS 2.0